Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Op duikvakantie in Nederland – nog meer tips

Nederland heeft volop mogelijkheden voor een duikvakantie. Marloes Otten gaf je al vijf tips en heeft er nog vijf voor je!

Bussloo, Gelderland

Foto: Michiel Verbeek, onder CC BY-SA 4.0

Recreatiegebied Bussloo ligt tussen Apeldoorn en Deventer. De plas zelf is 100 hectare groot en maximaal 12 meter diep. Er zijn in totaal acht stranden rond de plas, maar om te duiken ga je naar de Schurinkshof aan de Bussloselaan.

De plas is ontstaan door zandwinning, zoals veel zoetwaterplassen in Nederland. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van de A1, die in 1977 afgerond werd. Daarna werd het terrein in gebruik genomen als recreatiegebied.

De bodem bestaat grotendeels uit zand en klei en het zicht in de plas varieert tussen de 3 en 6 meter. In de winter kun je verder zien dan in de zomer. Waterplanten en riet begroeien de bodem en de oever van het meer. Veel voorkomende vissen zijn snoek, kleine modderkruiper, brasem, snoekbaars, aal, baars en karper. Natuurlijk vind je ook hier zoetwaterkreeftjes. Naast de flora en fauna die Bussloo te bieden heeft, is er een onderwaterpark aangelegd om duikers te vermaken. De objecten zijn met een lijn met elkaar verbonden. Bij de Schurinkshof start deze lijn op een diepte van zes meter. Vergeet niet je kompas te zetten, voor het geval je terug wilt of moet voordat je alle objecten hebt gezien! Onder water kom je een grote bus (met bushalte!), een bandenrif, autowrak, scheepswrak, een buizenrif en een onderwaterhuis tegen. Nachtduiken mag na toestemming van de beheerder van het gebied (Leisurelands).

In de zomer is er voor niet-duikende familieleden ook genoeg te doen bij Bussloo. Op de verschillende zwemstranden zijn kiosken en horeca aanwezig en er zijn een minigolfbaan en een golfbaan, een ruiterroute en een welnesscentrum in de buurt. Een dagje Apeldoorn en Deventer in is ook de moeite waard. Zoek je liever de rust en de natuur op, dan is de Veluwe vlakbij. Hier kun je eindeloos wandelen en fietsen over de heide en door de bossen.

In de directe omgeving zijn verschillende campings en vakantieparken.

Veerse Meer, Zeeland

Oorspronkelijk is een zeearm van de Noordzee, tegenwoordig een watersportparadijs: dat is de beste beschrijving van het Veerse Meer. De meeste duikers denken bij duiken in Zeeland vooral aan het Grevelingenmeer en de Oosterschelde, maar langzaamaan ontdekken steeds meer duikers het Veerse Meer. Dit komt vooral omdat er sinds 2004 zout water uit de Oosterschelde het Veerse Meer in gelaten wordt. Het voormalige brakwatermeer is zich sindsdien aan het ontwikkelen tot een zeer interessante duikbestemming met een flink aantal duikplaatsen. Met een maximale diepte van 25 meter en een gemiddelde diepte van 5 meter, hoef je hier niet heen voor diepe duiken. Zeker de kantduiken zullen niet diep zijn, maar de te interessanter qua onderwaterleven. De flora en fauna die je in het Grevelingenmeer tegenkomt, zijn ook in het Veerse Meer te vinden. Zelfs sepia’s weten in het voorjaar de weg naar het Veerse Meer in te vinden om te paren en eieren af te zetten. In de zomer vind je er kreeften, krabben, zeenaalden, anemonen, naaktslakken en natuurlijk oesters en mosselen.
Vanwege de vele pleziervaart in de zomer is het belangrijk dat je een oppervlakteboei meeneemt (en gebruikt!).

In het hart van Zeeland zijn er veel interessante plaatsjes te ontdekken, waarvan Veere natuurlijk de meest voor de hand liggende is. In dit authentieke dorpje zijn leuke terrasjes, winkels en mooie oude gebouwen. Fietsen en wandelen zijn naast watersporten en strandbezoek activiteiten die hier uitstekend mogelijk zijn. Maar ook waterskiën of een bezoek aan de bierbrouwerij in Kamperland behoren tot de mogelijkheden.

De keuze aan accommodatie rond het Veerse Meer is enorm. Van strandhuisje tot camping of luxe hotel, alles is hier te vinden.

Foto: René Weterings.
Foto: Marloes Otten.

Vinkeveense Plassen, Utrecht

De Vinkeveense Plassen kent vele duikplaatsen. Je kunt er kantduiken, met als bekendste stek Zandeiland 4, maar ook worden er bootduiken aangeboden. Bij Zandeiland 4 is een compleet duikgebied ingericht door Recreatieschap Midden-Nederland, compleet met een duiksteiger, omkleedfaciliteiten en toiletten. Dit is ook de plek waar de beroemde bus op de bodem staat. Vullen kan bij Air Diving, dat op hetzelfde zandeiland gevestigd is. Daar kun je ook de -alleen voor Zandeiland 4- verplichte vergunning kopen. Let op! Het kan hier zeker in het weekend druk zijn met duikers en andere recreanten.
Ben je meer van de rust, dan kun je bijvoorbeeld met Scuba-Academie bootduiken maken. Met de boot word je naar een van de duikstekken elders in het plassengebied gebracht – prachtige veenwanden, wrakjes, de snoekentuin, de variatie is groot. O en vis? Ja, in de Vinkeveense Plassen zitten snoeken, snoekbaarzen, baarzen, kreeftjes, paling, enzovoort…

Van luxe hotel tot kamperen bij de boer: in de omgeving van Vinkeveen vind je het allemaal. De meeste accommodaties liggen aan het water. Wil je naast duiken meer doen? Je kunt er kanoën, suppen, zeilen en lekker varen.

Niet ver van Vinkeveen zijn meer plassen waar je kunt duiken: de Maarsseveense Plassen, Spiegelpolder en de Ouderkerkerplas. Genoeg variatie voor een duikvakantie dus!

Foto: Cees Kassenberg
Foto: Ron Offermans.

Zevenhuizerplas, Zuid-Holland

De Zevenhuizerplas is een recreatieplas bij Rotterdam, aan de kant van Nieuwerkerk aan den IJssel, en is ontstaan door zandwinning uit de Rotte. Er zijn verschillende duiklocaties in deze plas: De Strandgaper, de Boothelling, het Hondenstrand of het Strand. Overal kun je eenvoudig vanaf het strand of het gras te water.  De bodem zal op de meeste plaatsen eerst langzaam aflopen en vanaf een meter of zes diepte sneller de diepte in gaan. De maximale diepte in de plas is 22 meter. Er zijn veenwanden, waarin zoetwaterkreeftjes holletjes uitgegraven hebben en waar paling graag rondzwemt. Langs de oevers vind je veel waterplanten met opvallend veel jonge visjes, vooral in de zomermaanden. Grotere vissoorten die je kunt tegenkomen, zijn baars, karper en snoek.  Het zicht in de Zevenhuizerplas is wisselend, maar kan oplopen tot zes meter.

De steden Gouda en Rotterdam zijn binnen handbereik, voor het geval je een dag niet wilt duiken. Beide steden bieden volop culturele activiteiten, winkelmogelijkheden en natuurlijk horeca. Het gebied rond de Zevenhuizerplas is ook geschikt voor wandelaars en fietsers, met routes door polders en langs molens. Vogelliefhebbers kunnen zich hier goed vermaken, met een combinatie van watervogels en weidevogels.

In de buurt van de plas zijn verschillende campings en vakantieparken. Er is zelfs een hotel-restaurant (De Strandgaper) direct aan de plas. Een hotel met huisrif dus!

Stiekem alvast even kijken? Klik hier voor de documentaire die Robert Hughan over de plas maakte.

Nionplas, Noord-Brabant

Vlak naast de A59 bevindt zich bij Raamsdonksveer de Nionplas, ook wel bekend als de Put van Raamsdonksveer. De Nionplas ligt vlak achter de watertoren en is het hele jaar door interessant voor duikers. De waterplanten bieden beschutting voor kleine vissen, terwijl snoeken zich ophouden tussen de overhangende bomen aan de oostzijde van de plas, op de loer naar prooi.

Er ligt een platform op 8 meter diepte en de bodem loopt vrij geleidelijk af, wat de duikplaats ook geschikt maakt voor beginnende duikers. De maximale diepte van de Nionplas is 24 meter, het zicht is gemiddeld 3 meter. Naast de snoeken vind je hier onder andere zoetwatermossels, stekelbaars, baars, karper, kikkers, paling, pos en zeelt.

In de weekenden is het er drukker dan op doordeweekse dagen, zeker bij mooi weer zijn er volop andere recreanten. Nachtduiken kan in de Nionplas, maar houd er rekening mee – de parkeerplaats is niet verlicht.

In de omgeving van de Nionplas zijn ook andere duikplaatsen te vinden zoals de Wagenbergseput met de grote zwanenmossels en veel vis, het Blauwe Meer (reserveren verplicht via duikcentrum DiveCompany) en de Drunense Put. Een combinatie van meerdere duikplaatsen in de omgeving maakt een duikvakantie in Nederland gevarieerd.

In de omgeving van de Nionplas zijn maar liefst twee bijzondere nationale parken. In het waterrijke gebied de Biesbosch kun je wandelen, kanoën en varen, terwijl de Loonse en Drunense Duinen zich beter lenen voor wandelingen en fietstochten. Wil je een dagje de stad in, dan is Breda de dichtstbijzijnde stad. En voor een sprookjesachtige dag breng je een bezoekje aan de Efteling.

Er is een ruime keuze aan accommodatie in de omgeving, van mini-campings en vakantiehuisjes tot vakantieparken en hotels.

Foto: René Weterings
Foto: René Weterings
Foto: René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief