Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Duikteam De Kaaiman komt in actie voor helder duikwater

Duikteam De Kaaiman is een burgerinitiatief gestart om helder duikwater terug te brengen in de Berendonck, hun thuisplas.

Duiken in Nederland is op veel plaatsen in ons land vaak prachtig. Zo ook bij Duikteam De Kaaiman (Nijmegen); zij hebben de luxe van een eigen (privé) duikbasis in De Berendonck met alles er op en eraan; omkleedgelegenheid, verwarming, toilet, douche en een keuken. Er is hier echter één groot probleem en dat is het gebrek aan helder water!

In de plas zijn diverse objecten verzonken zoals autowrakken, een duikersklok, er ligt een wrak van een jacht en op het diepste punt van de plas staat een uniek onderwaterhuis op de bodem. Een prachtige plek waar de leden erg trots op zijn en waar (gast)duikers uit het hele land graag kopje onder gaan.

Bron: De Kaaiman

Tekst gaat verder onder banner.

Zoals gezegd is het (door)zicht onder water van deze duikstek ronduit slecht maar dat is niet het enige probleem. Ook het onderwaterleven (planten en dieren) is ver beneden de maat in vergelijking met duikstekken in de directe omgeving, zo blijkt uit een eerste inventarisatie door de leden van het duikteam.
Volgens de onderzoekers van de WUR lijkt het ecosysteem in deze plas behoorlijk verstoord, zo bleek ook al uit een onderzoek van de WUR uit 2004 naar het doorzicht in dezelfde plas.

Minder zicht betekent voor duikers dat de recreatieve waarde van de sport drastisch vermindert maar belangrijker dan dat is nog dat minder zicht ook betekent dat de veiligheid in het geding komt tijdens een duik of tijdens het opleiden van nieuwe leden. Alle reden dus om hier iets aan te doen als club!

Hulptroepen

Duikteam De Kaaiman heeft daarom de hulp ingeroepen van de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research (WUR). Samen gaan de WUR en de leden van het duikteam op zoek naar oorzaken van het probleem en vervolgens ook naar praktische en duurzame oplossingen die het zicht maar ook flora en fauna verbeteren.

De duikers hopen dat de Berendonck over enkele jaren weer een plas is die niet alleen interessant en veilig is voor duikers maar ook voor de vissers, recreanten, voor planten en dieren. Daarnaast is er een maatschappelijke wens naar meer onderzoek m.b.t. het verbeteren van dit soort ecosystemen omdat deze plas met dit soort problematiek niet op zichzelf staat. Resultaten vanuit het onderzoek zullen nauwlettend worden gevolgd en ook worden uitgerold in andere wateren met vergelijkbare problemen.

Ontwikkelingen volgen?

Het project heeft de naam gekregen ‘Lake Berendonck clarified’. De ontwikkelingen zijn te volgen via de link hieronder.

Bron: De Kaaiman

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief