Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bas Kulderij – Kelp, zeeleeuwen en haaien

Soms kun je het nuttige met het aangename verenigen. Duikreporter Bas Kulderij moet voor zijn werk naar San Diego en maakt van die gelegenheid gebruik om een duik tussen het kelp en de zeehonden te maken.

Duiken tussen het kelp stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Voor het werk moest ik op training naar San Diego en daar kun je bij La Jolla Cove duiken in het kelp woud. Dit is ook een plek waar de zeeleeuwen leven en er 2 soorten haaien voorkomen (Leopard sharks en horn sharks).

Een ideale plek om een duik tussen het kelp te combineren met hopelijk wat mooie zeedieren.

Terwijl we uitzwemmen vanaf het strand van La Jolla Cove kijk ik af en toe onderwater en totaal verrast door de fel oranje Garibaldi’s die je daar ziet zwemmen. Een vreemde gewaarwording zo’n opvallende vis in relatief koel water.

Het zicht is niet geweldig en er is veel stroming door de golven.

We zwemmen onderwater naar het kelp woud, de planten zijn zo’n 10 meter hoog hier en het is geweldig om er tussendoor te zwemmen. Overal zit er leven tussen de planten verscholen en onder de stenen zitten werkelijk honderden langoestes verstopt. Ook spot ik een mooie banded guitarfish.

Op de terugweg richting de rotsen waar de zeeleeuwen zitten zie ik een mooie hornshark die zich verborgen probeert te houden tussen de waterplanten.

Bij de rotsen aangekomen is de stroming vrij sterk, je wordt heen en weer gegooid door de golven op een diepte van 3-4 meter. Maar opeens zijn ze daar, de zeeleeuwen spelen met groot gemak in het stromende water en komen verbazingwekkend dichtbij.

4 reacties

 1. Avatar

  Dat is gaaf zeg! Lijkt me nog best spannend met die grote snelle beesten om je heen.

  REAGEREN
  • Avatar

   Susie,
   Was niet spannend hoor, echt genieten hoe die beesten zo soepel door het water bewegen.

   REAGEREN
 2. Avatar

  Dit wil ik ooit ook doen. Ik ben daar één keer geweest en toen stond er zo veel deining dat mijn buddy na 5 minuten al zeeziek was. Einde duik (-:

  REAGEREN
  • Avatar

   Joost,
   Ja de deining was niet gering, zeker dicht bij de rotsen niet.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief