Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Marlies Zwart – Puntjes in de Noordzee

Puntjes in de Noordzee? Marlies legt in dit Duikreport uit wat dat betekent.

Puntjes van de Noordzee…. In de Noordzee liggen duizenden puntjes. Puntjes? Ja puntjes…

Puntjes zijn niks anders dan een bepaalde coördinaat op de zeekaart die een obstructie aangeven! Een obstructie? ja,een wrak mag je het nog niet noemen. Pas als het wrak bedoken is, kan je met zekerheid zeggen dat het om een schip, onderzeeër of iets dergelijks gaat. Een ding is zeker, het is een brok staal…maar wat het precies is…. daar heb je in de meeste gevallen duikers voor nodig.

Heel veel puntjes zijn al bekend en is de wraknaam al van bekend! Wraknamen die de geoefende noordzeeduiker wel kan dromen zijn: Leliegracht, Salland, Tyche, kruisers, Vinca Gorthon en ga zo maar door… Maar er zijn nog zo ontzettend veel wrakken waar al jaren op gedoken wordt, maar waarvan de naam nog steeds niet bekend is of gewoonweg niet te achterhalen valt…

Voor ons zijn de “ puntjes” interssant en waardevol, mede omdat er elke jaar weer onbekende puntjes bij komen!en zonder puntje geen wrak duik. Maar hoe werkt dat dan, zou je denken… De kapitein heeft veel posities in zijn gps staan, een soort van uitgebreide TomTom, nee, niet een die zegt aan het einde rechtsaf of bij de volgende afslag links aanhouden…Nee de gps laat je vaarrichting ( de koers)naar het puntje zien, je snelheid en aankomsttijd. Die aankomsttijd is wel zo handig als je afhankelijk bent van het tij. ( de tijd tussen hoog en laag water, waardoor er even geen of weinig stroming staat)

Maar aangekomen op het puntje, zijn we er nog niet. Je dobbert midden op zee en je kan helaas niet even je kop onder water steken om te kijken of je boven op het wrak ligt. De kapitein zet dan ook zijn dieptemeter aan om het wrak of stuk staal te detecteren op de zeebodem! Pas als de dieptemeter uitslaat weet je zeker dat het brok er ligt en moet het anker op het juiste moment gegooid worden. Pas dan kunnen we ons klaar maken om met de duik te beginnen. Soms is het een bekend wrak waar we op duiken en soms krijg je een nieuw interssant puntje om even een kijkje te nemen en dan begint de zoektocht…  Over zo n zoektocht later meer…

Een aantal wrakken die de afgelopen jaren eindelijk een naam hebben gekregen: Bijnaam van het wrak:de rode poon, de echte naam: ss Trevier geindentificeerd door B. Oortwijn. Bijnaam wrak: Poppetjeswrak, de echte naam: SS Anglia geindentificeerd door E. Bronsveld. U31 geindentificeerd door R Hoole en H Hoogendijk . Stenenwrak, vaderdagwrak, pispottenwrak, bommeschuit en ga zo maar door… de lijst met bijnamen van wrakken is bijna oneindig… wie lost als eerste weer een mysterie op van zo n wrak….

Marlieszwart23112019Noordzee-89329

1 reactie

  1. Leuk, en weer eens een hele andere invalshoek om over wrakken en het duiken erop te schrijven. Het is eerlijk gezegd wel een beetje slordig geschreven, misschien even laten liggen, iemand anders laten lezen en hardop voorlezen aan jezelf? Dan haal je net die paar dingetjes eruit. Leuk om je weer te lezen, je enthousiasme spat van het scherm af en een wrakduikende dame is natuurlijk wel súper gaaf 🙂

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief