Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Alpenaquarium Grüblsee

Een bijzondere duiklocatie! Duikreporter Brenda duikt in Oostenrijk in een kunstmatig meer op ruim 1100 meter hoogte en met beelden en vissen.

Al langere tijd stond een duik in de Grüblsee op het lijstje. Het enige nadeel is dat het meer(tje) in Oostenrijk ligt en een 1200 km rijden is. Maar op de terugweg vanuit Bosnië en Herzegovina kon deze stek mooi als tussenstop meegenomen worden.

De dag voordat we er willen duiken hebben we ons netjes aangemeld. En dan staan we uiteindelijk ergens op een parkeerplaats bij een skistation. De slagboom is naar beneden en op een bordje staat: alleen duikers en bevoorrading. Maar ja, de slagboom moet nog wel open natuurlijk. Dus we vragen even rond. Aha, je moet even naar de Grüblsee bellen en dan doen ze de slagboom open. Dus zo gezegd, zo gedaan en ja, we mogen door.  Het laatste stukje gaat over een net grindpad en loopt aardig omhoog. Maar dan kom je bij het meer op 1160m hoogte. Een hoogteduik dus.

P9062630-110399

Het meer is een kunstmatig aangelegd meer, niet heel groot. De diepte is 9m. Het wordt gebruikt als ‘Speicher’ voor water voor sneeuwkanonnen. Als duiker zie je ook dat het een geheel kunstmatig meer is, behalve wat stenen zie je vooral veel folie. Maar het is wel erg leuk aangelegd.

We krijgen eerst een korte uitleg. Er is 1 instap, en dan recht voor de instap ligt een platform. Hier mogen de vissen gevoerd worden met voer wat je meekrijgt. Verder ligt er onder water een beeldenparcours en achterin zitten 3 steuren waaronder 1 witte. Behalve zalmforellen en steuren zijn er ook nog koi’s uitgezet. Omdat er geen natuurlijk eten voor de vissen is moeten ze gevoerd worden, net zoals vijverhouders het ook doen. Nu mogen de duikers dus voeren.

We kleden ons om en gaan te water. Eerst maar eens langs de beelden. Direct zwemmen vissen met ons mee.  Hoe meer we naar achteren komen, hoe minder vissen meezwemmen. Daar zien we wel 2 van de 3 steuren, maar helaas laat de witte steur zich niet zien. Jammer.

Er zijn allerlei beelden neergezet, van Jezus tot aliens tot boeddha. Ook liggen er een aantal kooien onder water waar je doorheen mag zwemmen.

P9062717-110399

Na een rondje beelden komen we steeds dichter in de buurt van het platform. Dat merken we aan de vissen, die komen weer naar ons toe. Ja, het voer zit nog in de zakken natuurlijk.

Het is best leuk dat al die vissen gewoon steeds door je beeld zwemmen. Een goede foto maken is soms best lastig. Maar we wachten nog even met voeren.

P9063053-110399

Dan zijn we bij het platform. En de vissen weten het, hier worden ze gevoerd. Dus ze zijn er allemaal. Ik wil foto’s maken, dus hoop dat het gaat lukken.

Soms wordt mijn ‘groothoek met model’ verpest door de vele vissen. Maar het is wel erg leuk.  De vissen mogen geaaid worden is er gezegd, maar je mag ze niet vastpakken. Echt aaien lukt niet, maar ze zwemmen wel rustig tegen je aan. Ze eten ook uit je hand. Ik heb meerdere staarten tegen mijn camera gehad.

P9062977-110399

Na bijna 2 uur gaan we het water weer uit.  We hebben een leuke duik gehad. Diepte niet meer dan 9m. Maar wel leuk zoals alles is aangelegd.

Iemand weet ons nog te vertellen dat de beelden voor de winter uit het water gehaald worden en dan in het voorjaar weer teruggezet worden.

We eten nog wat, en betalen daarna voor het duiken (15 euro) en het eten. Een geslaagde tussenstop op weg naar huis. Indien gewenst kan er gevuld worden (1 euro per liter). De duik is geschikt voor elke duiker, van open water tot hoe ver gevorderd je ook maar mag zijn. Eventueel kun je hier ook duikmateriaal huren of een introductieduik maken.

De naam Alpenaquarium klopt gewoon.

 

P9063057-110399

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief