Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Mirjam van der Sanden – Duiken met een zeehond in Ierland

Een vakantie die na de eerste duik al niet meer stuk kan! Mirjam van der Sanden kan de gehele duik van een zeehond genieten. 

Eindelijk is het zover en ga ik duiken in Ierland. Mijn man Bas, dochter Mees en ik, gaan naar Oceanaddicts in Kinsale. Bas is hier al 2 keer eerder geweest en ik heb Graham en Anne, de eigenaren ook al ontmoet op de Duikvaker. Door omstandigheden kon ik de eerste 2 keer niet mee, maar nu gaat het toch echt gebeuren. We hebben er veel zin in en vliegen ’s morgensvroeg vanaf Amsterdam naar Cork. We worden daar op gehaald door Anne. We krijgen een warm welkom op de Embarr, de boot die deze week ons verblijf is. Wat zijn Graham en Anne toch heerlijke mensen om bij te verblijven en mee te gaan duiken. Na een heerlijke lunch met tosti’s en soep van Anne gaan we onze eerste duik al maken.

boot-84801

Het is allemaal even wennen, maar je stapt zo vanaf de grote boot met al je spullen op de kleine boot en vaart naar de duikstekken. We gaan vandaag naar Gunhole cove. Helaas zit het weer deze week niet helemaal mee, dus de duikopties worden daardoor wat beperkt. Terwijl Nederland zucht onder 40 graden plus, zijn wij in droogpak met een muts op onderweg naar de duikstek. Door de flinke wind hebben we een ruig tochtje met de boot. Aangekomen op de stek zien we een zeehond, het zou tof zijn als we die even mogen zien onder water. Na een korte, maar duidelijke briefing rollen we achterover van de boot. Lang leve het droogpak, brrr best koud zo na dat warme water in Nederland.

We zijn nog maar net onder of…daar is de zeehond. Nieuwsgierig komt hij ons allemaal onderzoeken, totaal niet schuw. Ik wil ook nog wat van de duikstek zien en terwijl Bas en Mees met de zeehond bezig zijn onderzoek ik de wanden. Ze staan vol met zeedahlia’s en juweelanemonen en in de spleten en tussen het kelp zwemmen allerlei prachtige vissen. Tijd om te filmen krijg ik niet want iets trekt er aan mijn vinnen. Alleen met Bas en Mees spelen is niet genoeg. Ik ga de spelende zeehond filmen. Anne komt langs met haar cursist en die wordt natuurlijk ook aan haar vinnen getrokken. Ze is blij dat de zeehond bij ons blijft zodat zij met haar cursist aan de slag kan. Wij krijgen geen rust om iet anders te filmen of te fotograferen. De zeehond is niet van plan om ons alleen te laten. Nou ja dat is ook eigenlijk helemaal niet erg. Hij onderzoekt ons uitgebreid, maakt vreemde geluiden naar ons en biedt zelfs wat kelp aan.

Wie had er gedacht dat onze eerste duik in Ierland zo zou uitpakken. Met een grote smile op ons gezicht komen we boven. Graham heeft allang door dat we een uur gezelschap hebben gehad van deze speelse zeehond. Wat een start van onze vakantie. ’s Avonds gaan we heerlijk uit eten in het gezellige kleurrijke dorpje Kinsale. Onze vakantie kan niet meer stuk.

Film: Mirjam van der Sanden

Foto’s Bas en Mirjam van der Sanden

Met dank aan: Mijn buddy’s Bas en Mees van der Sanden en Graham en Anne Ferguson van Oceanaddicts

zeehond aan vin-84801

zeehond met mees-84801

20190722_200137-84801

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief