Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk van den Bergh – Specialisatie inktvissen

Wie de duikreports van Dirk van den Bergh volgt, weet inmiddels dat hij al weken naarstig op zoek is naar sepia’s. Deze keer volgt Dirk een onderwaterbiologie weekend met als thema ‘inktvissen’. Zou het deze keer dan toch gaan gebeuren?


Datum: 19-05-2017 tot 21-05-2017
Duiklocatie: Bergse Diepsluis – Sint Annaland – Stavenisse Haven

De verwachtingen zijn hoog: zou ik nu eindelijk eens een sepia zien? Ik vertrek immers voor een weekendje naar Tholen waar ik de specialisatie inktvissen ga volgen bij Bas en Mirjam van der Sanden.

We zijn met 12 duikers en we verblijven in het vakantiepark Waterrijk op de Oesterdam.

Vrijdagnamiddag is er een introductieduik, in de vooravond krijgen we al heel wat informatie over de inktvissen en ’s avonds doen we een nachtduik. Tijdens die nachtduik zie ik mijn eerste inktvis van het seizoen en het is dan nog wel een grote pijlinktvis! Prachtige ervaring!

Dirk-Van-den-Bergh_2017-05-19_pijlinktvis-50575

Deze duik kan niet meer stuk! Op weg naar de duiktrap komen we ook nog 2 palingen tegen.

Dirk-Van-den-Bergh_20170519_paling-50575

De volgende morgend rijden we naar Sint Annaland. Mooie duik, maar geen speciale waarnemingen.

In de namiddag is er een practicum: we gaan echte inktvissen ontleden … In de bakken liggen een pijlinktvis, een sepia en een joekel van een octopus (2,5 kg). Ik kies voor de dissectie van de pijlinktvis … Nu ken ik hem van buiten én van binnen!

We krijgen ook een opdracht mee en ik kies ervoor om me verder te verdiepen in de pijlinktvis.

Eten en gegeten worden … jawel … Pieter gaat aan de kook en maakt de sepia en de octopus klaar! De sepia gaat op de BBQ en de octopus is voor morgen …

’s Avonds doen we een tweede nachtduik bij de Bergse diepsluis. Het is zaterdagavond, mooi weer en … wat is er aan de hand? We hebben de duikstek voor ons alleen!

Tijdens deze duik zie ik eindelijk een sepia!

Dirk-Van-den-Bergh_20170519_sepia2-50575

En als toetje ontdekt mijn buddy ook een sepiola! Nu heb ik ze alle drie gezien. Het inktvissenweekend is geslaagd!

Dirk-Van-den-Bergh_20170519_sepiola-50575

Daar wordt na de duik nog even op geklonken!

Zondagmorgen rijden we naar Stavenisse Haven. We gaan eerst naar links, tegen de stroming in en daarna is het lekker driften! Bij het ondieper terugkeren is het opletten om niet verstrikt te geraken in het Japans bessenwier … Buiten een kompaskwal en een school Ruthensparrs grondels, geen speciale waarnemingen.

In de namiddag komt iedereen aan beurt om zijn opdracht uiteen te zetten en ondertussen smullen we van de octopus!

Het leerrijke weekend wordt officieel afgesloten en voor wie wil is er nog een vroeg avondduikje bij de Bergse Diepsluis. Ja, ik wil! Ik zie weer een sepia, maar hij is me te vlug af. Ik vind de zeedahlia terug, onderweg zien we een krab die helemaal begroeid is met zeepokken en een Galathea kreeftje dat mooi poseert.

 

Dirk-Van-den-Bergh_20170519_galatheakreeft-50575

Op het einde van de duik is Bas er ook juist en hij doet teken dat hij een sepiola gezien heeft. Ik heb nog 50 Bar over, dus terug onder. Thanks Bas! Einde van dit superleuke biologie weekend. Bedankt Bas, Mirjam, buddy’s en de rest van de groep!

Onderstaande video is een compilatie van de mooiste beelden van de 6 duiken. Settings aanpassen naar HD1080p voor de beste kwaliteit!

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *