Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een memorabele duikdag

Duikreporter Dirk Van den Bergh heeft voor deze duikdag vanuit Dahab het beste voor het laatst bewaard. Hij ontmoet een bijzondere bewoner van de Rode Zee.

Vandaag staat er wat wind en die zou nog wat aanwakkeren. Daarom starten we met The Caves: bij veel wind is de in- en uitstap daar door de golfslag lastig. Ik gebruik al heel wat lucht bij de start: we springen er van de kant in zonder vinnen. Daar ben ik geen liefhebber van! Het is dan ook een hele struggle eer ik ze aan heb en de kabel van mijn camera geraakt helemaal verstrikt in de darm van mijn ademautomaat. Ik laat me zakken naar de bodem en Peter komt me verlossen. Bij de ingang van de eerste grot, die vlak onder de instap ligt (eigenlijk zijn het geen grotten, maar grote inhammen), heb ik al 25 bar verbruikt …

In The Caves, waar het donker is zit allerlei speciaal leven zoals platwormen, slakjes, een beerkreeft (kan ik niet in beeld nemen omdat ze verscholen zit), veel zachte koralen en verschillende soorten zeesterren, waaronder deze mooie Egyptische zeester:

Dirk-Van-den-Bergh_20180420_Egyptische-zeester-65578

Koraalduivels, een kroon-spitskogelvis, een school gestreepte koraalmeervallen, meerdere reuzenkogelvissen en geelgevlekte egelvissen maken het beeld compleet.

Wanneer we uit de caves komen heb ik nog maar 52 bar over en ik ga al hoger hangen om alvast mijn veiligheidsstop te doen. Gunther, Petra en Peter zwemmen onder mij mee naar de uitstap. De golfslag valt nog best mee. We hebben 60 minuten gedoken en ik ben max. 15,6 meter diep geweest.

Na 1 uur 50 minuten oppervlakte interval brengt de Van ons een eindje weg van de duikstek Moray Garden: we gaan terug driften. Driften? Er is geen stroming! Om te filmen is dat wel meegenomen!

Peter wijst me een doornenkroon aan. Het is de eerste keer dat ik deze zie. De giftige stekelhuidige is een predator van steenkoralen en kan hele velden vernietigen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180420_doornenkroon-65578

We komen veel leven tegen en opvallend veel blauwgestippelde pijlstaartroggen. Een octopus jaagt een schorpioenvis weg uit zijn schuilplaats, waardoor ik hem mooi van dichtbij in beeld kan nemen!

Dirk-Van-den-Bergh_20180420_schorpioenvis-65578

Na 67 minuten en een max. diepte van 13,4 meter ben ik terug bij Moray Garden. De anderen hebben nog wat lucht over en blijven in het ondiepe nog wat snuffelen.

Het is ondertussen al 14.00 uur geworden. We lunchen bij Moray Garden: een heerlijke ligging vlak bij het water.

Daarna is het wachten tot de zon ondergaat: we gaan nog een nachtduik doen bij Eel Garden. Deze keer is Annemie onze gids en dat zal Gunther berouwen! Het wordt een super nachtduik!

We ontmoeten een gemarmerde slangaal, huisjesslakken, heremietkreefttjes, sepia’s, ik kan een pijlinktvis heel dicht benaderen en voor het eerst zie ik een gevlekte slangaal (ziet er uit als de geringde zeeslang die echter niet voorkomt in de Rode Zee). Deze is niet giftig en ziet slecht, waardoor ze dicht te benaderen is. Op dat moment weet ik dit nog niet en hou dus toch maar wat afstand …Kan het nog meer zijn? Jawel !!!

We zijn bijna aan de uitgang en tegen het koraal zie ik een rode vlek (spons?) met daarop iets wat op een tubularia lijkt. Wanneer ik nader zie ik echter dat het iets helemaal anders is: een frogfish – hengelaarvis!
Ik ben net zoals de vissen die hij vangt gelokt door zijn wimpelend hengeltje! Fantastisch! Iedereen is in extase!
En het is nog niet gedaan. Nadat de frogfish zich gaan verstoppen is zien we nog een Spaanse Danseres en een octopus!

Dirk-Van-den-Bergh_20180420-hengelaarvis-65578

Wow, wow, wow … Annemie durft bijna niet naar huis om het aan Gunther te vertellen … Zal die jaloers zijn!

Onderstaande video is in HD1080p. Settings eventueel aanpassen voor de beste kwaliteit.

3 reacties

  1. Dit was niet in Marsa Alam zoals in het voorwoord staat, maar in Dahab!!!

    REAGEREN
  2. Excuus! Het is aangepast, Dirk!

    REAGEREN
  3. Weer een hele mooie film Dirk, bijna jaloersmakend 😉

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief