Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Onder water radio maken voor het milieu

Een radioshow op 6 meter diepte – een primeur voor de Nederlandse radio. DJ Ruud de Wild deed het en vroeg aandacht voor de plastic soep en de stijgende zeespiegel. Linda Ferwerda was erbij.

Foto: bulletray

«Tien minuten… zijn alle flessen gewisseld? Liggen de uitrustingen bij elkaar? Martijn links, Ruud, midden en Cielke rechts?» Het platform bij het haaienbassin ligt bezaaid met duikspullen – een chaos zo lijkt het. Maar Olga en Berdi van Scuba Connection samen met hun assistenten Nanda en Bas weten precies waar waar alles ligt. «Vijf minuten…» Snel wordt er nog een fles gewisseld en wordt het laatste kabeltje aangesloten. Werkt alles? Is er geluid?

Foto: bulletray

Als de presentator en zijn sidekicks op de rand van het bassin zitten, worden ze door het team efficiënt in hun uitrusting gestoken. Klaar om hun unieke presentatieplek op de bodem van het haaienbassin in te nemen. De radio wacht niet.

Twee uur radio maken vanaf de bodem van het voormalige haaienbassin in Emmen. Hoe bijzonder is dat? DJ Ruud de Wild dook nog niet toen dit ‘idiote’ idee opkwam. Het thema hadden ze er snel bij: Wereldmilieudag op 5 juni!

Vier uur in water van 13 graden

Twee uur radio? Ja, maar dat betekent wel vier uur in het water. Het team heeft er samen met de supportduikers al twee uur water op zitten als de uitzending begint. De doorloop… het hele programma is al een keer gerepeteerd zodat iedereen weet wat hij moet en kan verwachten. En natuurlijk ook om te controleren of alle techniek werkt. Het geluid moet immers via de Ocean Reef volgelaatsmaskers en de communicatieapparatuur bij de technische uitzendapparatuur van de productie komen. Want boven water is een complete studio-opstelling waar de overige leden van het team zorgen dat het geluid én de videobeelden Nederland bereiken.

Foto: bulletray

Olga: «Dat was nog wel een dingetje. Ruud moest niet alleen kunnen praten maar ook het productieteam kunnen horen. De geluidstechnicus kwam op het laatste moment met ear plugs. Maar ja, die werken onder water niet, laat staan dat ze tegen water kunnen. Last minute moest er nog een oplossing worden gezocht…stress! Dat werd dus terug naar het oude plan.»

Inmiddels liggen de drie radiomakers in het water. Ruud, Cielke en Martijn ‘zweven’ achter hun NPO2-desk, die door de grote ruit van het haaienbassin voor het aanwezige publiek te zien is. Cielke springt eruit met haar roze tutu. Olga en Berdi houden vanaf de zijkant een oogje in het zeil, zorgen dat niemand in de kabels van de communicatieapparatuur blijft hangen en houden in de gaten of niemand door zijn lucht heen schiet. Want ook praten kost extra lucht en energie.

Olga: «Het eerste uur was best spannend. Daarna zag je dat ze steeds relaxter werden. Er werden koprollen gemaakt, ze stonden op de desk. Maar daarbij vergaten ze dan wel eens de bekabeling van de communicatie. Ingrijpen dus…»

 
Foto links: bulletray. Foto rechts: Olga Knijn 

Ondertussen boven water… ik zie wat er onder water gebeurt. Maar horen? Nee, ik hoor niets. Ik krijg werkelijk niets van de uitzending mee. De productiemensen horen alles via hun koptelefoons en barsten soms hard in lachen uit om vervolgens weer instructies aan het onderwaterteam te geven. Een productieassistent houdt een whiteboard voor de ruit. Er ligt iets op de bodem dat door iemand moet worden opgepakt.  Ook een efficiënte manier van communiceren. Vergeet niet, voor Ruud en zijn team is het een primeur, maar ook voor iedereen eromheen.

Foto: Olga Knijn

Met de ‘gasten’ aan de telefoon praat Ruud over de plastic soep – het thema is immers het milieu. André Kuipers, zelf duiker, bespreekt de do’s & don’ts. Voor duikers de gewoonste zaak van de wereld (toch?) –kwetsbare dieren niet in de verdringing brengen, geen sieraden van ivoor, geen haaienvinnensoep, geen koraal afbreken en meenemen… en bewust omgaan met de planeet. Ook Jesse Klaver praat mee – wat doet hij zelf aan de plastic soep?

Af en toe komt één van de duikers naar boven. Fles wisselen. Supportduikers Olga en Berdi houden de luchtvoorraad van de duikers voortdurend in de gaten. Snel wordt er gewisseld.

Olga: «De fleswissel is ongeveer het enige wat niet in het draaiboek staat, en komt nooit op het juiste moment. Maar als wij aangeven dat ze naar boven moeten, dan moet het. Zo simpel is het.»

Foto: bulletray

Even voor zessen komen Ruud, Cielke en Martijn boven water. Koud tot op het bot. Heel even mogen ze op temperatuur komen, maar veel tijd is er niet. The show must go on…  Ze moeten hun unieke programma boven water afsluiten. En dan staan de cameraploegen alweer op hen te wachten…

Olga: «Dat moment dat ze het water uit kwamen, wat een opluchting. Alles was gelukt! »

Foto: bulletray

Tja… en of Ruud de Wild na deze radiodag in water van 13 graden doorgaat met duiken? «Zeker! Maar het liefst in water dat iets warmer is met meer zicht en mooie koralen.»

De Wild onder Water werd op 5 juni uitgezonden op Radio NPO2. Je kunt de uitzending hier naluisteren.
De gehele duikbegeleiding was in handen van Scuba Connection. Ocean Reef had de volgelaatsmaskers en communicatieapparatuur beschikbaar gesteld.

Foto’s: bulletray en Olga Knijn

Kijk hieronder een korte impressie van de uitzending.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief