Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bas Brand – KNRM-reddingsactie van duikers – oefening op zee

Duikreporter Bas Brand ging samen met Leonor Nuhaan en Richard van der Wissel de Noordzee op met de KNRM. Zij maakten gezamenlijk een duikreport.

Vandaag mochten mijn buddy en ik een kijkje nemen bij een reddingsactie van duikers, door het KNRM ter Heide. Het begon met een briefing waarin de 2 disciplines, de redders en de duikers, van elkaar leerden. Wie doet wat en hoe kan de KNRM een duiker uit zee redden. Vorig jaar heeft het KNRM ongeveer 8 duikers uit het water gehaald. Ik had nooit weet van het werk van deze vrijwilligers.

Vervolgens reden we op de boot het water in. Na de lancering voeren we, op een timide zee, naar de plaats waar de actie zou plaats vinden. Wat een schitterende boot. We rolden van de boot het water in. Er was toch wel een stroming… het zicht was nihil dus duiken was geen optie. De boot verliet ons. Na een klein poosje, met een lekkere deining van de boot, kwamen de redders aan. Een soepele, goed op elkaar ingespeelde, reddingsactie volgde. 2 duikers werden uit het water gehaald door middel van een net. En één van de duikers klom zelf het water uit met het net, dat is nog best lastig omdat het net onderaan los in het water hing.

Eerst werd de duiker stabiel in het water gehouden door 2 vrouwelijke KNRM’s De duikset werd uitgedaan.. en hop het net in. Daarmee werd je uit het water gevist. Als je echt in nood bent weten deze kundige mensen heel goed hoe ze je kunnen helpen. En dit team werkte heel goed samen. Het was een super leuke, leerzame oefening. Ik stap de volgende keer met een gerust hart de Noordzee in. Wetende dat als het onverhoopt mis gaat er hele goede en kundige hulpverleners zijn!

Leonor Nuhaan

KNRM Preventie-61147

LEREN VAN ELKAAR!

Al jaren voert de KNRM de strijd tegen de elementen op zee om vooral zeilers te redden die in de problemen komen. Ook zijn zij bekend uit de vaak spectaculaire nieuwsitems in de diverse media’s als het gaat om zoekacties van zwemmers en surfers. Minder bekend is dat ook mensen in de duiksport in de problemen kunnen komen op de Noordzee. Om dit onder de aandacht te brengen staat de KNRM dit jaar voor het eerst op de grote duikbeurs Duikvaker in Houten op 3 en 4 februari 2018.
Om de kracht van de noodzaak van donateurs bij te zetten is er een moddervette promotiefilm gemaakt over het redden van hulpeloze duikers op zee.

Op 13 januari j.l. togen 3 duikers uit het Noord Hollandse Alkmaar naar het KNRM station TerHeijde. Na kennismaking met de bemanning werd er door Natascha een briefing omtrent procedures gehouden en volgde Bas haar op met een uitleg over de duikgear. Vervolgens werd de boot geprepareerd, terwijl de duikers hun eigen spullen gereed maakten.

De zee was ogenschijnlijk kalm toen de reserveboot “IJmuiden” werd gelanceerd. Eenmaal op volle zee werden de duikers te water gelaten. Wat mij persoonlijk direct opviel was de stroming! Deze had ik toch niet verwacht. Wat een kracht en wat heb ik een moeite om een beetje bij de boot te blijven.

Ik laat mijn boei op. Deze heb ik altijd bij mij om scheepvaart te waarschuwen dat er duikers onderwater liggen. En in zo’n geval als deze is dit ook geen overbodige luxe. Terwijl de andere twee duikers gered worden drijf ik steeds verder af. Dan zie ik dat de boot gestart wordt en wegvaart. Heel even denk ik: “Is dit echt?” Nu besef ik mij dat de Noordzee toch wel heel erg groot is! En dat zwemmen behoorlijk veel energie kost. Ik laat mij dus maar dobberen in mijn droogpak op de golven.

Gelukkig besluit de bemanning ook mij te redden en zij keren terug. Met akelige precisie word ik letterlijk aan de haak geslagen en naar de zijkant van de boot gedirigeerd. Daar springen Monique en Natascha te water. Monique pakt mij met 1 hand stevig vast om mij bij de boot te houden, terwijl Natascha mijn droogpak en trimvest opblaast en mijn gear begint te pellen.

Ik kan een gevoel van “nu komt het goed” toch niet onderdrukken, wat in een echte redding bij de slachtoffers natuurlijk ver-tig-voudigd word. Later hoor ik dat de twee redders elkaar ook nog vasthouden en in de gaten houden. Wat een samenwerking en wat een communicatie bij de bemanning! Ik word in een net langs de boot gewikkeld en met twee keer rollen lig ik in de boot. Ik heb het gehaald! Snel terug naar de kant, waar in een echte situatie de medische hulpverlening klaar staat om de duikers over te nemen en waar wij nu de nabespreking gaan doen.

Wat een fantastische ochtend. Er is bij ons duikers veel geleerd over de KNRM en bij de bemanning over ons duikers en onze gear.
De moddervette promo is te zien op de beurs, en binnenkort ook de site van de KNRM.
Een waardevolle oefening die voor elk KNRMstation een aanrader is.

Richard van der Wissel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief