Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Lidmaatschap en verzekering – 5 tips

DAN, Aquamed, Schox, Meeus, Europeesche, ANWB, Aegon, NN: wie of wat moet je kiezen? Waar zijn die verzekeringen eigenlijk voor? Specialisten Leo Blokland en John Schox geven uitleg en enkele tips.

Foto: René Weterings

Het duikseizoen is in Nederland in de koude periode aangekomen. Lidmaatschappen van PADI, NAUI, IDD, of NOB zijn of worden verlengd, vaak hoort daar ook een verzekering bij.

Verwarrend
Als je voor je hobby gaat duiken met een vriend of vriendin, zijn de belangrijkste risico’s die je loopt, schade of verlies van mijn duikspullen of een duikongeval. Als je daarvoor een verzekering wilt afsluiten, heb je allerlei mogelijkheden. Er zijn verzekeringen die alleen schade aan of verlies van je duikspullen verzekeren, en er zijn polissen die aansprakelijkheid dekken in combinatie met een doorlopende reisverzekering. Jammer dat zij allebei vaak onder de naam ‘duikverzekering’ worden verkocht.

Een bekende verzekeraar verkoopt een ‘duikverzekering’ waarin de schade aan duikspullen is gedekt en behandeling in een recompressietank. De verzekering geldt voor de gehele wereld. De verzekering kost meer dan tachtig euro per jaar. Voor bijna hetzelfde geld heb ik ergens anders een doorlopende reisverzekering waar alle extra medische kosten zijn gedekt, dus ook bij ziekte of een ongeval op straat. In die verzekering zit ook dekking voor mijn duik(sport)uitrusting en de recompressietank.

Tip 1 – Niet elke ‘duikverzekering’ is een goede verzekering
Laat je dus niet verlakken door de term ‘duikverzekering’. Een reisverzekering dekt soms ook uitstekend de risico’s bij het duiken. Speciale duikverzekeringen blijken soms meteen een goede reisverzekering. Maar er zijn ook verzekeringen waar ze beter boven kunnen zetten ‘verzekering van niks’.  Kijk dus goed wat je wilt verzekeren en waar de verzekering geldig is. Lees altijd de polis, ook al staat er met grote letters ‘duikverzekering’ of ‘reisverzekering’ op.

Let erop dat sommige verzekeringen een dagwaarde hanteren voor duikspullen terwijl andere tot drie jaar tegen nieuwwaarde uitkeren.

Tip 2 – Let op ziektekosten in het buitenland
Iedereen in Nederland is verzekerd voor ziektekosten. De verplichte ziektekostenverzekering geldt ook in het buitenland. Maar pas op, medische behandeling kost in sommige landen veel meer dan in Nederland. De Nederlandse verzekeraar hoeft slechts de kosten naar Nederlandse maatstaven te vergoeden. Een reisverzekering met medische dekking of een aanvullende verzekering is dus voor duikreizen wel aan te bevelen, zeker in verband met (na)behandeling in een recompressieteank

Foto: Shirley Butter

Tip 3 – Aansprakelijkheid in je eigen AVP polis?
De meeste mensen hebben een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Die dekt de schade als je bijvoorbeeld per ongeluk met een bal een ruit ingooit bij het spelen in de tuin van vrienden. Vaak dekt deze verzekering ook schade bij sport en spel, maar kijk dat wel even na in de voorwaarden. In principe zou je dus voor schade aan een ander bij gewoon duiken ook gedekt zijn, maar pas op: schade met vaartuigen of motorrijtuigen, en dus ook een onderwaterscooter, valt doorgaans niet onder die dekking!

Aansprakelijkheid van divemasters of instructeurs voor schade tijdens het lesgeven valt nooit onder de particuliere polis. Divemasters en instructeurs hebben dus altijd een aparte aansprakelijkheidsverzekering uit beroep/bedrijf nodig of moeten verzekerd zijn via de vereniging of duikschool.

Tip 4 – Spullen van een ander vallen vaak niet onder jouw verzekering
Denk eraan dat schade aan en door spullen die je van een ander gebruikt of die ter reparatie zijn aangeboden, meestal niet gedekt is. Datzelfde geldt voor deelname van duikverenigingen aan beurzen of tentoonstellingen. Uitgesloten zijn ook vaak allerlei gehuurde of ter beschikking gestelde ruimten zoals zwembaden, maar bijvoorbeeld ook compressorruimten.

Tip 5 – Stel je vragen via internet en bewaar het antwoord bij je polis.
Polisvoorwaarden bij een verzekering zijn over het algemeen moeilijk te lezen. Ben je er niet zeker van of iets wel of niet onder de verzekeringsdekking valt, stel dan je vraag per mail aan de verkeringsmaatschappij. Bewaar het antwoord zorgvuldig bij je verzekeringspapieren.

Deze tips worden je aangeboden door Leo Blokland en John Schox. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze tips, laat onder aan dit artikel een reactie achter. Je kunt hun ook een e-mail sturen.

Leo Blokland is advocaat en bedrijfskundige, PADI instructeur en NAUI techdiver. Leo schrijft regelmatig over juridische zaken en onderwatersport of onderwaterwerk. Hij is coördinator van DAN legal network.
E-mail

John Schox is duiker en duikinstructeur en gespecialiseerd in aansprakelijkheids- en verenigingsrecht. Hij is adviseur/vraagbaak op het gebied van onderwatersportverzekeringen.
E-mail

1 reactie

  1. Als verzekeringen eens transparant zouden worden… Wat raden jullie aan om minimaal te verzekeren als gewone duiker die af en toe ook een weekje in Egypte duikt?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief