Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Vincent Dorresteijn – Specialty decompressieduiken

Tijdens de specialty decompressieduiken blijkt er in Hemmoor, Duitsland van alles te beleven onder water. Duikreporter Vincent Dorresteijn ontdekt een haai (in een zoet water meer!) en een rondvliegend vliegtuig.

IMG_6115-57165

Al een hele poos ben ik bij de instructeurs van mijn duikvereniging aan het zeuren of de specialty decompressie duiken en daarna de advanced nitrox gegeven kan worden. Helaas is er weinig animo voor en daardoor kwamen ze steeds niet aan bod. Net nu ik halverwege de Teklite opleiding van IANTD ben en de specialty decompressie duiken eigenlijk overbodig is geworden, zei Nico Koomen mij dat hij van plan was om de verplichte stage te doorlopen zodat hij de opleiding voortaan zelf mag geven. Nico deed zijn stage bij Daniël Spier van duikteam Lekker Duiken. De leden van Duikteam Platax die mee wilden doen konden zich opgeven. Het leek me toch wel leuk en naast mij was Maarten Singer de enige die zich opgaven. Jammer genoeg is er bij de NOB weinig aanbod maar ook weinig animo voor vergevorderde duikopleidingen.
Na het volgen van de theorieavonden en het maken van een grondige duikplanning met luchtplan was het tijd om de theorie in praktijk te brengen. Vrijdagochtend 6 oktober vertrokken Maarten en ik richting Hemmoor in Duitsland naar de Kreidesee. Dit is een krijtmeer dat zijn naam te danken heeft aan de cement industrie, dat krijt won op deze plek. In 1976 werden de werkzaamheden in de groeve gestaakt en werden de pompen uitgeschakeld zodat de groeve langzaam vol liep met water. Door het heldere water en het grote oppervlakte is deze locatie uitermate geschikt voor opleidingen. Er is hier een accommodatie voor ons geregeld en na een aantal uur rijden komen we aan bij de caravan en ontmoeten we de leden van Lekker Duiken. Aanwezig zijn Martin de Vries, Neletha van Oort, Daniël Spier, Renate Olie en Wilfred van de Brand Harninge. Na even kennis gemaakt te hebben werd het tijd om te duiken bij “Der Rüttler.”

IMG_6224-57165

De Rüttler is het bekendste duikobject in Duitsland en is een beton gebouw met brug dat uit de industrietijd stamt. Hier werd het krijt van vuursteen gescheiden door de breker en sorteer installatie en werd het krijt door een ondergrondse doorgang langs de weg overgebracht op een transportband naar de fabriek. Er zijn hier nu twee grote luchtbellen gevormd waar je als duiker kan praten en er is een vrachtwagen geplaatst precies zo dat het lijkt alsof de vrachtwagen krijt in de kuil kan storten.
Na te hebben opgetuigd bij de parkeerplaats lopen we naar de duikstek. De voorzieningen zijn uitstekend ook al moeten we een gevaarlijk steile trap naar beneden volgen. Onderaan de trap is een steiger met een trap zo dat je zo het heldere water in kan lopen. Maarten en ik daalden af naar 30 meter en verbleven daar 16 minuten. We stegen op naar 16 meter waar we beiden een decoboei oplieten. Dan stegen we naar 3 meter waar we een decompressie stop deden van 8 minuten. Alles verliep uitstekend. Nico die mee dook ter beoordeling was ook tevreden dus dat was een goed begin.
Na de duik was het tijd voor de avond maaltijd. De leden van Lekker Duiken reden ons voor naar een döner kebab zaak in het dorp. Ik had niet zo een trek in een vette hap dus de beste keuze leek me de kipspiesjes met friet en salade. Dat had ik beter niet kunnen doen want de kip bleek gewoon uit de frituur te komen en de stukjes kip waren zo hard dat je er iemand mee kon stenigen. Het leek er op dat de rest wel tevreden was met het eten want toen ik vroeg waar we de dag er na zouden gaan eten riep duikteam Lekker Duiken in koor : “hier!” Maarten kwam na mij buiten en zei gelukkig dat hij het eten ook geen succes vond en de dag er na graag iets gezonders wilde eten. Daarna kwam Nico naar buiten en zei hetzelfde.

IMG_6227-57165

Het eten lag Maarten en Nico iets te zwaar op de maag om nog een avondduik te doen. Ik had er ook last van maar besloot toch mee te gaan met Lekker Duiken voor een duik van steiger 0 naar 1. We doken langs een prachtige steile wand en zagen forellen, baarzen en diverse onderwater attributen. Het was een kort duikje van 35 minuten met een maximale diepte van 18,8 meter.
In de avond nog even gekletst bij de caravan maar al vroeg in de veren om goed uitgerust te zijn voor de volgende dag. Na het ontbijt was het tijd voor de de tweede decompressieduik. We zouden het nuttige met het aangename verenigen. In plaats van rechtstreeks naar de diepte te gaan daalden we langzaam via de Rüttler af. We bekeken de vrachtwagen, stopten even bij een luchtbel en bekeken het hele gebouw. Na de 30 meter aangetikt te hebben stegen we weer naar 16 meter waar we nogmaals de decoboei oplieten. Aangezien we langere tijd ondiep bleven gaf onze computer geen deco aan maar aangezien we met de tabellen hadden gerekend alsof we de gehele duiktijd op 30 meter zijn verbleven deden we een stop op 6 meter en een stop op 3 meter. De stop op 6 meter kon iets strakker uitgevoerd worden maar al met al was het een geslaagde duik. Nico was tevreden en we waren geslaagd voor de specialty. De rest van het weekend konden we vullen met fun duiken.
Die middag doken Nico, Maarten en ik bij steiger 0 naar het vliegtuig. Na wat aanwijzingen van een stel Duitse duikers zwommen we onderwater naar de beoogde diepte. Ondanks het heldere water zag ik het vliegtuig wrak niet. Maarten wees naar boven en tot mijn verbazing ligt het vliegtuig niet op de bodem maar zweeft het als het ware in de lucht. Erg gaaf! Na het vliegtuig te hebben bekeken en een poosje gezocht te hebben naar het duik object de haai die er nog moest zijn keerden we om en zwommen we weer richting de steile wand die uiteindelijk weer uitkomt bij de straat die onder water doorloopt. Ook deze duik zagen we weer diverse forellen en baarzen. Het was een mooie duik van 55 minuten met een diepte van 15 meter.

IMG_6272-57165

Na de duik zijn we nog even naar een duikwinkel in het dorp geweest waarna duikteam Lekker Duiken weer naar de kebab zaak reed. Maarten, Nico en ik zijn naar een restaurantje gegaan waar we voor een klein prijsje een lekkere schnitzel met verse groente en gebakken aardappeltjes konden eten. Hemmoor is een gehucht met weinig keuze aan restaurants maar dit was nog wel goed te doen. Een aantal van Lekker Duiken hebben na het eten nog een nachtduik gemaakt maar de leden van duikteam Platax vonden het wel welletjes. Ik ben me even lekker gaan douchen en na even gebeld te hebben met mijn vrouw Marieke ben ik op de iPad een filmpje gaan kijken.
De volgende ochtend zouden we na het ontbijt nog een laatste duik met z’n allen maken. Wederom viel de keuze op steiger 1 omdat het de bedoeling was om van iedereen een aantal leuke foto’s te maken. Het vliegtuig en de haai in combinatie met een duiker gaf een leuk onderwerp. Ik heb Martin gevraagd om van mij een aantal foto’s te maken en dat heeft mij een aantal leuke scherpe foto’s opgeleverd. De afsluitende duik van 56 minuten met een diepte van 21,5 meter heeft ons geleid langs het vliegtuig, de haai en via diverse wrakken terug langs de steile wand naar de straat.
Het was een mooi weekend en ik was blij verrast met dit zoetwater meer. Ondank dat het zoute water mij over het algemeen meer kan bekoren waren de duiken hier door het goede zicht erg interessant. Hemmoor, wellicht tot volgend jaar!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief