Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Nick Cox – Hon Ong

Walviseiland Hon Ong bij Vietnam heeft niet alleen een bijzondere geschiedenis, maar ook een bijzondere onderwaterwereld. Duikreporter Nick Cox volgde het voorbeeld van Jacques Cousteau en nam een kijkje onder water.

Hon Ong is niet zomaar een idyllisch Vietnamees eiland in de zuid Chinese zee. Hon Ong heeft namelijk een onmiskenbare rol gespeeld in het onstaan van de recreatieve duiksport; Jacques-Yves Cousteau heeft hier, naar verluid, voor het eerst kennis gemaakt met de weelderige pracht van de onderwaterwereld. Cousteau was destijds, in 1933, als 23-jarige werkzaam als cartograaf op het schip ‘Jeanne d’Arc’ dat voor een hydrografische oefening was aangelegd in Dam Mon (de Baai van Port-Dayot), vlak in de buurt van Hon Ong. Reden genoeg voor mij om hier in 2016 een korte stop te maken tijdens mijn Vietnam reis.

Vandaag de dag bevindt zich op Hon Ong (oftewel Walviseiland) het ‘Whale Island’ eco-resort en een klein duikcentrum dat wordt gerund door een instructeur en een divemaster van Rainbow Divers. Anno 2016 was het duiken bij Hon Ong waarschijnlijk een stuk minder overweldigend dan in de tijd van weleer. En zeker, in dit deel van de wereld zijn er ongetwijfeld indrukwekkendere duikstekken te vinden.

Dat gezegd hebbende, de duiken rondom Hon Ong zijn me goed bevallen, zeker de moeite waard als je als duiker in de buurt bent. Hierbij speelt het Whale Island eco-resort op Hon Ong een belangrijke rol. Het eco-resort is actief bezig om het strand en de omgeving van het resort in goede staat te krijgen en houden. Het gebied rond de kleine baai en een deel van het eiland heeft de status van beschermd marinereservaat, waardoor de visstand zich op het huisrif langzaam weet te herstellen.

Cox_VietnamFrogFish-73021

Cox_VietnamCoralGarden-73021

Gedurende 2 1/2 dag verken ik zowel de lokale baai als de verder gelegen duikstekken. Het huisrif is geschikt voor snorkelen; er zitten verschillende anemoonvisfamilies, schorpioenvissen als ook gele en bruine zeepaardjes. Ook tijdens de nachtduik in de baai komen we veel leuks tegen, zoals een octopus, kreeftjes, aal, murene, schorpioenvis en, opnieuw, verschillende zeepaardjes.

Met de boot van Rainbow Divers maken we duiktripjes ten zuiden van Hon Ong (bij Hon Lon en Dam Mon Ha) naar de duikstekken Mui Ganh, Bai Su, Hon Tai en Phat wall. En als ik dan door de koraaltuin van Hon Tai zweef (10m+ zicht) en m’n eerste twee Frogfishes zie bij Phat Wall kan ik me goed inbeelden hoe zeer Jacques-Yves Cousteau meer dan 80 jaar geleden verbluft zal zijn geweest van de onderwaterwereld die hij hier, onder de hoede van de lokale Vietnamezen, leerde kennen. Ook de andere twee bootduiken, waaronder een route door een toegankelijke cavern, leveren mooie beelden op.

Vietnam is een fascinerend land met verschillende culturen en landschappen. En duiken is misschien niet de hoofdreden om naar Vietnam te reizen, maar mocht je er dan toch zijn, Hon Ong biedt een leuke vakantie afwisseling met een vleugje duik-historiek.

Cox_VietnamCompositeNudibranchs-73021

Cox_VietnamSeaHorse_sm-73021

Cox_VietnamAnemoneShrimps_sm-73021

Dan voor de liefhebber nog een paar praktische details.

Bereikbaarheid:

Hon Ong ligt in de buurt van Nha Trang, de bekendste resort-/kuststad in Vietnam. Nha Trang is makkelijk met de trein te bereiken vanuit Ho Chi Minh stad. Vanuit Nhan Trang kun je de bus+boot transfer van ~3-uur nemen (georganiseerd door Rainbow Divers). Het duiktourisme in Vietnam staat nog in de kinderschoenen – ondanks de 3260 km lange kustlijn van Vietnam wordt er maar in enkele specifieke zones gedoken, de meeste duikcentra bevinden zich in of nabij Nhan Trang.

Accommodatie:

De enige mogelijkheid voor accommodatie is het Whale Island eco-resort gevestigd op Hon Ong. De strandhutten zijn basic maar ruim en verzorgd, en staan op nog geen steenworp afstand van de baai. Voor het eten en drinken is men ook aangewezen op de voorzieningen van het resort. Enigszins logisch, maar toch jammer voor menigeen duiker, staat het menu bol van de schaaldieren en vissen, veelal lokaal gevangen. Het resort richt zich op een breed publiek, van solo-reizigers tot jonge gezinnen. Er is ruimte voor rust en ontspanning, maar ook voor verschillende watersport activiteiten, waaronder dus ook duiken. Vergeleken met de hectiek van vele Vietnamese steden is het hier lekker rustig en de staf is heel vriendelijk en behulpzaam.

Het eiland is niet zo groot en je kunt er in enkele uurtjes een mooie wandeling rond maken. Aan de andere kant van het eiland, buiten het resort, is het strand helaas ernstiger bevuild, wat meteen de noodzaak voor een actieve houding richting natuurherstel onderstreept.

Duikcentrum:

Rainbow Divers runt een vijftal duikcentra in Vietnam, waaronder dat op Hon Ong. De voorzieningen waren in orde (DAN en zuurstof kit) en alles zag er netjes verzorgd uit. De dichtsbijzijnste hyperbare kamers (een privé kliniek en een van de marine) zijn in Nha Trang. Het duikseizoen loopt van ~15 januari tot ~15 oktober. Ik was er in Augustus en de watertemperatuur was een aangename 28-31 graden (prima te doen met 3 of 5 mm wetsuit). Bootduiken vinden plaats in de ochtend, tussen 9 en 13 uur (2 duiken per trip). De meeste duikstekken bevinden zich zo’n 30 to 60 minuten zuidelijk varen van Hon Ong.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief