Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Freediving / Instagram link in bio

Een freedive-record breken doe je niet alleen!

Een record breken is teamwork! Eric van Riet Paap kan daarover meepraten. Niet alleen assisteerde hij bij de geslaagde wereldrecordpogingen van Alexey Molchanov, ook verbeterde hij zelf een nationaal record.

Eind maart vond BonAbyss 2023 plaats, een freedive-evenement dat werd georganiseerd door Blue Classroom, de freedivingschool van o.a. Carlos Coste en Hugo Lampe, én waaraan een van ’s werelds bekendste freedivers Alexey Molchanov deelnam. Deze laatste zou proberen het wereldrecord Variable Weight in het heldere warme water van Bonaire te verbeteren. Maar ook diverse andere freedivers zouden recordpogingen doen, waaronder de Nederlander Eric van Riet Paap, die al de nodige nationale records op zijn naam heeft staan. Variable Weight ontbrak nog op zijn lijstje met records. Sterker nog, het Nederlandse record in deze discipline dateerde van 2007!

Bron: TCB
Foto: Petra Oberucaova/via TCB

Tweeënhalve week was Eric met een groep freedivers op Bonaire en werd er getraind voor het uiteindelijke event. Tijdens de trainingen haalde hij de beoogde diepte al, goed voor het zelfvertrouwen, maar niet om officieel in de boeken te worden opgenomen. Daarvoor is meer nodig. Speciaal voor een dergelijk event worden er een arts en drie juryleden van de AIDA, de overkoepelende internationale freedivebond, ingevlogen en moet er worden voldaan aan vele randvoorwaarden.

“Mijn geluk is dat het event werd georganiseerd rond de wereldrecordpoging van Alexey,” vertelt Eric. “Daardoor zijn de juryleden al ter plaatse, is de hele logistiek geregeld en zijn er safety divers beschikbaar.”

Inmiddels weten we dat Alexey het wereldrecord maar liefst tweemaal heeft verbroken tijdens BonAbyss 23. Op de zaterdag bereikte hij een diepte van 153 meter en op de dinsdag deed hij er nog een schepje bovenop en tikte hij de 156 meter aan.

Eric deed zijn poging op de zaterdag. Maar pas nadat Alexey vroeg in de ochtend het wereldrecord voor de eerste keer had gebroken. Daarbij was Eric overigens zelf nog één van de safety divers. Aan het wateroppervlak vormde hij de schakel tussen de mensen boven water en de veiligheidsduikers die Alexey freedivend op 50 (mét een scooter!), 35, 25 en 15 meter diepte in het oog hielden. Terwijl na de geslaagde poging midden op het water een feestje werd gevierd, sloot Eric zich van de rest af ter voorbereiding van zijn duik. Ontspanning is immers essentieel.

Het was een goede dag voor hem. Het klaren, waar hij jaren op getraind heeft, en de mouthfill die hem soms nog wel eens parten speelt, gingen nu goed. Ook in zijn hoofd zat het goed, het feit dat hij tijdens de training zes diepe duiken had gemaakt die in diepte opbouwden gaf zelfvertrouwen. Viermaal kwam hij dieper dan het bestaande Nederlandse record en tijdens een trainingsduik haalde hij zelfs de 101 meter!

Yes!

De ‘echte’ duik voor het record, waarbij de AIDA-juryleden toekeken of alles volgens protocol verliep en Eric scherp in de gaten werd gehouden door de safety divers, ging goed. De verlossende witte kaart na bovenkomen was de bevestiging… yes! Hoe wordt gemeten dat hij op de diepte is geweest? De freedivers hebben een duikcomputer om hun enkel – op het laagste punt.

Trainen doet Eric doorgaans niet op Bonaire, maar bij zijn club Freediving Utrecht, waar freedivers samen trainen en elkaar steunen, zoals heel gewoon is in de Nederlandse freediving-community. Freedivers helpen elkaar om stappen te maken.

Een volgend record in Vinkeveen? “Nee, dat zit er niet in,” zegt Eric. “De diepste put is 51 meter en de omstandigheden zijn toch écht heel anders dan Bonaire!” Maar getraind wordt er zeker.

Bron: TCB

Freediving op Bonaire

Dat de keuze voor de recordpogingen op Bonaire is gevallen, is niet toevallig. Bonaire biedt de juiste omstandigheden voor elke freediver, maar zeker ook voor deze toppers. Niet alleen is er Blue Classroom, de school van Carlos Coste, die zelf vele wereldrecords op zijn naam heeft geschreven en uit ervaring weet wat er bij komt kijken, maar ook de omgevingsomstandigheden zijn goed. De zee is vrij rustig, de nodige diepte is al op enkele minuten varen van de kust en het water is aangenaam warm. Belangrijk zijn ook de aanwezigheid van de juiste medische faciliteiten én de verkrijgbaarheid van gezond eten.

Handige links

Freediving is een sport voor iedereen. Wil je meer weten? Kijk eens op de website van de Dutch Freediving Association. En echt, je hoeft niet de diepten van de pro’s te bereiken.

Ben je op Bonaire en wil je freediven? Bij Blue Classroom geven ze alle opleidingen.

Ben je al freediver, wil jij je skills bijhouden en trainen met anderen? Maak eens een afspraak met Freediving Utrecht, de trainingsgroep van Eric.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief