Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Het seizoen is weer begonnen

Het snorkelseizoen is weer begonnen voor onze snorkelende Duikreporter Ad. Hij neemt ons voor zijn eerste snorkeltocht van het seizoen mee naar de Blokkendam in de Noordzee.

30 maart fiets ik tijdens het extreme lage water langs de Noordzeekant van de Brouwersdam. Op de laarzen loop ik net door het water om te kijken hoe het zicht onderwater is en of er al wat leven te zien is. Het zicht is na de wind van gisteren nog niet zo goed, maar er scharrelen diverse grote heremietkreeftjes rond, zoals altijd wordt er weer gestoeid om een nieuw huisje. Als je een een nieuw huisje wilt zul je bloot uit je oude huis moeten, de eitjes op het achterlijf zorgen er voor dat er nog niets te zien is.

Grote heremietkreeft 30.03.2021 Ad Aleman-107134

Op de schelp van een ander heremietkreeftje zijn de poliepjes van de Ruwe zeerasp goed te zien en natuurlijk loopt tijdens het fotograferen mijn laars vol water.

Grote heremietkreeft 30.03.2021 Ad Aleman 2-107134

Omdat het geweldig weer is ga ik de volgende dag op dezelfde locatie snorkelen. De watertemperatuur is net 7 graden en onderwater kan ik 2 meter van me af kijken. Er is al wel wat leven te zien zoals diverse krabbetjes, Zeesterren, een paar kleine Oorkwalletjes en Zeeduifjes. Ook zijn er weer zeedahlia’s te zien maar de meeste exemplaren zijn gesloten.

Zeedahlia 31.03.2021 Ad Aleman_-107134

De Wakame en het Japansebessenwier groeien erg uitbundig en zorgt ervoor dat ik nauwelijks tussen de blokken kan kijken want als ik het wier raakt blijft er door het vrijkomende stof niets van het zicht over.

Wieren 31.03.2021 Ad Aleman_-107134

Na een uurtje in het water worden mijn handen te koud om nog te kunnen fotograferen en ga ik ik uit het water. Een leuk begin van het seizoen.

4 reacties

 1. Avatar

  Stoer hoor, met deze temperatuur in nat pak snorkelen. Behalve bij Den Osse zie ik dat de meeste zeedahlia’s in de Grevelingen nu ook zijn ingetrokken. Is dit normaal in deze periode van het jaar?

  REAGEREN
 2. Avatar

  Hans, ik denk niet dat het aan de periode van het jaar ligt, want ik heb ze in het verleden onder ongeveer dezelfde condities bijna allemaal open gezien. Zeedahlia’s sluiten zich bij beroering, in rust, tijdens het verteren van voedsel en bij droogvallen.

  REAGEREN
 3. Linda Ferwerda

  Goed je hier weer te zien, Ad!

  REAGEREN
 4. Avatar

  Jippie, Ad ligt weer in het water! Ik kijk al weer uit naar je nieuwe ontdekkingen en foto’s!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief