Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Check je hart!

Het duikseizoen staat voor de deur! Begin jij er goed voorbereid aan? Gezond en met een goede conditie? 

Foto: Mario Rentmeester

Veilig duiken… dat wil iedereen. Het aantal ongevallen met duikers binnen Nederland is relatief laag, maar het kan nog veiliger. De meeste ongevallen zijn te relateren aan de conditie van de duiker. Door een tijdige gezondheidskeuring kan het risico op een ongeval verder worden gereduceerd. Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en diverse landelijke duikorganisatie willen met deze campagne duikers bewust maken van hun conditie.

Gezondheidskeuring voor nog meer plezier
De KNRM krijgt 5 tot 8 maal per jaar een melding voor een duiker in nood. Helaas kan er niet altijd tijdig hulp geboden worden. Vaak is de duiker in diep water onwel geworden en is tijdige opstijging niet mogelijk geweest.

Duikers die aangesloten zijn bij landelijke verenigingen laten zich meestal om de 5 jaar keuren. Na het 50e levensjaar wordt aanbevolen om dit jaarlijks te doen. Hoewel er altijd risico’s blijven bestaan, helpt een tijdige keuring om beter in te schatten wat de aanvaardbare risico’s zijn bij het duiken. De keuring helpt de duiker om binnen de eigen grenzen maximaal te genieten van het duiken. De campagne “Check je hart!” adviseert om niet te gokken met je conditie. Via www.knrm.nl/duikers en de websites van de deelnemende duikorganisaties (DAN, NOB, PADI en SSI) vind je meer info over duikkeuringen.

Nieuw! De Chekc je hart-sleutelpas
Laat je tijdig herinneren aan een duikmedische keuring. Vraag het KNRM-pasje aan met sleutelkaart en noteer de laatste keuringsdatum. Het pasje past in een portefeuille, de sleutelkaart heeft het formaat 30 x 55 mm. Als je bij bestelling de vrijwilligers van de KNRM wilt steunen en € 2,50 doneert, krijg je er een gratis watervaste stift bij.

Meer over de KNRM en duikers:
KNRM-reddingsactie van duikers
Wat als?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief