Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Exalto – Duiken in de baai van Kalithea

Vakantie op Rhodos! Duikreporter Dirk gaat een dag duiken bij Kalithea aan de oostkust van het Griekse eiland.

Een Belg, een Nederlander en twee Duitsers…. meestal is dit het begin van een slechte mop maar in dit geval waren het twee buddyparen die de baai van Kalithea onveilig maakte.

Het is dinsdag 25 juli, 8 uur als ik word opgehaald door de plaatselijke duikschool. We rijden naar de haven van Rhodos waar de boot ligt die ons naar Kalithea brengt. Op de boot zitten snorkelaars en verschillende groepen duikers. Van fundivers tot en met duikers die met hun Advanced Open water bezig zijn en gecertificeerde duikers die op Kalithea een funduik gaan maken. Nadat alle administratieve handelingen gedaan zijn voor alle groepen, vertrekt om half tien de boot richting Kalithea. Wij zitten voor op de boot waar de briefing gegeven wordt door een PADI dive master in opleiding. Na de briefing genieten we nog even van het uitzicht op de boot alvorens we aankomen bij de baai van Kalithea.

SportDiver_20230725_132447-123198

SportDiver_20230725_111223-123198

De boot meert aan op een platform van de duikschool, dat daar ter plaatse drijft, en de bemanning maakt de boot vast voordat de spullen op het platform neergelegd worden. Iedere groep krijgt zijn eigen plekje op het platform waar de spullen klaar liggen. Nadat we onze wetsuit aangetrokken hebben, stappen we op het platform en lopen naar het deel waar onze dive guide en dive master in opleiding staan. We bouwen onze set op en nadat we elkaar geholpen bij het opdoen van de duiksets, stappen we met een schedesprong het water in. Nadat de dive guide en dive master in opleiding ook in het water liggen, gaan we op pad voor de eerste duik.

Het zicht onder water is weer geweldig en ook de temperatuur van het water mag er wezen. Onderweg zien we kogelvis, eekhoornvis, trompetvis en andere vissen. Ook zijn er verschillen “swim throughs” waar we doorheen gaan. Na ruim een uur duiken zijn we weer terug bij het platform vanwaar we vertrokken en het is inmiddels een gezellige drukte in het water. Boven ons zwemmen de snorkelaars en op diverse plekken rond het platform zijn verschillende groepen bezig met ieder een eigen instructeur. Wij gaan via de trap het platform op en zetten onze sets af. Flessen worden vast gewisseld voor de tweede duik en we krijgen ongeveer drie kwartier om wat te eten en te drinken. Na deze tijd helpen we elkaar weer met het omdoen van de duikset en gaan wederom het water in.

SportDiver_20230725_103604-123198

Voor de tweede duik hebben we een andere dive guide en worden de buddyparen anders ingedeeld omdat een aantal duikers maar één duik maakt deze dag. Als iedereen weer in het water ligt, zwemmen we bovenlangs naar een rots die aan het begin van de baai ligt. We gaan weer onder en duiken nu door de baai van Kalithea. De dive guide gaat voorop en heeft voor de tweede duik een SMB meegenomen zodat we ook voor het andere recreatieverkeer zichtbaar zijn. De divemaster in opleiding zwemt achter aan de groep en moet voor zijn opleiding een onderwaterkaart maken van deze duik. Hij zorgt er tegerlijkertijd voor dat de groep bij elkaar blijft. Tijdens deze duik komen we door de mushroom grot en daar zwemmen we van verschillende kanten doorheen. Het is een mooie duik waarbij we een aantal slakjes en koraalduivels zien. Ook het zwemmen door de mushroom grot vind ik wel gaaf.

Na ruim 67 minuten onderwater komen we weer boven bij de boot. Nadat we alle spullen netjes gespoeld en opgeruimd hebben wordt de boot losgemaakt van het platform en vaart de boot weer terug naar de haven van Rhodos waarna we weer netjes bij ons hotel afgezet worden. Het was een leuke duikdag.

SportDiver_20230725_111655-123198

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief