Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Susan Dogterom – Malapascua: meer dan alleen voshaaien

Waar ze op duikvakantie heen gaat, wordt bepaald door aanwezige haaiensoorten. Bij Malapascua in de Filipijnen zou de kans op voshaaien het grootst zijn. Duikreporter Susan Dogterom ging dan ook twee weken naar dit eilandje van 1 bij 2,5 kilometer groot.

Dogterom-Malapascua-foto1-53871

Ik vroeg aan een aantal duikers naar hun ervaringen op de Filipijnen. En inderdaad wisten de meesten meteen dat je voor voshaaien op Malapascua moet zijn. Een aantal waren er ook daadwerkelijk geweest en hadden de haaien gespot! Dat is goed om te horen.
Vervolgens bleek dat eigenlijk iedereen maar een paar dagen op het eiland was geweest en daarna naar andere eilanden vertrok.
Want voor het mooiste koraal was Apo Island de beste bestemming, Bohol was de beste plek voor macro en bij weer een ander eiland zag je heel veel schildpadden. Zelfs de eigenaar van een duikcentrum op Malapascua, die we op de DuikVaker spraken, raadde aan om een paar dagen bij hem te komen duiken en daarna door te reizen.

Dat island hoppen sprak ons wel aan, totdat we hoorden dat het reizen tussen de eilanden best veel tijd kost. Terwijl diezelfde eigenaar ons toch wel heel veel mooie foto’s en filmpjes liet zien van het onderwaterleven bij Malapascua. Daarom besloten we om de gok te wagen en toch voor alleen Malapascua te kiezen. Twee weken naar een eilandje van 1 bij 2,5 kilometer.

Dogterom-Malapascua-foto2-53871

Na een lange reis werden we hartelijk ontvangen door de gidsen van duikcentrum Devocean Divers. Omdat het laagseizoen was en omdat we relatief lang bleven, kregen we een eigen duikgids toegewezen en werd er goed rekening met ons gehouden bij het vaststellen van het duikprogramma. De volgende dag gaan we met de mooie stabiele en overdekte boot naar Kalangaman Island. Voor vertrek had ik een dik boek met het leven op het rif doorgebladerd om te kijken wat ik allemaal zou kunnen zien. In mijn hoofd had zich al een behoorlijk wensenlijstje gevormd om te spotten. Meteen op de eerste duik was het al raak met een aantal bijzondere krabbetjes en een paar spookfluitvissen. Ook mijn man went snel aan het speuren naar klein leven: Als we een schildpad spotten die achter een stuk koraal ligt, begint hij het koraal af te speuren om te zoeken naar hetgeen we aanwijzen. Het duurt even voordat hij ziet dat het om een schildpad gaat op minder dan een meter afstand!

De dagen erna duiken we rondom Malapascua zelf en gaan we naar een aantal nabijgelegen eilandjes. Het is een combinatie van muckduiken en koraalwanden. Er is veel te zien, waaronder veel hengelaarsvissen, garnalen en zeepaardjes. Ook zien we een aantal pygmeezeepaardjes en slakken komen er voor in alle mogelijke kleurencombinaties.

Dogterom-Malapascua-foto3-53871

Gato Island is niet alleen een bijzondere duikstek door het uitbundige onderwaterleven op de wanden en de witpuntrifhaaien, maar ook doordat je onder het eiland door kunt zwemmen! Er is een 35 meter lange tunnel, waardoor je van de ene kant naar de andere kant van het eiland kunt zwemmen. Erg leuk om te doen. Duiken bij Chocolate Island is ook een aanrader, met mooi koraal, veel scholen vis en ook daar spotten we veel bijzondere dieren. Helaas is het daar wel af en toe schrikken van knallen. Ze vissen daar nog met dynamiet. We maken ook nog twee nachtduiken met een overvloed aan krabben, slakken en zeepaardjes en een grote Spaanse danseres.

Onze gids is gespecialiseerd in het vinden van bijzonder macoleven en na een week duiken vraagt hij wat ik nog graag zou willen zien. Ik noem meteen de flamboyant cuttlefish en de blue ringed octopus. Daar moet hij even van slikken, terwijl hij normaal gesproken toch wel overstroomd van het zelfvertrouwen. Blijkbaar had ik iets moeilijks gevraagd. Hij zei dat hij zijn best ging doen, maar hij kon toch echt niets garanderen. De volgende dag gingen we naar een stek waar de flamboyant cuttlefish wel eens werd gespot en terwijl de andere duikers langs de koraalwand gaan duiken, ploeteren wij over de vlakte tegen de stroming in. Maar… we zien hem! En als we de dag daarna langs een koraaltoren bezig zijn met de opstijging, begint de altijd rustige gids druk te gebaren en te wijzen dat we meteen moeten komen. En daar zit een blauw geringde octopus! De gids is net zo blij als ons en vertelt aan iedereen dat ik ze wilde zien en dat hij ze beide had gevonden.

Dogterom-Malapascua-foto4-53871

Natuurlijk hebben we ook twee duiken naar de stek met de voshaaien gemaakt. Beide keren waren er haaien een kwartier lang aan het cirkelen op enkele meters afstand. Erg indrukwekkend! Maar er is veel meer te zien bij Malapascua.

We hebben 20 diverse duiken gemaakt en veel bijzonder onderwaterleven gezien. Het lijkt wel of alle diersoorten daar meedoen aan een wedstrijd wie de meeste kleuren kan laten zien. Iedere zeester ziet er bijvoorbeeld weer anders uit. Ik blijf foto’s ervan maken. Uiteindelijk ruim 50 foto’s gemaakt van zeesterren en niet een ziet er hetzelfde uit.

Boven water is een ander verhaal. Het eiland bestaat in essentie uit een strand, wat bomen en wat bebouwing. Nu is het warm weer, dus een beetje relaxen op het strand met een biertje of milkshake is prima tijdsverdrijf. Er zijn op het eiland genoeg restaurantjes om iedere dag weer anders te eten. Uiteraard wel allemaal met stoeltjes of zitzakken op het strand.

Wij waren er in juni, waarbij was gewaarschuwd voor veel regen. Wij hebben echter maar een paar spetters gevoeld. Wel hadden we iedere avond tijdens het diner op het strand perfect uitzicht op het onweer bij de omliggende eilanden. Prachtig om te zien.

Malapascua bleek een perfecte keuze om twee weken te verblijven!

Dogterom-Malapascua-foto5-53871

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief