Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

WK 2017 – Om het echie

De strijd om de wereldtitel is losgebarsten. Nu gaat het erom. De landenteams die deelnemen aan het WK Onderwaterfotografie in Mexico, hebben twee dagen de tijd om de winnende foto’s te maken.

Het gaat er streng aan toe. De regels worden met ijzeren discipline gehandhaafd. We mogen bijvoorbeeld zelfs geen apparaten met wifi mee aan boord nemen. De angst is waarschijnlijk groot dat we op die manier op de boot eerder gemaakte foto’s naar de camera uploaden.

Speld in een hooiberg
Fijn voor ons is dat we op de eerste wedstrijddag teruggaan naar de duikstekken waar we ook hebben geoefend. Daar hebben we de afgelopen dagen namelijk de foto’s gemaakt die we zouden willen inleveren. We hebben dus een plan!

Klein detail… we moeten nog wel de exacte plek op die duiklocatie terug zien te vinden. Voor groothoek lukt dat wel, maar voor macro is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Een uitdaging voor mij als assistent van Marco!

Multifunctioneel
Als assistent moet je multifunctioneel zijn. Marco fotografeert, ik doe alles daaromheen: zoeken, assisteren bij het maken van de foto, lucht en tijd in de gaten houden… We moeten binnen 90 minuten terug zijn bij de boot en minimaal 20 bar in de fles hebben. Zo niet…? Diskwalificatie.

Zeker in de tweede duik spant het erom. Marco gaat fanatiek aan de slag. Gelukkig hebben we het eerste onderwerp voor macro teruggevonden. Maar liefst drie kwartier is hij bezig om het onderwerp perfect op de foto te krijgen, precies zoals we vooraf hebben uitgedacht. Bij het visje voor het visportret gaat hij net zo fanatiek aan de slag.

Ik weet dat de boot aan de andere kant van het kleine eiland ligt, zeker nog een kwartier zwemmen. Die tijd hebben we niet alleen nodig voor het zwemmen, maar ook om ervoor te zorgen dat er bij bovenkomen niet meer dan 100 opnamen op de geheugenkaart staan. Gezien het fanatisme waarmee Marco heeft gefotografeerd, weet ik zeker dat hij er tijdens het terugzwemmen minimaal 200 moet verwijderen.

  

Op sleeptouw
Ik probeer Marco duidelijk te maken dat we terug moeten. Het duurt even maar als mijn bewegingen paniekerig worden, snapt hij dat hij echt moet stoppen met fotograferen. Ik pak hem bij zijn arm -dat hebben we vooraf afgesproken- en neem hem als een blindengeleidehond mee naar de boot. Hij kan dan ‘op zijn gemak’ het teveel aan foto’s wissen. Wel de juiste natuurlijk…

Halverwege krijgt Marco kramp en stopt hij met zwemmen. Er zit niets anders op dan hem letterlijk op sleeptouw te nemen. Uitgeput en met 21 bar in mijn fles lever ik hem af bij de boot.

Wachten
Als ik dit schrijf, is het negen uur ’s avonds. We zitten in de lobby te wachten totdat we de geheugenkaart terugkrijgen. Er wordt gezegd dat ze maar één kaartlezer hebben. Het duurt en duurt. Pas als we de kaart terugkrijgen, weten we of de foto’s van vandaag zijn gelukt en kunnen we ons plan voor morgen maken.

Foto’s: de onderwaterfoto’s in deze blog zijn tijdens eerdere duiken gemaakt, niet tijdens de wedstrijd!  

Van 22 tot en met 26 november vindt het WK Onderwaterfotografie 2017 plaats in La Paz, Mexico. Namens Nederland nemen Marco Heesbeen en Raymond Wennekes deel, samen met hun assistenten Ron Offermans en Arco de Man. Als het internet ter plaatse het toelaat, kun je hen in een blog op DuikeninBeeld volgen.

3 reacties

 1. Spannend! Ik ben benieuwd naar de foto’s op de geheugenkaarten.
  Zet ‘m op, Marco, Raymond, Arco en Ron!

  REAGEREN
 2. Ohhh, wat had ik hier graag naast gelegen 🙂
  Zet hem op mannen, op naar dag 2!

  REAGEREN
 3. Wat ben ik blij niet met die stress te moeten fotograferen! Daarom, petje af Marco en blindengeleidehond Ron!,

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief