Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Indonesië - algemeen

Nico Van Gelderen – Succesvol koraal herplanten

Hoe goed kan koraal worden herplant? Duikreporter Nico keerde samen met Yvonne Lagarde terug naar Manado in Indonesië om met eigen ogen te zien hoe succesvol verschillende herplantingsprojecten zijn.

De geslaagde poging om in het Guinness Book of Records met het herplanten van koralen te komen is inmiddels alweer vijf geleden. Dit is toen georganiseerd door het korps mariniers van Indonesië. In 2014 hebben we met een groep van Thalassa Dive Resorts en vele andere duikers in Manado Noord-Sulawesi hieraan meegewerkt. Het koraal werd bevestigd met ijzerdraden aan kunststof staanders in een betonnen voetje.

Deze keer zijn we in de maand december terug in Manado. Onze nieuwsgierigheid naar de groei van het herplante koraal is groot. Gelukkig kunnen we een duikje maken naar de voor ons bekende plek samen met een goede en enthousiaste gids van Thalassa. De bijgevoegde foto’s spreken voor zich. Het is nog steeds groeiende.

Herplant 1-98609

Herplant 4-98609

Terug op het Resort geeft Simone Gerritsen, de eigenaresse, aan dat zij op het huisrif een koraaltuin heeft aangeplant. Er is hier een andere herplanttechniek gebruikt. Op grote betonnen blokken zijn verschillende soorten koralen gelijmd. Ook hier groeit het koraal buitengewoon goed en vele vissen/vissoorten weten het te vinden. Graag laten we door foto’s jullie meegenieten.

Herplanten van koralen werkt. Het gebruik van verschillende koraalsoorten geeft het mooiste resultaat.

HUISRIF 5-98609

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief