Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Op naar de Ossenhoek

De eilanden in het Grevelingenmeer zijn ideaal om te snorkelen. Snorkelreporter Ad Aleman ontdekte hier eerder al het bloedrode plooimosdiertje, dat kleur geeft aan het onderwaterlandschap.

Vandaag een snorkeltochtje gepland in een van de jachthavens van de Ossehoek. De omstandigheden zijn gunstig en dat is belangrijk want ik vaar met mijn open Canadeese kano naar het eilandje. Heel mijn snorkeluitrusting gaat in de kano en peddel ik pal tegen de wind (ZO 2) naar het eiland. Als ik de haven in vaar, blijkt dat ik de hele haven voor mezelf heb. Na een lekker boterhammetje in een heerlijk zonnetje, gaat het pak aan en dan snel te water. De steigers zijn behoorlijk begroeid met wieren waardoor de ondergrond niet zo goed te zien is. Er groeien mooie sponzen zoals deze paarse buisjesspons en witte buisjesspons.

Ad Aleman 09.05.22 Paarse buisjesspons-115249

Ad Aleman 09.05.2022 Witte buisjesspons-115249

In deze haven volg ik de ontwikkelingen van het bloedrode plooimosdiertje en elk jaar ga ik wel een paar keer kijken hoe de zaken ervoor staan. In het voorjaar zijn de kolonies kleiner dan in het najaar, maar nu zijn er door de zachte winters al behoorlijk veel te zien. In een hoekje achter een steigerpaal is een mooie reflectie te zien.

Ad Aleman 09.05.22 Bloedrood plooimosdiertje 1-115249

Opeens zie ik een kopje van een steenslijmvisje uit het steigerhout steken. Dit visje zit in een boorgat in het hout en als ik dichtbij kom verdwijnt het helemaal in het gat. Als ik in het gat kijk zie ik het visje zitten en de hele wand van het gat is bekleed met eitjes. Een foto maken is enorm moeilijk. Doordat er nauwelijks ruimte is tussen de kamera en het hout, is er bijna geen licht in het gat te krijgen. De foto is met een sluitertijd van 1/30 sec. dan ook niet 100% scherp, maar wel leuk.

Ad Aleman 09.05.2022 Steenslijmvis-115249

Net buiten de haven groeien prachtige wieren dus die gaan ook op de foto.

Ad Aleman 09.05.22 Wieren-115249

Als ik na het snorkeltochtje terugvaar naar de Brouwersdam heb ik nog een heel klein beetje wind in de rug. Het nadeel van de Ossehoek is dat je er met een bootje naar toe moet, maar bijna elke tocht is een succes, zo ook deze keer. Ook dit is i.v.m. met de recreatievaart alleen een locatie voor het voor- en naseizoen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief