Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Peter van Ling – Hofvévah vuil & visseduik – Klompleit Baggah 

Of voor de niet-Hagenezen: Hofvijverduik. Duikreporter Peter van Ling maakte samen met andere duikers de Hofvijver schoon en bracht in kaart wat er zoal leeft. Mark Barto maakte de foto’s.  

Op zondag 29 juli om 10.00 uur was het dan zover en konden duikers van duikverenigingen Get Wet, Barracuda, La Rana en Calypso afdalen in de “diepte” van de Hofvévah.  Doel van deze ”duik” was om zoveel mogelijk plant- en diersoorten vast te leggen en vervolgens afval uit de hele Hofvijver te halen, een soort duik de Hofvijver Schoon.

De gemeente Den Haag was de initiatiefnemer van de duikactie, dit werd gedaan in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Nederlands Forensisch Instituut. Het is een vervolg op ‘T Haags Onder Onsje uit 2017, een duik in bijzonder en onbekend Haags water. Dit zijn bijzondere duiken want hier is het normaal gesproken verboden om te duiken.

Toen ik hoorde dat er in de Hofvijver een duik werd georganiseerd, hoefde ik niet lang na te denken. Een echte duik valt het natuurlijk niet te noemen met een maximale diepte van nog net geen 2 meter.  Je hoofd onder water kunnen doen in een van oorsprong duinmeer en waar de geschiedenis van Den Haag is begonnen. Dit is natuurlijk eenmalig en dat wilde ik uiteraard niet aan mij voorbij laten gaan.

  

Samen met mijn buddy Rianne, zij met een zak voor het afval en ik met mijn videocamera, gingen wij het water in. We zwommen richting het midden van de vijver. Een snoek schrikt van ons en ook de kleine zoetwatervisjes zwemmen snel voor ons weg. Het zicht onder water is op sommige stukken erg helder, maar op anders stukken erg groen met zand en alg. Heel veel soorten plantjes komen we tegen naast de vele kleine vissen. Gelukkig was er een plantdeskundige die ons haarfijn kon uitleggen welke plantensoorten wij onderwater hadden gezien. Met behulp van kleine stukjes plant en videomateriaal konden we de planten inventariseren. Er was zelfs een bijzonder plantje gevonden, waarvan de plantdeskundige niet had verwacht deze aan te treffen. Naast het monitoren van de planten en dieren hebben we een flinke zak met vuil, waaronder een picknick tafel uit het water gehaald. Een zeer geslaagde en unieke duik die we in ons logboek kunnen schrijven.

Openingsfoto van duikers in Hofvijver: Lanny Kho
Onderwaterfoto’s: Mark Barto

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief