Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

In beeld – Parende sepiola’s

Bas van der Sanden duikt veel in Zeeland, maar parende sepiola’s had hij nog niet eerder op video weten vast te leggen. Kijk!

De paring van Sepiola atlantica in beeld. Het vrouwtje ligt boven en het mannetje onder. Met de paringsarm brengt het mannetje zijn zaadpakketjes in de mantelholte van het vrouwtje. Daarna kan het vrouwtje tientallen tot ruim 100 eieren afzetten van 2 tot 3 mm groot. Totaal tot wel 1,5 maal haar eigen gewicht aan eieren. Ongeveer 20 dagen na het leggen van de eieren gaan de vrouwtjes dood.

Scrol omlaag voor de video (na de foto’s).

We vinden de sepiola’s niet in de waterkolom zoals verwacht maar op de bodem bezig met de paring.

Tijdens de 15 minuten dat we de paring volgen, zwemmen de sepiola’s als tandem driemaal naar een andere plaats.

Uit de literatuur wist ik dat ik zeker de linkerzijde van de dieren moest fotograferen. De derde arm links is namelijk de zaadarm waarmee het mannetje zaadpakketten in de mantel van het vrouwtje afzet.

Na ongeveer 15 minuten is de paring gedaan. De dieren blijven nog een poosje bij elkaar liggen.

Dit bericht delen

Avatar
Bas van der Sanden

Als docent biologie en ecoloog ben ik in 2002 begonnen met duiken. Vanzelfsprekend spreekt mij het biologische aspect van het duiken het meeste aan. Als docent blijft het voor mij een uitdaging om mensen te informeren over de wondere wereld onderwater. Hiervoor geef ik regelmatig cursussen en lezingen samen met Mirjam van der Sanden. We doen dit via 'Onderwaterbiologie, verrijk je duikbeleving.' Ook publiceer ik graag biologisch interessante waarnemingen. Als mede auteur van de zoekkaart Nederlandse Zeenaaktslakken heb ik veel kennis en ervaring mogen opdoen met deze bijzondere diergroep.

1 reactie

  1. Avatar

    Zo! Ze gaan zo op in de daad dat ze dat vreemde wezen met een camera niet zien.
    Mooi gefilmd.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *