Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Naar de fuchsia zeedahlia!

Voor de tweede duik van de dag gaat Duikreporter Dirk naar Den Osse. Op zoek naar de fuchsiakleurige zeedahlia.

Na onze duik bij de Zeelandbrug rijden we naar Den Osse Nieuwe Kerkweg. We zijn hier als enige duikers! Ik denk zo stilletjes aan een unicum, want dit is toch wel “the place to be” als het over duikgemak gaat: naast de omkleedruimte, de toiletten, de spoeldouche, de spoelbak, de droogrekken, het vulstation 200 en 300 bar, de gemakkelijke instap aan de stijger (de trap er naartoe buiten beschouwing gelaten …), heb je hier ook nog de brasserie “Even Pauze”, waar je na de duik nog lekker kan nagenieten bij een drankje of een democratische maaltijd (met de beste frietjes van de wereld – en dit komt uit de pen van een Belg!).

Duikplan: we gaan op zoek naar de fuchsia zeedahlia. De route die we volgen is perfect: we zwemmen er recht op af!

Dirk-Van-den-Bergh_20190523_zeedahlia-81683

Opmerkelijk dat ze nog steeds op dezelfde plaats als vorig seizoen zit, want ze kan zich wel degelijk bewegen!

Iets verder zien we grote Noordzeekrabben (verder in de duik ook nog één met eitjes – zie video)

Dirk-Van-den-Bergh_20190523_Noordzeekrab-81683

Nou, die wil ik wel op mijn bord! Ik kan een viltkokeranemoon mooi in beeld nemen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190523_viltkokeranemoon-81683

Prachtig, ook al beweegt ze niet, is de gesterde geleikorst op de reef balls. Blijkt dat dit een kolonievormende zakpijp is! Ze bestaat uit kleine zeediertjes die aan elkaar vastzitten op een harde ondergrond. Ze zitten in groepjes van drie tot twaalf in een stervorm. Grootte van zo’n groepje: een halve centimeter. Het zijn allemaal stekjes van mekaar en de kleur kan verschillen van geel, blauw, paars tot groen en bruin.

Dirk-Van-den-Bergh_20190523_gesterde-geleikorst-81683

We willen ook nog de zeedahlia op het rif zien, maar die missen we omdat we te diep zitten. Het zicht is heel goed tot we hogerop gaan. Daar is het stoffig. In het ondiep echter een nieuw schouwspel: er zitten vier Groene wierslakken bij mekaar en twee ervan zijn mekaar het hof aan het maken!

Dirk-Van-den-Bergh_20190523_Groene-wierslakken-vier-81683

Na 67 minuten zijn we terug bij de stijger. We zijn max 9,7 meter diep geweest. Fernando moet naar huis, no problem! Het waren twee mooie duiken Fernando! Ik geniet nog bij “Even Pauze” van een lekkere kippensla: ik moet immers energie opdoen voor mijn derde duik van vandaag! Die is bij Anna Jacobapolder met de zomeravondduik van Lia van der Laan. Reportage volgt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief