Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Arnold Mitgenberg – Wrakduik op de ‘Adder’

Het is al even geleden, maar Duikreporter Arnold Mitgenberg denkt nog graag terug aan deze duikdag op de Noordzee in 1995.

In september 1995 maakten wij een Noordzee-wrakduik op de “Adder”. De “Adder” is een marine ramschip die door een orkaanachtige storm vergaan is in 1885 en ligt voor de kust van Scheveningen op een diepte van 23 meter. Een zusterschip van de “Adder” is de “Buffel” die lange tijd als museumschip in de Leuvehaven van Rotterdam lag afgemeerd.

We maakten een duik in de ochtend om 8.30 uur en na de kentering in de middag om 15.30 uur. Het was schitterend weer met veel zon en windkracht 2. De eerste duik ging vlekkeloos maar tijdens de kentering was het weer volledig omgeslagen met zware bewolking, veel regen en heel veel wind die golven veroorzaakte van wel meer dan een meter.

Alsnog werd ‘s middags de tweede duik ingezet maar door die bijzonder harde wind zat de stroming er nog flink in. Er was toen alleen nog maar perslucht (geen Nitrox of andere mengsels) en de flesdruk bedroeg 200 bar (geen 300).

Laat je niet afschrikken na het zien van deze beelden om een Noordzee-wrakduik te doen. Want juist een Noordzee-wrakduik kan één van de geweldigste momenten geven in je duikcarriere en een vermelding daarvan hoort thuis in elk duiklogboek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief