Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Op zoek naar de zeedahlia’s van Den Osse

Op de planning staat een bezoek aan drie zeedahlia’s. Gaat dit Dirk Van den Bergh in deze duik lukken, gaat hij ze zien?

Na onze duik bij Dreischor FKR rijden we naar Den Osse Nieuwe Kerkweg. Zouden we hier ook weer tot de bevinding komen dat het onderwaterleven door zuurstofgebrek in de Grevelingen sterk achteruit gegaan is?

Duikplan? Buddy Nick Lobé wil de fuchsia zeedahlia nog wel eens zien. Ik weet die perfect te vinden, maar de vorige keren miste ik de andere zeedahlia’s op het rif omdat ik te diep zat. Nick zegt dat hij die wel weet te vinden. Dus we hebben een leuk duikplan: ik breng Nick naar de fuchsia zeedahlia en daarna neemt hij de leiding over om naar de andere twee te gaan zoeken!

We steken het ondiepe gedeelte schuin over om daarna af te zakken naar de reef balls. Het is hier max. 2,5 meter diep en de kleuren zijn prachtig. Hier dringt het zonlicht door tot op de bodem. Het krioelt er van de Groene wierslakken. Ben ik toch weer die Latijnse naam vergeten zeker! Iets met viridis … Elisia viridis? Even spieken … Yes! Uitspraak juist, maar het is Elysia …
Op onderstaande foto is er ééntje volgens mij eitjes aan het leggen. Grappig is dat twee spookkreeftjes lijken toe te zien!

Dirk-Van-den-Bergh_20190731_Groene-wierslak-eitjes-spookkreeftjes-84342

Spookkreeftjes zitten er ook genoeg. Met mijn nieuwe camera kan ik ze close in beeld nemen en zie ik zelfs het detail van wat ik veronderstel dat het zeedraad is (wie kan het bevestigen?). De poliepjes zijn duidelijk te zien. Die camera gaat een nieuwe onderwaterwereld voor mij openen!

Dirk-Van-den-Bergh_20190731_spookkreeftje-84342

We zakken af naar de reef balls. Vanaf hier wordt het weer een sombere bedoening. We zien echter een grote school steenbolken. Het zicht is spijtig genoeg niet al te best. Terwijl ik ze probeer te filmen hangt mijn buddy middenin de school die wegvlucht voor mijn videolampen. Hij is helemaal in de wolken van de steenbolken! Een prachtige ervaring weet hij achteraf te vertellen: ze kwamen recht op hem afzwemmen en bogen dan links en rechts van hem af.

De fuchsia zeedahlia zit nog steeds op haar plaats, maar hoe lang zal ze het daar nog naar haar zin hebben? Hier op zo’n 9 meter diepte vallen er immers ook slachtoffers: we zien verder een botervisje hulpeloos naar lucht happen … De zeedahlia kan kruipen of haar voet loslaten, zodat ze door de stroming meegevoerd wordt naar een plaats waar ze zich goed voelt.

Dirk-Van-den-Bergh_20190731_tentakels-zeedahlia-84342

Op de terugweg komen we op een plaats waar een vijftal Noordzeekrabben zich verzameld hebben. Langs het rif zoeken we naar de tweede zeedahlia. Yes! Gevonden. Bij deze is de voet goed te zien. Ik ben getuige van een krabbetje dat zomaar over de zeedahlia kruipt en haar leven riskeert, want laat dat nu één van haar geliefkoosde lekkernijen zijn! Het krabbetje ontsnapt omdat de zeedahlia zich te laat sluit. Ik heb het op film staan, maar spijtig genoeg niet scherp genoeg om in te video in te lassen. Ik heb nu wel beelden van een open en een gesloten zeedahlia (zie video)!

Dirk-Van-den-Bergh_20190731_zeedahlia-met-voet-84342

We gaan verder op zoek naar de derde zeedahlia en die vinden we ook!

Dirk-Van-den-Bergh_20190731_zeedahlia-84342

We stijgen terug naar het ondiepe, maar daar hangt nu veel stof en er is veel deining. Gelukkig heb ik mijn beelden in het begin van de duik gemaakt! Dit was weer een geslaagde duik. We zijn max 9 meter diep geweest en hebben 105 minuten gedoken.
Bij een drankje gaan we nog gezellig napraten bij “Even Pauze”.

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten