Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Snoek probeert ons bang te maken!

Het is te mooi weer voor een zwembadduik, dus besluit Dirk Van den Bergh een avondduik in de Nionplas te maken. Een snoek doet zijn best om hem te overtuigen de volgende keer gewoon het zwembad in te gaan.

Het is woensdag en normaal ga ik dan ’s avonds naar de club voor de zwemtraining, maar ik vind het te mooi weer om binnen in de chloorlucht te gaan trainen. Waarom niet een nachtduikje maken in de Nionplas, vlakbij de club in Breda? Ik zet een berichtje op de site dat ik daar om 19.00 uur aanwezig zal zijn en dat een buddy steeds welkom is. Rolf Kavelaars hapt al snel toe.

Wat een rustige avond, haast geen wind en nog goed van temperatuur ook.

Het is de eerste keer dat ik met Rolph duik. Vermits hij 1* duiker is valt nachtduiken eigenlijk buiten zijn brevetbevoegdheden en daarom besluiten we om niet te wachten tot het donker is. Om 19.35 uur gaan we in het water. De zonsondergang is om 20.10 uur. Tegen dat het dan echt donker is zijn we al op de terugweg in het ondiepe tegen de oever. Ik heb al vernomen dat Rolph een goede en rustige duiker is en bovendien heel sportief, dus dat komt wel goed! De Nionplas is bovendien onze opleidingsplas en Rolph kent zijn weg daar al. Zelf duik ik er voor de 17e keer.

Duikplan: uitzwemmen Noord West tot op 7 meter en dan pal Noord, zodat we terug bij de oever komen, daarna langs de rietkant ondiep terug. Rolph gaat als oefening de duik leiden.

Dirk-Van-den-Bergh_20170920_baars-55575

Er zitten veel kleine baarzen, maar ook grote exemplaren. Het filmen van de vissen maakt het voor Rolph niet gemakkelijk om te navigeren, want al doende wijk ik natuurlijk telkens van de koers af. Hij heeft dit snel door en corrigeert prima. We dalen dieper af in één van de zandputten, maar de watertemperatuur zakt hier van 16° naar 10° … vlug terug hogerop!

Dirk-Van-den-Bergh_20170920_twee-baarzen-55575

De pijp waar gewoonlijk een paling in zit missen we, maar iets verder hebben we daar helemaal geen spijt van! Voor me hangt een snoek. In plaats van dat ik hem nader om hem te filmen komt hij recht op de camera af. Wow! Vlak voor de lens buigt hij (gelukkig) af en zwemt boven Rolph zijn hoofd weg. Schitterend!

Dirk-Van-den-Bergh_20170920_snoek-55575

We vervolgen onze weg langs de rietkant en na 52 minuten zijn we terug bij het vertrekpunt. We zijn max. 10,4 meter diep geweest en ja … het is ondertussen stikdonker …

We genieten nog even na bij een drankje. Leuke duik! Rolph kan niet meer mee langs de club. Ik ga er nog even langs om mijn fles te vullen, want morgenavond staat er alweer een nachtduik in de Put van Ekeren gepland …

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

1 reactie

  1. een snoek van dichtbij vind ik altijd behoorlijk indrukwekkend….

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief