Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Op duikvakantie in Nederland

Bij het woord ‘duikvakantie’ denken veel mensen aan een buitenlandse bestemming. Maar ook in Nederland kun je op duikvakantie. Een greep uit de mogelijkheden!

Boschmolenplas, Limburg

Bij het plaatsje Heel, tussen Weert en Roermond, ligt het voormalige grindgat Boschmolenplas. Dit is de bekendste duikplaats in Limburg. De Boschmolenplas heeft een diameter van meer dan een kilometer en de plas wordt gevoed door grondwater. Omdat het water op natuurlijke wijze gefilterd wordt, is het vaak opvallend helder voor een zoetwaterplas. De waterkwaliteit is erg goed en het onderwaterleven zeer rijk. Vissen als marmergrondels, baarzen, karpers, rivierdonderpadden en zwartbekgrondels zijn er te vinden, maar ook verschillende soorten zoetwaterslakjes, kwalletjes, hydra’s en Amerikaanse rivierkreeftjes. Bovendien worden er met regelmaat nieuwe waarnemingen gedaan. Macrofotografen kunnen er hun hart ophalen aan het kleine onderwaterleven. Maar er zijn ook grote objecten in de Boschmolenplas te vinden. Diverse wrakjes, oefenplatformen, schatkisten en een beeldentuin maken iedere duik verrassend. De maximumdiepte van de plas is 36 meter.

De duiklocatie wordt beheerd door Scuba Adventures Europe, waar je ook duikmateriaal kunt huren en flessen kunt vullen. Momenteel wordt er gewerkt aan nieuwbouw van het duikcentrum, maar de locatie blijft open. Om er te duiken is een dagkaart of jaarkaart nodig.

Er is een bungalowpark aan de Boschmolenplas, een stukje voorbij de duikplaats. Ook zijn er diverse andere accommodaties in de omgeving. Midden-Limburg staat bekend om de mooie fietsroutes en de leuke dorpjes, zoals het witte dorp Thorn. Er zijn diverse kastelen en kerken te bezoeken, maar ook Roermond met het designeroutletcentrum is vlakbij.

Foto: Erik de Boer
Instap bij de Boschmolenplas. Foto: Erik de Boer.
Foto: Erik de Boer

Grevelingenmeer, Zeeland

Het Grevelingenmeer ligt grotendeels in Zeeland, maar Zuid-Holland mag zich ook een stukje van dit bijzondere meer toerekenen. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer in West-Europa en heeft een ecosysteem dat niet vergelijkbaar is met een van de andere meren in Nederland. Het water blijft volledig zout door een wateruitwisseling met zowel de Noordzee als de Oosterschelde. Hoewel het diepste punt van het Grevelingenmeer meer dan 50 meter diep is, is de gemiddelde diepte van het meer slechts 1,5 meter. Dit komt door de vele eilanden, zandplaten en ondieptes in het meer.

Omdat er geen stroming staat in het Grevelingenmeer, is het gebied zowel voor beginnende als gevorderde duikers geschikt. Er is een enorme diversiteit aan duikplaatsen, van ondiepe zandbodems tot steil aflopende wanden en combinaties van beide. Bekende duikplaatsen zijn Kerkweg den Osse, Dreischor en Scharendijke, maar er zijn in totaal 18 duikplaatsen in het Grevelingenmeer. Vrijwel alle duikplaatsen zijn vanaf de kant vrij toegankelijk. Bij de meeste zul je echter wel eerst een dijk over moeten klimmen om bij de waterkant te komen.
Onder water vind je kreeften, krabben, zeesterren, anemonen, oesters, mosselen, naaktslakken en nog veel meer. Op ondiepe zandbodems vind je vooral in de zomermaanden sepiola’s, die bij een avondduik of nachtduik graag op het licht van een duiklamp afkomen.

De keuze aan accommodaties is enorm op Schouwen-Duiveland, aan de zuidkant van het Grevelingenmeer. Van mini-camping tot bungalowpark, van B&B tot hotel, er is voor ieder wat wils. Er zijn zelfs twee campings met een eigen duikwinkel en vulstation, namelijk Vakantiepark De Witte Boulevard in Renesse en camping Muralt in Scharendijke.

Zeeland is natuurlijk zeer geschikt voor watersporters, natuurliefhebbers en strandfanaten. Op het strand en op het water worden activiteiten voor alle leeftijden aangeboden, variërend van kitesurfen, blokarten, zeilen, vliegeren, snorkelen en een echte ‘waterjump’; een soort skischans waar je afglijdt om in het water te belanden. In de omgeving van Westenschouwen kun je mountainbiken en wandelen en fietsen in het bos- en duingebied. Of bezoek Zierikzee, een bijzonder stadje met eeuwenoude gebouwen en leuke winkels.

Foto: Marloes Otten.

Toolenburgerplas, Noord-Holland

De Toolenburgerplas ligt in Hoofddorp. Er is ruime parkeergelegenheid. Het terrein is vrij toegankelijk en je kunt makkelijk te water via het zwemstrandje bij het restaurant.

De Toolenburgerplas is een kunstmatige plas in een recreatiegebied. De plas is opvallend visrijk, met de grote meervallen als belangrijkste attractie. Deze Europese meervallen hebben een lengte van 90 tot 150 cm en zijn daarmee flinke verschijningen! Je vindt ze vooral in het ondiepe water van het voorjaar tot het najaar. Het zijn nieuwsgierige dieren die graag een kijkje komen nemen bij duikers. Ze houden wel graag het initiatief aan hun kant. Zwem niet naar ze toe, maar wacht tot ze naar jou toe komen. Ook paling, snoek, snoekbaars en baars zijn vaste bewoners van deze plas. Tijdens nachtduiken zie je ook blankvoorn, modderkruipers en zwartbekgrondels. In het afgezette duikgebied bevinden zich objecten onder water zoals wrakjes en rifballen.

Wil je ook een andere duikplaats in de buurt verkennen?  Duikplaatsen in de buurt zijn bijvoorbeeld het Haarlemmermeerse Bos met de kenmerkende kleiwanden tussen de 5 en 9 meter diepte en de Sloterplas bij Amsterdam.

Zo vlak bij Amsterdam en Haarlem is er in de omgeving meer dan genoeg te beleven van culturele uitstapjes tot winkelen en stadswandelingen. Maar ook het strand en de duinen bij Noordwijk en Zandvoort zijn dichtbij.

Accommodatie is er in de omgeving in overvloed, van campings en vakantieparken tot hotels, pensions en vakantiehuizen of appartementen.

Foto: René Weterings.
Foto: René Weterings
Foto: Koos Bakker.
Foto: Koos Bakker.

Veenmeer, Drenthe

In het noorden van Nederland ligt tussen Assen en Groningen het dorpje Tynaarlo. Hier ligt de bekendste duikplaats in deze regio: het Veenmeer. Deze plas is 100 bij 300 meter groot en heeft een maximale diepte van 18 meter. Het zicht is er meestal redelijk goed en kan zelfs oplopen tot 6 meter.

Onder water vind je verschillende objecten zoals oefenplatforms, een wrakje op 6 meter diepte, een bestelbus op 7 meter diepte, een caravan en een deltavlieger. Er is een grote diversiteit aan onderwaterleven. Naast de snoeken, baarzen en palingen, worden er regelmatig zeelten en karpers gezien en zijn er roodwandschildpadden en zaagrupsschildpadden te zien in het Veenmeer. Zoetwaterkreeftjes hebben holletjes uitgegraven in de bodem en in stukjes wand. Tussen de waterplanten langs de rand van de plas vind je veel jonge vis, zoals voorntjes en baarsjes.

Je kunt op verschillende plaatsen te water in het Veenmeer, dus je kunt diverse routes duiken. Duikcentrum New Atlantis heeft een 24/7 vulstation bij de duikplaats. Je kunt hier alleen duiken als je verblijft in Villapark Akensloot, een bungalowpark.

In de omgeving van het Veenmeer is natuurlijk nog veel meer te doen. Het is een mooi gebied voor wandelaars en fietsers met heide, bos en weilanden. Je bevindt je in het Nationaal Park Drentsche Aa, met bossen en zandverstuivingen. De stad Groningen is ook slechts 20 minuten rijden. Beklim hier de Martinitoren of ga lekker winkelen. En als je toch in Drenthe bent, bekijk natuurlijk zeker de hunebedden. Of breng een bezoek aan het subtropisch zwembad of juist het openluchtzwembad in de buurt. Voor kleine kinderen is Attractiepark Sprookjeshof in Zuidlaren een belevenis. Kortom: naast duiken is hier nog veel meer te doen!

De Beldert, Gelderland

In de buurt van Tiel ligt De Beldert, een duikplaats die beheerd wordt door het gelijnamige duikcentrum. Er zijn een duikwinkel en vulstation en je kunt er duikmateriaal  huren. Er zijn twee steigers om eenvoudig te water te gaan. Met een maximale diepte van 25 meter is De Beldert zowel voor beginnende als gevorderde duikers geschikt. Ook technische duikers zijn welkom.

Zeker in de zomer is het zicht in De Beldert goed, tot zelfs 10 meter. Langs de randen van de plas zijn diverse waterplanten en riet te vinden, waar jonge en kleine vis zich graag verbergt en geniet van het warme oppervlaktewater. Dieper vind je het wrak van een kotter, een zeilboot en de cockpit van een Boeing 707. Baarzen, snoek, zoetwaterkreeftjes, modderkruipers, karpers en steur behoren tot de bewoners van de plas. Je kunt een van de uitgezette routes onder water volgen of op eigen navigatie op ontdekking gaan.

Om te duiken en gebruik te maken van de faciliteiten wordt er een dagvergoeding gevraagd. Nachtduiken is op afspraak mogelijk.

Wil je ook eens een andere duikplaats in de omgeving uitproberen, dan is de Boomgaardplas bij Kapel-Avezaath een mogelijkheid.

Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in alle categorieën in de Betuwe. Ook qua andere activiteiten is de keuze enorm. Vlak bij de duikplaats ligt Beldert Beach, waar diverse activiteiten op het strand en het water aangeboden worden. Maar de Betuwe leent zich ook uitstekend voor fietsen en wandelen. Natuurlijk staat het gebied bekend om de fruitboomgaarden en in de zomer kun je op diverse plaatsen zelf fruit plukken. Ouwehands Dierenpark in Rhenen is niet ver weg, net als de Tuinen van Appeltern. Op de rivier de Linge worden kanotochten, rondvaarten en vistochten georganiseerd. Dus ook op duikloze dagen hoef je je niet te vervelen!

Foto: Rene Weterings.

1 reactie

  1. Avatar

    Hahaha, dat is precies wat wij van plan zijn. Dus die tips komen goed uit. Het worden geen complete vakanties, maar in 10 dagen tijd 5 keer een locatie die we niet kennen, plus een overnachting.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief