Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Veel leven in het Speicherbecken Geeste

Als je duikt in het koelwaterbekken van de kerncentrale in het Duitse Lingen, dan heb je grote kans om veel vis te zien. Welke soorten? Dat zie je in de video.

Klokslag 9.00 uur staat buddy Jan voor de deur om samen verder te gaan naar het koelwaterbekken van de kerncentrale in Lingen (BRD). Ter plaatse bekend als Speicherbecken Geeste.
Hoewel het maar 46 km is kost het toch een uur om er te komen. Het zijn allemaal kleine slingerende wegen er naar toe. Via de snelweg kan ook maar dat is 30 km verder. Qua tijd vergelijkbaar.
Om 10.00 u staan er wel veel auto’s, maar allemaal klanten van restaurant Deichkrone. Op dat moment geen andere duikers. In de loop van de dag 2 andere buddyparen gezien.
Het water in het meer is meer dan drie meter gedaald. De duikobjecten , die we willen bezoeken , liggen normaliter tussen de 7,7 en 11,5 m diepte. Nu zijn we niet dieper geweest dan 7,5 m.
Deze objecten, een platform, een tunnel, een zeilboot en twee kerstbomenvelden zijn nl. plaatsen , waar het wemelt van de vis. Het zicht is wat minder. Het heeft de laatste dagen, na lange tijd droogte ,nogal hard geregend.
Heel veel kleine baarsjes, een enkele grote baars en veel palingen in de kerstbomen. Een enkele paling zwemt vrij rond.
In totaal hebben we meer dan twee uur onder water doorgebracht. Het water was 20 graden, dus met een wetsuit goed te doen.
Na afloop Kaffee mit Apfelkuchen und Sahne. De Kuchen was zo groot, dat de meegebrachte boterham in de tas kon blijven.
Op mijn vraag of ik ‘ mit Holländische Euro’s zahlen köntte” , werd bevestigend gereageerd.
Dan nog een uur over de weggetjes van “Grafschaft Bentheim” weer terug naar huis. De plaatsnaam bordjes onderweg zijn tweetalig. In Hochdeutsch und Plattdütsch. Dat laatste dialect spreek ikzelf overigens ook. Aan Nederlands zijde van de grens is dat dialect gelijk. Hoewel dit eigenlijk alleen nog maar door de oudere garde onvervalst gesproken wordt.
Nog even de duikspullen spoelen en dan tijd om het filmpje te monteren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief