Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Jörgen Rayman komt op voor de haaien

Van 18 t/m 26 juni staat het Koninkrijk in het teken van haaien tijdens Dutch Caribbean Shark Week. In zowel Nederland als op de eilanden Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten worden verschillende activiteiten georganiseerd waarmee aandacht wordt gevraagd voor betere bescherming van haaien. Jörgen Rayman is aangetrokken als ambassadeur van Save our Sharks, dat Dutch Caribbean Shark Week organiseert. Hij geeft op 18 juni in Rotterdam de aftrap en zal de eilanden tijdens de week bezoeken.

Hamerhaai_Peter Verhoog

Hamerhaai. Foto: Peter Verhoog, Dutch Shark Society

Activiteiten
In Nederland vindt op 18 en 19 juni een haaienweekend plaats in de Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem, met informatietafels, lezingen, rondleidingen en een speurtocht voor de kinderen. Vanaf maandag 20 juni is er in de Hallen in Amsterdam een tijdelijke Shark Pop-Up store waar speciaal voor haaienweek ontworpen producten worden verkocht. Het assortiment bestaat uit uniek design voor in huis, kleding, kaarten, sieraden, tassen en kunst. Bij verschillende stranden en aquaria in Nederland kunnen mensen deelnemen aan speciaal voor Dutch Caribbean Shark Week georganiseerde activiteiten en evenementen, zoals lezingen, filmavonden en nature walks om eierkapsels van haaien en roggen te vinden. De afsluiting van de week vindt plaats in Sea Life Scheveningen.

SaveOurSharks_Jörgen Rayman

Jörgen Rayman en een jonge haaienfan

Ook op de eilanden staan er de hele week bijzondere activiteiten op het programma.  Zo is er onder meer een Shark Color Run op Saba, een Shark Splash fun dag op Sint Eustatius, een kajaktoer op Curaçao, een kunstwedstrijd op Bonaire en op Sint Maarten zijn er bijzondere duiksafari’s op plekken waar je haaien kunt zien. Naar goed Caribisch gebruik staan de avonden in het teken van festiviteiten met muziek en eten voor bewoners én bezoekers. De populaire Curaçaose zanger Tio Ali heeft speciaal voor Dutch Caribbean Shark Week een kinderliedje geschreven dat hij op verschillende momenten ten gehore zal brengen.

Petitie
In zowel Nederland als op de eilanden is in maart een petitie gelanceerd om politici aan te sporen zich in te zetten voor de bescherming van haaien. In de petitie wordt gevraagd om invoering van concrete beschermingsmaatregelen, een verbod op het ontvinnen van haaien op alle eilanden en betere internationale afspraken voor het behoud van haaien in de hele Cariben. Na Shark Week wordt deze aangeboden aan de verschillende ministers op de eilanden. In Nederland wordt de petitie aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam.

Over Save our Sharks
Wereldwijd worden haaien bedreigd door overbevissing en vernietiging van hun leefgebied. Haaien worden ook vaak ‘gewoon’ gedood uit domheid en onwetendheid. Veel soorten worden hierdoor met uitsterven bedreigd. Ook rond Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten is het aantal haaien de afgelopen jaren afgenomen. Eilandelijke natuurorganisaties verenigd in de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) voelden de noodzaak actie te ondernemen. Het project, waarin bescherming, voorlichting en onderzoek elkaar aanvullen en versterken, wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

www.saveoursharks.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief