Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Goedgekeurd!

Duikreporter Dirk gaat zijn nieuwe duikpak testen in de Put van Ekeren. Waarom daar? Omdat het onder de thermocline het hele jaar koud is! 

Nee, het gaat hier niet over mijn medische keuring, maar wel over de test van mijn nieuw natpak, naar het schijnt het warmste natpak dat momenteel op de markt is … en nee, ik word niet gesponsord door Bare … Zoals je kon lezen in mijn vorige reportage gaf ik me dit nieuwe 7 mm pak voor mijn verjaardag cadeau, samen met de omnired 7 mm laarsjes en een omnired 7 mm kap. De 5 mm omnired handschoenen had ik al en daar ben ik super tevreden over.

Het nieuwe pak is een verbeterde versie van het reeds bestaande omnired procedé dat zijn degelijkheid al bewezen heeft. Door de integratie van graphène zou het een verbetering met wel 5°C warmtegevoel geven … Ik ben benieuwd! Met mijn vorige pak – de 7 mm Bare Sport – deed ik 215 duiken. Daar maakte ik ook duiken van 45 minuten mee bij een watertemperatuur van 4°, maar dan wel met het Thermalution heating vest er onder aan!

Ik heb afgesproken met buddy Frank van Reeth bij de Put van Ekeren. Dat is een ideale duikstek om het pak te testen: onder de thermocline blijft het water daar heel het seizoen koud. In de winkel had ik veel last om het pak alleen aan te krijgen en om niet te staan knoeien op de duikstek besluit ik om het pak al bij mijn thuis aan te trekken. Ik moet immers slechts 10 minuutjes rijden naar de Put. Dat het pak een stuk warmer is dan het vorige ondervind ik al aan den lijve: lekkend van het zweet kom ik om 15.00 uur bij de duikstek aan, ook al heb ik de airco aangezet! Frank is er al. Vrijdagmiddag, regenachtig en winderig: we zijn de enige duikers …

Om 15.20 uur liggen we in het water. Ik voel het koude water (17°) even binnensijpelen, maar dat is al snel opgewarmd met mijn lichaamstemperatuur. Nieuw zijn ook de seals aan de handen en de voeten. Die gaan in de handschoenen en de laarsjes, het pak met rits er over. Dat helpt duidelijk!

Het zicht is uitstekend, ondanks de bewolkte hemel. We zien alle beeldjes van ver staan en vanop de rand van de put zien we beneden het beeldje van de fluitspeler staan. dat had ik nog nooit gezien in de nu toch al 74 duiken die ik in de put deed!

 

2021-10-01 Put van Ekeren met Frank-5-110784

Het beeldje staat op 14 meter diepte en hier is de watertemperatuur gezakt tot 11°. Dat voel ik wel, maar ik heb het helemaal niet koud. We zitten nog aan het begin van de duik en we moeten verder! Ik stijg terug naar 7 meter en blijf daar vervolgen tot we na 25 minuten aan het mooie heuvelachtige landschap ter hoogte van Sas 2 zijn. Nog nooit had ik hier zo’n panoramisch, helder zicht! Onderweg zien we veel baarzen.

003 baars-110784

Ik zak terug af naar 13 meter. Ja, ik weet het: dit is jojoen, maar ik moet toch testen hé! Ik blijf nu langer op diepte. Door het maken van macro opnames hang ik gedurende 8 minuten zo goed als stil bij 11° watertemperatuur. Deze zoetwaterspons trekt mijn aandacht.

006 zoetwater spons-110784

Frank blijft iets hoger hangen: hij vind het hier te koud: hij duikt met de vorige omnired versie, dus er is duidelijk een verschil!

Wanneer ik een hele tijd blijf hangen om een piepklein mosseltje op een blad te filmen (zie titelbeeld video) komt hij toch even kijken wat ik aan het doen ben, maar het mosseltje is zo klein dat hij niet ziet wat ik aan het filmen ben!

008 Frank langs onder octopus weg-110784

Na 35 minuten beginnen we aan de terugweg. Reeds van ver zien we het autowrakje, waar je anders moet achter zoeken, liggen! Na de veiligheidsstop vervolgen we tussen de planten en boven de open ruimtes zitten massaal veel jonge visjes. Ik kan een grote snoek in beeld nemen terwijl hij naar beneden duikt, een jonge zeelt duikt al heel snel tussen de planten om zich te verschuilen en een karper is in de verte serieus wat stof aan het maken, waardoor de beelden niet te gebruiken zijn … Na 70 minuten zijn we terug aan de steiger.

Het pak is goedgekeurd! Ik heb helemaal geen kou gehad, hierdoor ook geen neiging tot plassen en mijn handen en voeten zijn ook nog lekker warm. Happy!

Na het omkleden gaan we het logboek invullen in “De Club” en we blijven er meteen ook een hapje eten. Laat het water nu maar verder afkoelen … Ik ben er tegen gewapend om mijn duikseizoen op een aangename manier te verlengen en het volgende seizoen vroeger in te zetten!

 

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief