Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Margot Voets – De zonsondergang tegemoet

Wanneer de zon haar bed aan de horizon langzaam opzoekt en haar felle witte licht plaats heeft gemaakt voor het warme gele licht, stapt duikreporter Margot Voets in het voor haar bekende water van Aquabest. De onderwaterwereld hier blijft verrassen!

Ontelbare keren ben ik hier al langs gereden en nooit had ik de behoefte om daar eens een duik te maken.
Getriggerd door logberichten van collega duikers besloten wij om met zijn drietjes een duik te gaan maken.
Het plan was om aan de andere kant van de landtong aan de zuidkant de voetjes nat te maken en vervolgens diepte op te zoeken en links af om de landtong te duiken, om vervolgens aan de andere kant de buitenlucht weeer in te ademen.
En om die diepte te bereiken moet je toch wel gedurende 60 á 70 meter op ondiepte uitzwemmen.
Richting de punt van de landtong hebben we vooral wat scholen jonge vis gezien.
Het onderwater landschap verrast regelmatig met mooie kleiachtige vormen waarbij er één zelfs lijkt op een krokodilbek.


Op 8 meter diepte bij de landtong duikt een schim op uit het niets, langzaam naderen we de visachtige schim en dat wordt beloond met een korte ontmoeting met een grote volwassen baars.
Machtig beest is dat toch.
Verder zwemmend krijgen we de eerste waterplanten met flinke scholen jonge vis die altijd lekker actief bezig zijn. Hoewel lekker… Voor een onderwaterfotograaf is dat niet altijd leuk natuurlijk, zeker niet als je geen allesbevriezende flitser bij hebt. En dat is mijn dilemma, ik ben beroepsmatig fotograaf van interieurs, architectuur en portretten, heb zelfs een eigen studio. Maar duikend wil ik vooral duiken en niet de zaak ophouden door alsmaar foto’s te maken van al het schoons onderweter. Daarom een tussenweg met een eenvoudige duikcamera en continulicht op een flexibele arm. Wat dan niet lukt is jammer maar ik kom om te duiken.
Anyway, we duiken verder langs de landtong en gaan naar de afgesproken diepte van max 5 meter waar we struinend zoeken naar al dat moois. Bij de eerste boomwortels die de overleving wedstrijd met het water echt aan het verliezen zijn stoppen we even om een paar foto’s te maken. Duikbuddy René test zijn nieuwe camera en buddy Daniëlle filmt de kinderklas voorn die de wortel als thuisbasis hebben uitgezocht zo lijkt het. Of zijn ze aan het wortel schieten? Wij wel, dus verder maar weer hoek om en dan wauw! een prachtig sprookjesachtig bos van boomwortels, plantjes en veel leven doet ons stoppen.

Terwijl ik wat landschapsfoto’s maak zie ik in mijn linker ooghoek Daniëlle en René voor mij stilhangen met video en fotocamera. hmm wat is daar te zien? Nieuwsgierig beweeg ik mijn voeten voorzichtig op en neer en stop bij mijn buddy’s. Ai, een prachtige jonge snoek hangt recht voor mijn neus perfect stil in het heldere water. Helaas lukte het niet op tijd om met de macro een opname te maken want zolang wilde snoekie niet wachten maar met het standaard objectief toch een paar mooie opnames weten te maken.

Wat een prachtig landschap hier onderwater, in gedachte dwaal ik af naar mijn favoriete eiland La Palma waar je in het noorden bij Los Tilos ook zo’n prachtig landschap hebt. Dat is dan wel in de bergen dus je kunt gewoon ademen. Toch even tijd pakkern voor wat landschaps foto’s is echt sprookjesachtig dat landschap met het laatste restje zonlicht dat nog net het water bereikt. Kort hierna komen we bij de twee plateau’s waar ik camera en lamp in de aanslag heb omdat ik verwacht dat er wat leuks onder de plateaus zal zitten. Bij de eerste vangen we bot (nee geen botje want die leven hier niet) maar bij de 2e is het prijs! Twee grote volwassen baarzen houden zich schuil onder het plateau. Helaas schrokken ze van een groepje duikers die juist op dat moment vanaf de andere kant kwamen aan gedoeken en nogal onrustig met hun lampen op en neer aan het zwieren waren. Dus geen foto voor mij van die twee baarzen wel een vluchtig filmpje. Van hieruit koersen we naar het strand omdat we toch al zo’n 65 minuten onderwater zitten. Over de waterplanten zwemmen we al snel op ondiepte naar het zojuist gezeefde en klaargemaakte strand.
Deze duikstek zowat in onze achtertuin heeft ons alle drie ongelooflijk verrast, door het heldere water met zicht van 6 tot 8 meter, het vele leven en afwisselende landschap dat zo nu en dan sprookjesachtig aan doet. Tot snel Aquabest en bedankt voor de gastvrijheid.

WhatsApp Image 2018-08-23 at 09.37.58(4)-69870

WhatsApp Image 2018-08-23 at 09.37.57(3)-69870

2 reacties

  1. Prachtig verhaal!

    REAGEREN
    • Dankjewel Susanne, ik doe mijn best om het beeldend op te schrijven. En er komt nog meer.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief