Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Foto en film

Een topmodel in het zwembad!

Als Zeeuwse zijn zeehonden haar niet helemaal onbekend, maar een zwembadhond was nieuw!
Marloes ontmoet Evert.

Een foto van een gevaarlijk uitziende hond die met opengesperde bek een greep doet naar zijn speeltje, dat zich onder water bevond. Vorig jaar zag ik de foto van Karin Brussaard voorbij komen en vond het een fascinerend plaatje.

Onverwachts bevinden Karin en ik ons tegelijk op Bonaire en een paar huizen van het baasje van deze duikhond vandaan. Dat is natuurlijk de moeite van een bezoekje waard!

De ‘gevaarlijke hond’ blijkt een enthousiast kwispelende exemplaar, dat meteen met al zijn speeltjes aan komt sjouwen. Zijn baasje is zweminstructrice en geeft niet alleen de kinderen van het eiland les, maar besloot ook haar hond zwemles te geven.
Inmiddels is Evert, zoals de hond heet, een echte zee/zwembadhond. Hij zwemt namelijk niet alleen graag, hij duikt bij voorkeur dingen op van de bodem van het meer dan 2 meter diepe zwembad!

Ook al had ik het verhaal gehoord en de foto’s gezien, de eerste keer dat ik het zie, sta ik met grote ogen en open mond te kijken. Als zijn speeltje in het zwembad gegooid wordt, neemt Evert een aanloop en een snoekduik, waarbij hij rechtstreeks naar de bodem zwemt. Trots komt hij met zijn speeltje boven. En gaat ermee vandoor…. Want wat Evert misschien zelfs nog wel leuker vindt dan dingen van de bodem opduiken, is touwtrekken om zijn speeltje.

Als het speeltje terug veroverd is, laat Evert zijn tweede kunstje zien. Naast de snoekduik en rechtstreekse benadering, kent Evert ook een heus bommetje. Na het schudden van zijn kop, zwemt hij geconcentreerd enkele kleine cirkels om zijn speeltje te lokaliseren en de route te bepalen, waarna hij al cirkelend om laag zwemt. Ogen open, bek open en peddelend met zijn poten werkt hij zich naar de bodem.

Als fotografen staan we natuurlijk te popelen dit onder water te bekijken en vast te leggen.
Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Evert is namelijk razend snel! Na de eerste plons heb je slechts seconden de tijd om hem in beeld te krijgen en af te drukken. En als het speeltje erg dichtbij ligt, heb je die seconden ook nodig om Evert te ontwijken, die niets uit de weg gaat op weg naar zijn speeltje. Ook geen fotograaf met duikset op.

Wat een geweldig gezicht! En wat ontzettend moeilijk om foto’s te maken! In een hoekje van het zwembad gezeten realiseer ik me dat ik waarschijnlijk heel veel foto’s heb van enkel een hondenpoot of een hond die al weer aan de oppervlakte is. Maar dat zien we laten wel. Wat geweldig om deze enthousiaste hond onder water te zien!
Na een tijdje wordt Evert moe. Poeh, gelukkig, want wij werden ook moe! Dat touwtrekken tussen de foto’s door gaat je niet in de koude kleren zitten!

Karin, baasje Lilian en natuurlijk Evert: bedankt voor de geweldige middag!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief