Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Angelique van Oorschot – Op naar het slakkenparadijs van Padangbai

Van klein tot heel klein: duikreporter Angelique van Oorschot heeft op Bali een gids gevonden die alle naaktslakken kan vinden. Soms zijn ze echter zo klein, dat het wat moeite kost om te bepalen wat de voorkant en wat de achterkant van het diertje is.

Jan en ik zijn op de tweede locatie van onze vakantie op Bali aangenomen, Padangbai. 5 jaar geleden waren we hier ook en toen we uit de auto stapte werden we gewoon herkend door een van de hotelmedewerkers! We hadden namelijk lekker makkelijk hetzelfde hotel als 5 jaar geleden geboekt. Nadat we al onze spullen op onze kamer gezet hebben lopen we langs het strand van Padangbai. Eigenlijk is het niet veel veranderd, de hotels en duikscholen en het uitzicht zijn voor een groot deel hetzelfde.

Angelique_padangbai_7177-63262

We komen onze oude duikgids van 5 jaar geleden. We kletsen even en hij vraagt of we ook gaan duiken. We vertellen dat we morgen gaan duiken met Imade Widana. Hij reageert lachend “you really like macro and nudibraches if you’re diving with him”. We gaan weer terug naar het hotel en brengen onze spullen naar de duikschool. Morgen gaan we 2 duiken maken.

De volgende dag gaan we met onze camera’s op pad naar de duikschool, deze is gelukkig niet zo ver, maar we trekken toch veel bekijks met onze “monsterapparaten”.

De eerste duik duiken we op een bekende duikstek “Jepun” voor ons. We zien wat bekende slakjes en kunnen even wennen aan de stroming, want dat is weer even wennen na al die duiken zonder stroming.

De tweede duik gaat naar DE slakkenduikstek van Padangbai. Hiervoor zijn we gekomen want deze duikstek was er nog niet 5 jaar geleden. We duiken onder bij de Jetty, eenmaal onder is het toch iets anders dan wat je verwacht…. Of juist wel voor een mug-dive stek… Het zicht is slecht voor Indonesische begrippen, er ligt een hoop rotzooi onderwater op een zandbodem, maar dat mag de pret niet drukken! Al snel vinden we de eerste slakjes, verschillende soorten Janolus slakjes.

angelique_janolus_5213195-63262

Het is best een uitdaging om hier slakje op de foto te zetten met de deining en de zandbodem maar we hebben alle tijd want het is een lekker ondiepe duikstek.

Mr Widana en duikgids Diduk vinden de ene slak na de andere. Soms zijn de slakken 5 cm groot (Ceratosoma trilobatum) maar de meeste zijn toch echt kleiner dan 1.5 cm en bij sommige moeten we even twee keer kijken om de voorkant te vinden. We fotograferen er op los en zelf slakjes zoeken is hier niet moeilijk, het zijn er zoveel! Ik doe mijn best om een heel mooi maar klein kleurrijk slakje (Aegires villosus) op de foto te zetten.

angelique_slak1_5213303-63262

Ik ben tevreden en schuif een metertje op voor het volgende slakje (Trinchesia sibogae). Dit roze slakje zit op een andere achtergrond en al snel ben ik eruit dat ik dit slakje ga snoot-en. Het is altijd even zoeken alles goed instellen voordat je je snoot goed hebt staan en ondertussen kruipt het slakje rustig verder. Gelukkig kruipt het slakje mooi omhoog tegen een takje en daar maak ik mooi gebruik van. We duiken inmiddels al meer dan een uur en er is zoveel te zien!

angelique_slak2_5223394-63262

Naast de grote hoeveelheden slakken zien we ook verschillende kauri’s sommige zijn heel kleurrijk andere zijn heel goed gecamoufleerd en weer een andere is echt heel klein (2 mm).

angelique_cauri__5223435-63262

Na 94 minuten komen we weer boven met een grote lach op ons gezicht. Wat hebben we veel gezien! Wat een geweldig duikstek is dit! Morgen weer een duik hier!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief