Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Joost Boerman – Lange sluitertijd op Aruba

Tijdens zijn reis door Australië maakte Duikreporter en fotograaf Joost Boerman veel foto’s van de sterren en gebruikte hij daarvoor een lange sluitertijd. Nu is hij op Aruba en wil hij deze techniek daar onder water toepassen.

Doordat je de camera een lange tijd open zet, kan je licht vangen wat je normaal met het blote oog niet kunt zien.
Ik droomde tijdens m’n reis al om dit onderwater te gaan proberen. Toen ik de inspirerende video van Darren J gezien had en eindelijk de goede spullen voor deze techniek had, was het tijd om nachts onderwater te gaan.

Ik had tanks nodig, een drie poot en extra gewicht om mijn camera op een plek te houden en een paar vrienden die me mee wilden helpen.
Om zes uur kwamen we aan bij de spot Mangel Halto waar je het wrak van de Kappel kunt vinden op ongeveer 13 meter. Dit bootje is er in 2009 neergelegt door een duikschool en is het jongste wrak van Aruba.

Toen de zon onderwater ging was het tijd om het water in te duiken. Duiken in het donker heeft altijd al een special gevoel door dat je allerlei dieren ziet die zich normaal verschuilen overdag.
Maar ik moest me concentreren om de camera op een mooie plek te zetten en hem goed in te stellen. De gewichten had ik met een riem op mijn drie poot gehangen dus het magische licht kleuren kon beginnen.

Na een paar foto’s geschoten te hebben, hebben we de duik na ongeveer vijftig minuten beëindigt. Ik kon niet wachten om de resultaten te zien. Maar helaas,  na ze thuis bekeken te hebben, was het toch niet wat ik had verwacht.

Een paar dagen later krijg ik weer een kans om met een maatje de zee in te gaan. Deze keer wisten we wat we fout hadden gedaan en konden we ons hier in verbeteren. Na ongeveer weer een duik van vijftig minuten gemaakt te hebben kwamen we uit het water met het resultaat wat ik in gedachten had.

Elke keer als ik een nacht duik maak krijg ik een magisch gevoel van binnen. Met deze foto hoop ik het zelfde gevoel over te brengen aan iedereen.

Graag bedank ik Roene en Lammert voor het meehelpen onderwater en Happy Divers Aruba voor het lenen van de benodigde extra spullen om dit beeld vast te leggen.

0O3A3307-78766

Dit bericht delen

10 reacties

 1. Avatar

  Dat is een hele mooie foto geworden

  REAGEREN
  • Avatar

   Dank je wel !

   REAGEREN
 2. Avatar

  Hmm…Een dergelijke nachtfoto kan ook gemaakt worden op het 15 meter wrak in de Spiegelplas. Maar dan wel bij dag, het liefst als de zon op zijn hoogste stand staat! Kwartier lopen in pak met je hele hebben en houden , stukje lopen door het water. Vijf minutjes duiken foto’s maken : nacht bij dag, statief niet nodig!

  REAGEREN
  • Avatar

   Ik ben benieuwt naar je resultaat!!

   REAGEREN
  • Avatar

   Nee hoor Berthold, je mist hier toch echt waar het bij deze foto om gaat. Zo’n foto kun je onmogelijk bij daglicht maken, aangezien de omgeving dan groen zou worden, of in dit geval blauw bij dit wrakje.

   REAGEREN
 3. Avatar

  Wow! Mooie foto zeg.

  REAGEREN
  • Avatar

   Dank je wel ! was er zelf ook erg blij mee!

   REAGEREN
 4. Avatar

  Ik ben wel erg benieuwd wat je de eerste duik nu fout gedaan had?

  REAGEREN
  • Avatar

   hoi,
   bij de eerste duik zijn we gaan zwemen van links naar rechts. En wat er dan gebeurd om het moment als je omdraait en terug zwemt schijn de lamp een paar seconden in de camera en van een afstaand neemt de camera dit op als licht strepen. Dit ziet er lelijk uit op de foto. De het besten is je onderwerp belichten met de camera in je rug.

   REAGEREN
 5. Avatar

  Gave foto geworden Joost! Lightpainting toegepast?

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *