Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Waar zijn alle sepiola’s naar toe?

Na een weekend biologiecursus maakt Duikreporter Dirk Van den Bergh nog twee duiken in de Grevelingen, waar hij meteen het geleerde in praktijk brengt.

Het biologieweekend met Bas en Mirjam van der Sanden is voorbij, maar ik blijf nog een nachtje in Zeeland, samen met Nick Lobé en Marleen De Waal-Malefijt. Dezelfde dag doen we nog twee duiken, de eerste bij De Kabbelaar.

Om 17.00 uur gaan we bij de wachttoren in het water. Ik mis de steenbolken die onder het wrakje zitten omdat ik hoger aan het snuffelen ben … Het zicht is afwisselend, maar meestal stoffig., vooral op de ronding aan de wachttoren. Hier staat ook wat stroming. Er zitten veel platvisjes en we zien verschillende Noordzeekrabben. Hé, daar ligt een verschaling! Na de cursus weten we nu dat krabben, kreeften en garnalen regelmatig verschalen. Eigenlijk een wonder te noemen dat die dieren zo uit hun eigen vel kruipen! Een jonge Noordzeekrab verschaalt bijna elke maand!
Er zwemmen ook veel botervisjes, sommige mannetjes zijn mooi paars gekleurd in hun paaikleuren (zie video).

Dirk-Van-den-Bergh_20180902_2-botervis-70733

Wanneer we bijna aan de steiger zijn komen we weer in een wolk afgestorven zeevonk, die huidirritatie kan veroorzaken.Ik maak dat ik weg kom en zo geraak ik de twee anderen toch nog kwijt op het einde van de duik … Ze komen 10 minuutjes later boven en vanop de steiger kan ik hen nog een zeepaddestoel aanwijzen.

Voor de tweede duik rijden we naar Het Koepeltje. Daar gaan we om 20.00 uur, bij zonsondergang, in het water bij het strandje met als kantwacht een reiger! We gaan op zoek naar sepiola’s. In juni krioelde het er hier van, maar nu zien we er slechts ééntje. Bedankt Marleen!

Dirk-Van-den-Bergh_20180902_2-sepiola-2-70733

Plots valt mijn oog een een rij blauwe pluimpjes op een steeltje. Zijn dit kokerwormen? Bij de Zeelandbrug zag ik ook al blauw gekleurde kokerwormen, maar deze zien er helemaal anders uit. In het midden hebben sommige twee witte knobbeltjes. Lijkt wel zo’n beetje op tubularia. Iemand die kan bevestigen wat dit juist is?

Dirk-Van-den-Bergh_20180902_2-tubularia of kokerwormen-70733

Ik kan geen teken doen aan Nick en Marleen, want die zwemmen iets hoger voorop. Ik blijf er even bij hangen, waardoor ik hen uit het oog verlies. De rest van de duik doe ik dan maar solo. In het ondiepe, zanderige gedeelte ga ik vergeefs verder op zoek naar sepiola’s. Een strandkrab, begroeid met zeepokken kijkt me boos aan …

Dirk-Van-den-Bergh_20180902_2-strandkrab-met-zeepokken-70733

Op de zeesla zitten verschillende prachtige anemonen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180902_2-anemoon-op-zeesla-70733

Het is zo goed als donker wanneer ik boven kom. Ik ben al omgekleed wanneer Nick en Marleen ook boven zijn. We rijden terug naar De Witte Boulevard, maar blijkbaar zijn we daar ondertussen uitgeschreven: de slagboom gaat niet open. Even aanbellen, geen reactie, even telefoneren, niemand neemt op, tot plots een boze dame helemaal over haar toeren naar buiten komt … Ze geeft ons een uitbrander omdat we haar uit bed gebeld hebben (het is pas 22.00 uur!). Uiteindelijk doet ze de slagboom dan toch open voor ons. De auto met al die dure spullen in buiten laten staan vond ik echt geen optie …

Marleen maakt nog een heerlijke maaltijd klaar, we drinken nog een biertje en gaan dan slapen: morgenvroeg moeten we om 06.00 uur opstaan. We gaan dan om 08.00 uur in het water bij de Zeelandbrug op zoek naar … jawel het zeepaardje!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief