Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Schitterend St. Annaland

De vele sponzen op Sint Annaland zijn niet alleen mooi om te zien, maar bieden ook woonruimte aan verschillende diersoorten. Duikreporter John Landa gaat op huisbezoek in de Oosterschelde.

Duik 881
Afgesproken met Frank om een duik te maken op St. Annaland een van mijn favoriete duikstekken in de Oosterschelde, als Frank aankomt is het omkleden en snel het water in via het strandjeGelukkig is het zicht onderwater redelijk en we laten ons op het gemak meenemen door de lichte stroming richting de punt waar de nieuwe instap is maar die ik liever niet gebruik. Het opvallende aan deze duikstek zijn de sponzen er staan hier ontzettend veel gewei sponzen en wratsponzen (en broodspons?) onder een van die wratsponzen ligt een kreeft en dan heb je een macrolens er op staan dus een foto gaat niet lukken.

1-lumishootJ7200148-001-53198

We volgen de overgang van zand en oesters en ik vind best wel wat plooislakjes in verschillende kleuren soms liggen er een stuk of vier op een hoopje bij elkaar op een plekje tussen oesters waar ik met mijn camera niet bij kan, helaas. Ik kom nog een heremiet kreeft tegen in een wulkenschelp die zo groot is dat ik denk dat hij hem niet eens van zijn plek kreeg zo groot. Op de zandvlakte kom ik heel veel verschillende grondels tegen, ik hoef mijn camera maar op de bodem te leggen en er komen zo maar een stuk of 4 grondels voor de camera liggen maar ze werken niet echt mee.

1-J7200186-53198

En dan de tig hooiwagenkrabben die ik onderweg tegen kom het mooiste als je deze tegen komt en een foto van wil maken als je ze van voren fotografeert en inderdaad ze zitten meestal met hun achterkant naar je toe maar soms heb je geluk en kijkt er een recht in de camera en daar heb best wel een artistieke foto van gemaakt met snoots op mijn flitsers.

2-J7200195-53198

We komen in de buurt van de punt en dit vind ik het mooiste van St. Annaland hier is de dijk best wel stijl en de hele dijk is begroeit met gewei spons en het doet gewoon buitenlands aan maar het is gewoon in Nederland onderaan de dijk staan grote stukken wratspons misschien wel een meter doorsnee en onder een van die sponzen zit werkelijk een flinke kreeft, zijn scharen zijn zo groot dat die op de grond blijven liggen. Hier geniet ik echt van het uitzicht van al die sponzen al het leven wat in en rond die sponzen leeft zoals een galathea kreeft die zijn schuilplaats in de spons heeft gevonden of de tig kleine grondeltjes die er even hun rustplaats op hebben of de kreeften die onder zo’n grote spons hun rustplaats hebben gegraven.

3-lumishootJ7200135-53198

Na een uurtje keren we om en gaan ondiep terug en hier kom je de oesters tegen die helemaal bedekt zijn met baksteen anemoontjes of zeesla met een anjeliertje er op.ik zwem door en ben Frank kwijt ik zwem een stukje terug en ik Zie Frank foto’s maken en hij wijst me een platvis aan de platvis ligt op zeesla en weer ligt hij er zo bij dat ik er geen fatsoenlijke foto van kan maken omdat mijn flitsers in de weg zitten.

2-lumishootJ7200139-53198

Ik hoop dit probleem binnen korte tijd te hebben opgelost maar dat is voor een andere keer. We drijven op ons gemak richting het strandje en komen daar weer boven het was weer een schitterende duik op een van de mooiste duikstekken van de Oosterschelde. Ik ben ongeveer 83 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 19:15 te water gegaan, de water temperatuur was 20 graden , het zicht was redelijk tot goed, ik ben max. 7,8 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief