Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een lange loop

Deze keer gaat duikreporter John Landa weer eens naar een nieuwe duikstek: Dicky’s Place. En dat is even een stukje wandelen….

Duik 876
Het weerhield mij altijd om hier te gaan duiken door de lange loop naar het water namelijk dik een halve kilometer het kan wel een stuk korter maar dan ga je denk ik over privé gebied en dat doen we dus maar niet. In het verleden ben ik wel eens hier voorbij gedrift tijdens een drift duik die ging van net voor Strijenham tot bijna bij de Vuilnisbelt het enige wat ik me goed herinner waren de blokken veen die ik hier zag waar grote gaten in zaten.

1-Dicky's place-52733

Deze keer was het een clubduik en ik moet er aan geloven ik had eerst mijn twijfels maar ik ga dan toch maar aan het loopje beginnen. De halve kilometer naar de waterkant valt eigenlijk best wel mee maar het gewicht wat op je schouders hangt gaat toch door wegen gelukkig kun je makkelijk te water en ik ga er gelijk tot mijn nek in het water hangen zodat het gewicht van mijn schouders is, heerlijk! Als ik zo eens rond kijk zie ik best wel veel kompaskwallen rond ons zwemmen dat word dus opletten geblazen tijdens deze duik.

07-J7020167-52733

Gelukkig als we onder zijn blijken de kompaskwallen alleen maar aan de oppervlakte te hangen want voorbij de 2 meter diepte zie ik geen enkele kompaskwal meer. Het zicht is een beetje wisselend soms redelijk en soms ook matig maar goed genoeg om een mooie duik te maken. Opvallend zijn de grote anjelieren hier die her en der verspreid staan op de bodem geen tientallen bij elkaar maar om de paar meter een flink exemplaar en dan ook in verschillende kleuren, spier wit, roze of met een mooie bruine stam met mooie witte tentakel kransen.

04-J7020134-52733

Er is genoeg te zien maar het word geen foto duikje die ik in mijn gedachten had, zo was er een piepklein zeedonderpadje maar deze was verstopt onder een stuk spons en hoe ik de camera ook draaide ik kreeg hem niet op de foto, jammer want ik had al weer een tijdje geen zeedonderpad gezien. Het rare van deze duik was dat we eigenlijk linksaf zouden moeten gaan volgens de stroming het is opkomend tij maar we gaan met de een hele lichte stroming naar rechts maar dat maakt niks uit het is gewoon genieten je hoeft niks te doen alleen maar te kijken naar al het moois wat voorbij komt.

02-J7020124-52733

Na een tijdje draaien we om en gaan een stukje ondieper terug het bodemprofiel is vrij vlak je gaat dan ook heel langzaam omhoog als je via de bodem terug naar de kant duikt. Het is best wel mooi maar het blijft bij allemaal klein leven, grondels, krabbetjes en anemonen ook drijven er veel kleine kwallen maar gelukkig geen kompas kwallen. Na een tijdje zwemmen we terug naar de kant en we komen vrij dicht in de buurt van de instap uit maar we moeten nog een meter of 10 zwemmen maar als ik mijn hoofd onderwater steek zie ik zeker 4 kleine kompas kwallen rond zweven ik besluit maar aan de oppervlakte terug te zwemmen.

03-J7020127-52733

De lange loop naar het water doen we nu weer andersom een lange loop terug naar de auto. Omkleden en nagenieten van een een heerlijke zelfgemaakte aardbeien taart en weer was het een geslaagde clubduik. Ik ben ongeveer 50 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 10:00 te water gegaan, de water temperatuur was 20 graden , het zicht was matig tot redelijk, ik ben max. 9,7 meter diep geweest.

2 reacties

  1. Avatar

    Hé John, bedankt voor het verkennen: Petra en ik wilden daar enkele weken terug ook eens gaan kijken, maar de wind besliste er anders over … Wij zouden echter meer Oostelijk in het water gegaan zijn, via de basatblokken, om dan naar de veenblokken te zoeken, zoals beschreven in de duikgids. Te doen denk je? Heeft iemand van de club die kant opgedoken?

    REAGEREN
  2. Avatar

    Hallo Dirk via de basaltblokken erin gaat prima zeker bij hoog water. De bodem loopt erg geleidelijk af en als je volgens mij gewoon recht uit zwemt kom je de veenblokken vanzelf tegen. Ik ben hier wel eens voorbij gekomen met een driftduik en ben toen genoeg veenblokken en veenwanden tegen gekomen. Is het te doen jazeker je kijkt er even tegenop maar je bent er zo. En als je gelijk vanaf de basaltblokken er in gaat scheelt dat zeker 150 meter 😉 succes ik wil er binnenkort nog een keer duiken ook op zoek naar de veenwanden.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief