Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Algenbloei voorbij!

Ja! De algenbloei is voorbij. Duikreporter Leendert maakt twee duiken bij de Zeelandbrug en is verrast over het vele leven dat hij tegenkomt. 

Na een wat teleurstellende duik bij de Bergse diepsluis en een duikloos pinksterweekend blijft de brug trekken. De algenbloei lijkt voorbij. Het is om 07:00 LW dus het wordt wel vroeg op maar dat is geen straf met dit mooie weer. Als ik rond 06:30 arriveer staat er 1 Belgisch auto. Verder is er niemand. Niet zo onlogisch natuurlijk op dit uur. Ik check de stek (tip van de NOB!) en zie dat het er goed uitziet. Even later laat ik mij het heldere water inglijden. Het gebied rond de pijlers is nog altijd één groot veld Tubularia’s maar die laat ik maar even voor wat ze zijn.

20180525_023__DSC2046-66559

Afdalend kom ik een paar jonge Noordzeekrabben tegen en natuurlijk weer veel heremietkreeften in alle maten. Stenen en schelpen zitten vol met eitjes van de Millennium wratslak en de grote vlokslak. In de hydroid poliepen zitten ook veel eitjes maar van een mij onbekende soort.

20180525_032__DSC2055-66559

Aangekomen aan de voet van de blokkenhelling laat ik mij met het laatste restje ebstroom meedrijven en al snel passeer ik de eerste kluitjes slanke waaierslakken, gevolgd door eierleggende harlekijn slakken. Tussen de stenen staan groepjes waaierkokerwormen te wuiven in de zachte stroming. Wat een relaxed duikje.

20180525_044__DSC2067-66559

20180525_015__DSC2035-66559

Even verderop doemt ineens een ‘object’ op. Het lijkt een omgevallen bak o.i.d. Het is mooi begroeid en zit vol leven. Deze plek moet genoteerd worden. Na bijna 100 minuten ben ik terug bij de trap. De Belgische duiker blijkt Valentin Engelenbosch te zijn. We volgens elkaar op facebook maar het is natuurlijk leuk om elkaar eens in het echt tegen te komen.

20180525_063__DSC2086-66559

Duik 2 wordt natuurlijk weer een driftduik. Deze keer vanaf de westelijke trap richting pijlers. Valentin is sceptisch ten aanzien van sepia‘s en pijlinktvissen maar wenst mij desondanks succes. De 8-9 meterlijn volgend spoel ik richting de brug. De ene na de andere dodemansduim wordt gepasseerd en gefilmd. Heremietkreeften zitten bovenop oesterschelpen terwijl de noordzeekrabben zich juist verschuilen. Rond de stokjes is niets te beleven. Eén tentje zit vol sepia eieren en de laatste(?), al dicht bij de brug, vol pijlinktvis eistrengen. Helaas zijn de accu’s van de lampen nu wel leeg anders had ik het Tubularia woud rond de pijlers nog even meegenomen.

Terug op het droge vraagt Peter van Bragt of ik de kleine boompjesslak heb gezien. Er moeten er honderden zitten. hmmm, nee niet gezien maar kennelijk wel de eitjes want die onbekende soort was dus de kleine boompjesslak. Volgende keer beter opletten en nog beter speuren!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief