Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Mosselsouper!

Tijdens een avondduik aan de Bergse Diepsluis vindt Duikreporter Dirk Van den Bergh een kleinbehuisde heremietkreeft en een krab aan een sterrendiner. Uiteraard deelt hij zijn ervaringen met ons in dit duikreport met video.

Vandaag gaat de 5e “zomeravondduik” door bij de Bergse Diepsluis. Het is een feestdag voor de Belgen. Benieuwd of er nog een plekje vrij is op de parking … Afspraak om 19.00 uur. Blijkbaar zijn ze allemaal al gaan eten want het valt best mee.

Het is mijn 3e deelname en vanavond zijn we voor het eerst met vier buddyparen. Mooi (fris) weer en weinig wind. Ik mag weer met organisator Lia duiken, maar door materiaalpech van zijn buddy komt Piet als derde erbij.

Lia gaat haar sepiastokken inspecteren (Project Baseline) en ik verwittig al dat ik ondertussen ga snuffelen en filmen, dus als ze me kwijt zijn: gewoon verder duiken. We spreken wel af dat we max. 60 minuten gaan duiken, zodat er geen ongerustheid ontstaat. Om 19.40 uur gaan we onder. We hopen natuurlijk op sepia’s of pijlinktvissen, maar gaan er niet expliciet naar op zoek.

Hé deze hermietkreeft moet dringend verhuizen: haar huisje is wel erg klein geworden voor haar omvang! Dat doen heremietkreeften steeds maar weer, tot ze als volwassene in hun luxevilla, de schelp van een wulk die 12 cm groot kan worden, terecht komen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190501_heremietkreeft-81088

Telkens ik iets film is het even uitkijken waar mijn buddy’s ondertussen zijn. Lia wijst me mijn eerste zeenaaldje van het seizoen aan! Het zicht is niet slecht en geen spoor van algenbloei. Ik blijf een hele tijd hangen bij een strandkrab die aan haar mosselsouper begint. Geweldig om haar bezig te zien! De mosselen zijn hier terecht gekomen nadat in een voorjaarsstorm de tonnen van de mosselhangcultuur werden losgeslagen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190501_strandkrab-81088

Waar zijn mijn buddy’s? Dit was voorzien … ik ben ze kwijt door mijn filmen … Ik peddel in volle vaart erachteraan, maar zonder resultaat. Ik zie naar mijn duiktijd: 36 minuten. Dus … die zijn al teruggedraaid. Ik dan ook maar! Onderweg kom ik nog mooie taferelen tegen en opvallend zijn de grondels die boven hun holen hangen. Zit de paaitijd eraan te komen? Jawel, want die is van mei tot augustus.

Dirk-Van-den-Bergh_20190501_zwarte-grondel-81088

Op bovenstaande foto staat een zwarte grondel. Zwart? Ik wist al dat het mannetje in de paaitijd gitzwart kleurt, maar hoe weet ik nu met zekerheid of dit wel een “zwarte” grondel is? Opzoeken! Grootste kenmerk dat verschilt van andere grondelsoorten blijken de twee zwarte vlekken VOORAAN op de rugvinnen en dat de basis van de rugvinnen tegen mekaar staat. Als enige grondelsoort kunnen ze 18 cm groot worden. De ogen staan hoog op de bolle gezwollen kop met dikke lippen. Het volwassen mannetje heeft een verlengde eerste rugvin. Zouden de grondels al een vrouwtje aan het lokken zijn? Ik lees ook dat het vrouwtje 6.000 tot 10.000 eitjes legt. Wie heeft zich met die telling bezig gehouden!

Blijkt dat de buikvinnen aaneengegroeid zijn tot een zuignap … Dat heb ik nog nooit opgemerkt en is weeral een uitdaging voor een volgende duik!

Je kan hier blijven filmen, maar afspraak is afspraak: na 58 minuten kom ik keurig boven bij de trap. We praten nog gezellig na en mijn buddy van het eerste uur, Rein Friedrichs is ook aanwezig. Hij heeft met Maurits, waarmee ik ook al verschillende keren onder water ging, gedoken. Leuk weerzien! Op naar de volgende!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief