Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – De kop is eraf

Januari blijkt dit jaar de natste maand ooit, wat Duikreporter Leendert Smit weinig gelegenheid tot het maken van een duikje gaf. Als het weer omslaat grijpt hij zijn kans om weer eens te duiken bij de Zoetersbout.

Vanwege de wind van de afgelopen dagen gok ik dat het in de Grevelingen wel eens slecht zicht zou kunnen zijn dus ik wijk uit naar Zoetersbout. Ik ben kennelijk niet de enige want twee andere duikers staan zich al om te kleden en een derde arriveert kort na mij. Het is even na hoog water en de instap is hier dan een eitje. Als ik mijn hoofd onderwater steek zie ik dat de stormachtige omstandigheden van de laatste dagen hier het zicht ook behoorlijk hebben aangetast. Nou ja, een metertje is het toch wel dus het kon slechter. Ik sla linksaf en volg de helling. Ik ben op zoek naar klein spul want ik heb de 60mm weer eens van stal gehaald. Binnenkort moet ik o.a. naar Lembeh en daar zou die lens nog wel eens van pas kunnen komen. Ik werk er weinig mee omdat de minimale scherpstel afstand voor de Nederlandse omstandigheden eigenlijk te lang is. Veel water tussen port en onderwerp is hier geen goed idee. Gelukkig kan ik voor de lens een diopter zetten. Je kan dan wel dichter bij je onderwerp komen maar het scherpte bereik is wel heel klein dus dat wordt precisiewerk. Gelukkig staat het hier vol met kalkkokerwormen dus als je het klein wilt hebben…

Beneden mij zie ik een lichtje van één van de andere duikers. Ik zwem wat vooruit om uit het stof te blijven en lig dan ineens oog in oog met een grote Snotolf (Cyclopterus lumpus). Het is echt een flink exemplaar en hij zwemt nerveus heen en weer. Ik zie al snel waarom want hij heeft een groot nest met grijsblauwe eitjes. Inmiddels is de andere duiker dichterbij gekomen en ik lok hem met lichtsignalen. Ik kan met mijn 60mm lens hoogstens een oog in beeld krijgen maar de andere duiker heeft blijkbaar wel de juiste spulletjes en hij gaan enthousiast aan de slag. Jammer maar meneer S. zit hier vast nog wel een paar weken dus wie weet. Na een goed uur kom ik weer boven. Het tweetal duikers heeft de snotolf niet gezien dus dan moet ik duiker nummer 3 gezien hebben. Hij komt kort na mij het water uit en bedankt mij hartelijk voor het aanwijzen van de snotolf. Het blijkt Bert Peters te zijn. We kennen elkaar dus al maar alleen via de sociale media. Leuk om elkaar ook eens in levende lijve tegen te komen.

Duiktijd: 63 minuten, watertemp: 7 graden

20230117_017P1172127-120147

20230117_015P1172125-120147

20230117_023P1172137-120147

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief