Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Duikreporter

Bas Brand – Duiken rond IJsland (1)

Duikreporter Bas Brand was deze zomer in IJsland en natuurlijk werd er ook gedoken! Lees zijn verhaal en kijk de film.


P7100858-45123


Datum: juli 2016
Duiklocatie: IJsland, Strytan en Silfra

duikreport-call-to-action-350x85

Ditta en ik vertrokken op 1 juli voor een maand om in IJsland een rondreis te maken.Tijdens de trip heb ik op 2 locaties gedoken. Duiken op IJsland is prijzig, vandaar dat het bij 2 duikdagen bleef. Een duikdag koste 40.000 ISK, komt op € 288. Omdat ik mijn eigen spullen mee had kreeg ik 10% korting. Er zijn op IJsland verscheidene duikorganisaties actief, de grootse zijn Dive.is en scubadive.is Deze willen dat je vooraf op internet een datum boekt en betaalt. De kleinere organisaties zijn flexibeler en zijn ook bereid de datum aan te passen als dat in het reisschema beter uitkomt. Ook betaal je pas als je duikt.

De eerste duik was in het Noorden in de Eyjafjord, vlak bij Akureyri, Hjalteyri. Daar vind je onderwater “White Smokers”. Dit is de enige plaats ter wereld waar je deze “White Smokers” als sportduiker kan zien. Op andere locaties liggen deze op een diepte, tussen de 1000 tot 8000 meter.

P7100794-45123

Via Internet had ik contact gezocht met Strytandive.is. Erlendur Borgason reageerde op ons bericht en we spraken af te duiken, via de mail de datum nog paar keer aangepast in verband met ons reis schema. Bij het Duikcentrum hebben we heerlijk voor de deur gekampeerd, dat is normaal op IJsland. Je kan zelfs binnen in het duikcentrum slapen.

Erlendur is een echte trotse IJslander en heeft een klein museum waar je voor de duik een rondleiding krijgt. Als pronkstuk staat daar een 1m zachte kalkachtige rots. Dat was de top van de grote Smoker. Erlendur verteld hoe hij deze in 1997 ontdekt heeft. Niemand kon deze Smoker meer vinden en was al uit de zeekaart verwijderd. Er was zelfs met sidescan sonar gezocht, maar zonder resultaat. Erlendur zocht bij windstil weer als er geen enkel golfje was en zag een cirkel van 1m diameter in het water. Dit was het opstijgende warme water.
Bij zijn eerste duiken ankerde hij nog aan de top, en had toen een stuk afgebroken. Sindsdien ligt er een betonnen ankerblok met een meerboei.

P7100843-45123 P7100840-45123

De eerste duik was op een kleiner smoker op 23 m diepte. Deze was bedoeld als checkdive. Er was daar verbazingwekkend veel leven. Erg mooie Zeewolven, Kabeljauw en Snotolf. Ook kon je in het overigens koude water van 5 gr even je handschoen uittrekken om het hete water van de smoker te voelen.

De tweede duik was op de grote smoker. Onderweg naar de duikstek kwam een walvis ons gedag zeggen. Eenmaal op de duikstek maakten we een duik naar 33 m om vervlogens cirkelend rond de smoker terug naar 12 m te gaan. Het was bijzonder om te zien hoe het warme water uit de Smoker spoot.

Het was een hele ervaring om in het koude water je duikset uit te trekken en met je droogpak aan de dingy in te duiken. Dankzij Erlandur en zijn dochter Seavor, hebben we twee mooie duiken gehad.

Tenslotte was ik heel blij met mijn eigen vertrouwde droogpak. De anderen hadden helaas last van lekkage bij de seal of een te strakke seal. Ik raad je aan je eigen gear mee te nemen wanneer je richting IJsland gaat.

Dit bericht delen

Bas Brand

Sinds 2011 actief duiker, de laatste jaren ben ik begonnen met onderwater fotografie en film. Op Youtube heb ik een kanaal met veel onderwater filmpjes.

1 reactie

  1. Super info Bas ! Overal zie je Silfra maar er is heel weinig concrete info over Strytan, uiteindelijk ook een uniek fenomeen !

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *