Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Duikreporter

Hans van de Hee – Bonaire ostracod

Duikreporter Hans van de Hee bezoekt het Caribische eiland in de carnavalstijd en ontdekt dat Bonaire niet alleen onder water, maar ook boven water kleurrijk is. Bovendien duikt hij in het donker met de ostracods.

Na een een tiental jaren gedoken te hebben in onder andere Egypte, Malta, Libanon, Kroatie, Corfu en Lanzarotte werd het tijd om eens richting de West te vertrekken en in dit geval kozen wij voor het duikeiland bij uitstek, Bonaire.
Wij zijn Hans, Leo en Heidi en wij zijn al ongeveer acht jaar buddys.
Eind januari vertrokken wij vanaf Schiphol en om 18.00 uur locale tijd landden we op Flamingo airport.
We werden in de hal opgewacht door de verhuurder van de pick-up want zonder dit vervoer kom je niet ver op dit eiland.
Het appartement was slechts 5 minuten afstand van het vliegveld, hier aangekomen werden direct de koffers geleegd. Kleding en persoonlijke spulletjes in de kasten en de duikmaterialen alvast klaar gehangen voor de volgende dag.
De vlucht was ons erg meegevallen, we waren niet moe, daarom besloten we om direct de volgende dag te gaan duiken.
De eerste dag was het even wennen om met de pick-up te rijden en de locaties te vinden.
De meeste duikstekken liggen, in verband met de NO-passaat aan de west zijde van het eiland en worden meest aangeven door de naam van de stek op een gele steen.
Wij maakten zelf nog een onderscheid : ten noorden of zuiden van de hoofdstad Kralendijk dit ivm met de te rijden route.

De eerste duiken werden gemaakt bij “Webers Joy” en “1000 steps”, beiden iets ten noorden van Kralendijk.
Wat een pracht is het daar! Wij vonden vooral het koraal en de sponzen erg mooi. Het leek ons in betere conditie dan in de Rode Zee. Wij kwamen bij deze twee duiken al murenes en schildpadden tegen en ook de fraaie “gekroonde Keizervis”  en Franze Keizervis . De duizend “steps” zijn er in werkelijkheid iets meer dan 70. . .naar beneden gaat prima maar omhoog is het toch best wel zwaar met die duikspullen.

Hilma Hooker

Op dag twee zijn we in de ochtend naar de “Hilma Hooker”gegaan.
De Hilma Hooker is een prachtig wrak met een lengte van ongeveer 70 meter. Op een diepte van 30 meter kwamen we meerdere Tarpons tegen, mooie krachtige vissen.
Na de dit wrak gingen we, in de middag, naar de bekende “Salt Pier”. Normaal bevinden zich onder de platformen van deze pier grote scholen vis. Er wordt hier echter intensief gedoken zodat er tijdens een duik in de namiddag niet zo veel bijzonders meer te zien is. Toch wel een mooie duik gemaakt en later gingen we nog eens terug in de vroege ochtend en werden we beloond in de vorm van gigantische scholen vis.

De volgende dag gingen we naar de bijzondere duikstek “Candyland”.
Doordat deze stek wat moeilijk te bereiken is komen hier niet zo vaak duikers en dat is ook goed te zien. Prachtige, onbeschadigde koralen en veel leven waaronder ook weer een Schildpad, Murenen en wegschietende Pijlinktvissen.
Hierna deden we nog een duik bij Tailor Made, ook een mooie stek alwaar we 70 minuten onder water bleven. Overal zie je daar de mooie grote “Fornuis pijpsponzen”.
Aangezien deze laatste duikstekken ten noorden van Kralendijk lagen moesten we via het dorpje Rincon terug rijden.

Carnaval

Aangekomen bij de rand van het kleine dorp bleek dat alle hoofdwegen waren afgezet.
We hadden wel iets opgevangen over carnaval maar wisten niets van de afzettingen. Dus na een keer of dertig links en rechts af, over zandpaden met diepe kuilen, kwamen we uiteindelijk weer terug op de hoofdweg. En we kwamen daar precies op tijd aan om de gehele carnavalsoptocht met praalwagens en de vele, weelderig uitgedoste dansers en danseressen te kunnen zien.

Vanaf de praalwagens klonken vanuit luidsprekers, van minimaal 300/500 watt, de swingende en soms ophitsende caribische klanken. Uiteraard werden we direct uitgenodigd om mee te dansen en vooral buddy Leo ging hier helemaal in op, wat een ritmegevoel. Geweldig om dit eens mee te maken.

Ostracod duik

Iedere ochtend haalden wij “onze” 6 duikflessen bij het duikcentrum om die dag dan weer twee duiken te kunnen maken. Op het les en evenementen board van het centrum zagen wij dat er op een van de volgende avonden, een speciale Ostracod duik gepland stond.
Op internet zagen wij dat deze duik alleen op bepaalde tijden gemaakt kan worden en wel, twee tot vier dagen na de volle maan.
Men moet dan ongeveer drie kwartier na zonsondergang op het rif zijn en uiteraard geen duiklampen aan. Het hele gebeuren kan ongeveer 15 tot 20 minuten duren.
De Ostracods zijn hele kleine wezentjes, een soort plankton, niet voor het blote oog waarneembaar. Ze worden ook wel mosselkreeftjes genoemd.
Ook werd nog vermeld dat men niet te dicht bij grote lichtbronnen moest duiken en daarom waren wij mooi op tijd bij de duikstek “Angel City” iets meer ten zuiden van Kralendijk. Nadat we een schitterende zonsondergang hadden gezien gingen we een half uur later te water. We zwommen een stuk uit in westelijke richten tot we een mooi plateau zagen op ongeveer 12 meter diepte. Ja, en dan maar wachten op wat gaat komen . . . .
Het duurde nog wel even voordat we helemaal gewend waren aan de duisternis maar op gegeven moment konden we de omgeving en elkaar toch wel waarnemen.
Na ongeveer 10 minuten zag ik in een hoek op de bodem iets oplichten. Het was maar heel kort maar iets later zag ik het weer op een andere plek. Hierna ging het vrij snel en kwamen er telkens meer lichtjes op de bodem en ik had in de gaten dat mijn buddys het ook zagen.
Dit was al spectaculair maar na korte tijd begonnen de lichtpuntjes ook te stijgen. Het werden er telkens meer en het leken ook wel strengen van lichtjes te worden welke verticaal maar ook horizontaal stegen (foto impressie gemaakt mbv Photoshop). Ik werd hier echt helemaal blij van, dit is zoiets moois om te zien. Ik vond het net een vallei waarin duizenden hete- luchtballonnen opstegen. Wat geweldig om dit mee te maken. Je zou het ook kunnen vergelijken met de duizende lampionnen welke tijdens festiviteiten in bijv. Bangkok worden opgelaten. Ik zag dat na ongeveer 20 minuten de lichtpuntjes begonnen te zakken en al snel daarna was het weer volkomen donker. Wat een sprookjesachtige belevenis.
Jammer genoeg is dit gebeuren met de gangbare camera’s niet te filmen. Men moet voor duidelijke opnamen zeker wel een soort “restlichtversterking” hebben.
De hele avond bleven we nog napraten over deze bijzonder duik en vermoeid maar zeker voldaan doken we ons bed in.

24 duiken

We zaten nu ongeveer op de helft van de 24 duiken die we uiteindelijk zouden maken en namen dus een dagje zonder duiken. Een mooie dag om het eiland eens verder te verkennen. Wij reden onder andere langs het surfparadijs “Sorobon”, uiteraard langs het Gotomeer met de flamingo’s en ook nog langs het nationale park Washingon Slagbaai.
Hierna werden nog vele duiken gemaakt bij duikstekken met namen als Aquarius, Oilslick, Vista Blue, Invisible, Red Slave, Wanda, Cliff, Windsock en Margate Bay. Alle stekken even mooi en grote scholen vis.
Alles bij elkaar zaten we ruim 30 uur onder water, kwamen we geheel onverwachts in een carnavalsoptocht en last but not least hadden we de sprookjesachtige ervaring van de Ostracod-duik.
Inmiddels hebben we al weer een paar koude duiken in ons kikkerland gemaakt en hopen dat de watertemperatuur hier snel weer gaat stijgen. De 27 graden van Bonaire zal het hier niet worden dus moeten we maar snel weer eens terug naar dit prachtige duikeiland.

foto 5-80709

Ik wil nog uitleggen hoe ik de foto 8-Ostracod heb gemaakt.
Ik heb hierbij een van mijn foto’s gebruikt welke ik extra donker maakte. Hierna heb ik vanaf een film over Ostracods, een foto getrokken.
Aan de hand van die foto heb ik mbv Photoshop de foto  vervaardigd en wij vinden dat deze  behoorlijk de werkelijkheid benadert.
Het was het proberen waard en niet geschoten is altijd mis.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief