Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Nog maar eens terug van weg geweest!

Hij is er weer!  Duikreporter Dirk Van den Bergh dook met camera voor het eerst sinds lange tijd weer de Put van Ekeren in. 

Op één dag na weeral 8 maanden geleden dat ik nog eens gedoken heb … Coronamaatregelen, medische redenen en een drie maanden durende restauratie van mijn tuinvijver waren de oorzaak. Nog steeds heb ik geen fiat om voluit te duiken, dus het zullen voorlopig weer ondiepe duiken langs de kant worden zoals vorig seizoen …

Buddy Petra Smit vraagt me wanneer we nog eens een snorkelduikje gaan maken … Het kriebelt en we spreken af. Het zal een duik bij Geersdijk in het Veerse Meer worden. Ideaal voor mij: vrij ondiep, geen stroming en langs de kant.

De flessen worden gevuld: ik ben er volledig klaar voor, maar ’s morgens laat Petra me weten dat het Goese Sas zal worden. Euh … Nee Petra, dat was niet de afspraak en ik zeg af. Goese Sas is bij LW een eind baggeren door de modder, dus helemaal niet langs de kant, ondiep niets dan zand en een stromingsduik.

Er is wel een tropische dag met temperaturen tot 32° voorspeld, alles staat klaar, dus … Ik besluit een solo duikje te gaan maken op mijn huisrif, de Put van Ekeren, op 7 km van bij mij thuis …

Het is er zeer rustig en al even rustig maak ik me klaar. Gelukkig heb ik als soloduiker alles in dubbel, want blijkbaar is de batterij van de zender van mijn duikcomputer leeg … De druk kan ik aflezen op mijn reservecomputer die op de drukslang aangesloten is. Dus gaan!

De watertemperatuur is heerlijk: 22°! Ik blijf lange tijd ondiep tussen 2 à 3 meter, op zoek naar het kleine spul zoals kokerjuffers, poelslakjes, waterpissebedden en rode watermijten. Oei, het aan/uit knopje van het onderwaterhuis van mijn breedbeeldcamera doet het niet … Dan maar alles met de TG6 filmen …

slakje-108706

De driehoeksmosselen gedijen blijkbaar goed en tussen de meestal lege schelpen vind ik toch een levende Aziatische korfmossel.

schelp-108706

Een jonge snoek laat zich niet gemakkelijk in beeld nemen. Dat het een jonge snoek is zie je vooral aan de verticale schutlijnen. Hiermee camoufleert hij zich tussen de waterplanten. Die strepen verdwijnen naarmate ze ouder worden en meer in het open water gaan jagen. De vlekken die dan ontstaan weerkaatsen het licht als camouflage (zie verschil op titelbeeld video)

snoek 2-108706

Ik ben onderweg al wat baarsjes tegengekomen, maar plots bevind ik me midden in een gigantische school baarzen van alle formaten. Ze blijven rondjes rondom mij draaien. Spectaculair! Dan zie ik aan de buitenkant van de cirkel een grote snoek. Zou die de reden zijn van het gedrag van de baarzen? Van andere vissen weet ik dat ze speciaal in groep gaan zwemmen om zich te beschermen, maar van baarzen is me dit niet bekend. Het lijkt er nochtans sterk op! Als ik op onderzoek uitga blijkt dat het de baarzen zelf zijn die scholen vormen om te jagen … Meestal zijn het dan exemplaren van dezelfde grootte, dus hier begin ik terug te twijfelen … Maar goed, het was geweldig om er tussenin te zitten (of zagen ze mij soms als prooi? 🙂 )

baarzen-108706

Ook al ken ik mijn weg ondertussen na 60 duiken in de Put heel goed, toch ben ik ondertussen net “noorden” kwijt en heb ik mijn kompas wel degelijk nodig om terug in de goede richting naar de stijger te zwemmen. Al vlug heb ik terug herkenningspunten en na 92 minuten en een maximum diepte van 7 meter stap ik méér dan voldaan uit het water. Dit smaakt weer naar meer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief