Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Unieke duikplaats: Forme 4

Een volgelopen voormalig droogdok in de haven van Duinkerke is een unieke duikplaats. Met een speciale vergunning mag er gedoken worden. Duikreporter Dirk Van den Bergh filmde zijn duik.

Vroeg uit bed! Ik heb immers afspraak om 08.30 uur met buddy Bart Holvoet in Duinkerke om te gaan duiken. Afstand 172 Km. Ik vertrek om 06.30 uur en mijn GPS zegt dat ik er om 08.24 uur zal zijn. Dat is zonder files natuurlijk, want het is een werkdag!

Het verkeer valt mee en … om exact 08.24 uur ben ik er! Ik bevind me nu in de haven van Duinkerke, maar waar is die duikstek? Overal zie ik dokken en grote zeeschepen … Hier kan je toch niet duiken? Ik parkeer me op de parking van een havenbedrijf en tegelijkertijd krijg ik een berichtje van Bart binnen: “Ik ben er”. Hij staat aan de overkant van de weg naar mij te wuiven!

De duikstek is een voormalig droogdok dat ze vol hebben laten lopen. Duiken is hier verboden zonder vergunning. De duikclub van Bart – Dukduvels uit Kortrijk – heeft een jaarvergunning en ik mag op uitnodiging uitzonderlijk meeduiken. Bovendien moet je verplicht aan- en afmelden bij de havenmeester en een boei en duikvlag plaatsen. Er is regelmatig controle door de Franse autoriteiten!

Mijn auto staat op 3 meter van de instap geparkeerd, wat een luxe! Bart geeft een briefing en langs een betonnen trapje kunnen we gemakkelijk te water.

Dirk-Van-den-Bergh_20180906_lijkt-op-een-wrakduik-70804

Aan de oppervlakte liggen pontons en in combinatie met de blokken waar de schepen vroeger op geplaatst werden en andere restanten lijkt het met een beetje fantasie soms wel op een wrakduik! Mijn fantasie slaat helemaal op hol wanneer er een begroeide kabel uit het duister opdoemt … wat een groot zeepaard!

Dirk-Van-den-Bergh_20180906_kabel-zeepaardje-70804

Er is meer waardoor de illusie van een wrakduik opgewekt wordt: ik zie voor het eerst de bretel zakpijp (clavelina)! Deze worden veel waargenomen op wrakken in de Noordzee. In de Oosterschelde eerder zeldzaam, o.a. ooit in Burgsluis. Wat zijn die mooi!

Dirk-Van-den-Bergh_20180906_bretelzakpijp-clavelina-70804

Er zitten heel veel kalkkokerwormen. Zodra ze licht zien trekken ze zich terug. In de video zie je er enkele open staan (en vlug sluiten) onderaan rechts in beeld op 00:50. De paarse kokerwormen laten zich beter in beeld nemen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180906_kokerwormen-70804

We zien verder nog zwartooglipvissen, zeebaarzen, palingen, één steenbolk en … verschillende gehoornde slijmvissen. Ze kruipen steeds weg tussen de spleten waarin ze leven, maar met veel geduld lukt het me toch om een nieuwsgierigaard volledig in beeld te krijgen (zie video). Op onderstaande afbeelding kijkt een kleurrijk exemplaar op zijn zij naar mij. De hoorntjes zijn goed te zien!

Dirk-Van-den-Bergh_20180906_gehoornde slijmvis2-70804

Wij hadden het geluk er als enige duikers te zijn: op de bodem ligt een dikke sliblaag en ook al bleven we een meter er boven, toch waaide het nog op. Nee, een clubduik zou ik hier niet houden! Ook langs de wand van het dok waaide het stof bij elke ondoordachte beweging op, evenzo wanneer er een vis wegzwom. Filmen was dus niet zo eenvoudig …

We doen twee duiken en liggen in totaal 133 minuten in het water. Max diepte 8,4 meter en watertemperatuur 20°. Een super duikbelevenis, waarvoor dank Dukduvel Bart!

We kleden ons om en gaan nog een spoelduik maken in het zoete water van De Gavers in Harelbeke, maar dat is voor een volgende reportage. Joepla, nog eens 105 km rijden!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

2 reacties

 1. Dag Dirk,

  Kan ik wat meer info krijgen over de duikplaats forme 4?
  Ik zou daar graag eens een duikje met onze club organiseren.

  Alvast bedankt voor de info.

  Els

  REAGEREN
 2. Dag Els. Ik ben daar zelf gaan duiken op uitnodiging van Bart Holvoet. De Kortrijkse duikclub “Dukduvels” waar hij aangesloten is heeft een vergunning om daar te duiken. Dus best daar eens info inwinnen. Ik weet enkel dat je er niet zo maar mag duiken en je bovendien moet aan- en afmelden bij de havenmeester.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief