Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – 250 m2 zandbodem

Een zandbodem saai? Welnee! Duikreporter Ad gaat snorkelend op ontdekking uit en vindt van alles in het zand.

Tijdens een snorkeltochtje bij Preekhil van een paar dagen geleden, kom ik ten westen van de bunker terecht, op een stukje zandbodem waar leuke dingen te zien zien. Dat wil ik wel eens beter bekijken. Vandaag parkeer ik bij de toegang naar de bunker. Het is een behoorlijk stuk lopen, maar voor een snorkelaar goed te doen. Het stukje dat ik wil bekijken is ca. 50 bij 50 meter en slechts 30 tot 60 cm diep. Het eerste wat opvalt is de massale aanwezigheid van jonge Japanse zeepbelslakjes. Als ik maar net vrij van de bodem vooruit zwem, lijkt het alsof de zandbodem naar beneden zakt, dit effect komt door de grote hoeveelheden strandgapers, die hun sifons intrekken als ik in de buurt kom. Af en toe is er een strandgaper die wat minder schuw is.

 

Strandgaper.

Tientallen schepjes zijn er te zien. Dit exemplaar is bezig met het maken van een eikapsel.

Schepje.
Groene golfbrekeranemoon.

Onder in een kuiltje groeit een groen golfbreker anemoontje op een stukje wier. Ook het eikapsel van de Japanse zeepbelslak past hierop.

Er leven hier ook veel Filipijnse tapijtschelpen, die zich door de bodem heen graven. Soms leven hierop anemoontjes, zoals de zeeanjelier en de kleine slibanemoon.

Na 2 uur dit gebiedje doorkruist te hebben, lijkt mee het wel genoeg voor vandaag, maar niet voordat ik, als kers op de taart, ook nog een goudkammetje tegen kom.

Zeeanjelier.
Goudkammetje.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief