Ad Aleman – Zeedahlia aan de maaltijd
De vooruitzichten zijn goed voor een snorkeltocht bij de Blokkendam. Ad Aleman Springt de Noordzee in op zoek naar fraai onderwaterleven.
Datum: 30.10.2019
Duiklocatie: Noordzee, Blokkendam
Op het afwezig zijn van de zon na, zijn de omstandigheden perfect voor een tochtje langs de buitenkant van de Blokkendam. Het is 5 graden als ik om 8:15 uur te water ga, wat toch wel een stukje warmer is (net 10 graden op de ondiepe stuk tot ruim 12 graden op het diepere gedeelte. Het eerste wat ik zie zijn de grote hoeveelheid mooi openstaande slibanemonen, dit in tegenstelling tot de zeedahlia’s, waarvan de meesten gesloten zijn. De zicht is minimaal 3 meter, af en toe is er een stofwolkje zichtbaar, veroorzaakt door een krab of een echte stofwolk maar dan veroorzaakt door een Zeebaars. Onder me op 1.5 meter diep is wat wits te zien, dit blijkt een kompaskwal te zijn die gepakt is door een zeedahlia.
Diep tussen blokken kruipt een Noorzeekrab nog wat meer uit het zicht. Dan ineens valt mijn oog op een prachtige kleine Zeehalia die zich gevestigd heeft in mosselschelp.
Na 1.5 uur in het water vind ik het wel genoeg. Mijn duim en vinger beginnen steeds stijver te worden, toch lukt het nog om een mooie slibanemoon vast te leggen.
2 reacties
Berthold Raadsen
Mooie foto’s Ad. Ja nooroosten- en oosten wind geeft helder Noorzee water. Dat gebruikte ik ook om rechts van de Brouwers in/uitlaatsluis te duiken. Op het grensgebied van stenen en zand zitten (zaten?) heel veel Dahlia’s. Bij vloed MMD 4 meter ( met moeite). Dusssssss. snorkelen op eb?
Ad Aleman
Dank je Berthold. De locatie is mij bekend, ik heb daar in januari met extreem laag water tussen de stenen diverse dahlia’s gevonden. In bijna alle gevallen als ik in de Noordzee snorkel, doe ik dat rond de laagwaterkentering, het liefst een paar dagen na springtij. Het voorspelde laagwater haal ik uit tabellen van RWS.