Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Duiken op de Azoren

Op zo’n 7 uurtjes vliegen vanaf Amsterdam vind je de betoverende eilanden van de Azoren. Betoverend vanwege de 27 verschillende walvis- en dolfijnsoorten die er rondzwemmen, en vanwege de blauwe haaien, makohaaien, mobula’s en mantaroggen. Met het duikreisbureau EWDR kun je de vijf meest populaire duikeilanden deze zomer nog bezoeken!

Azoren-feitjes

  • Beste reistijd: april tot en met oktober
  • Watertemperatuur: 16 tot 25 graden
  • Zicht: 20 tot 30+ meter
  • Duikniveau: Alle niveaus
  • Onderwaterleven: blauwe haaien, makohaaien, 27 soorten walvissen en dolfijnen (waaronder potvissen en baleinwalvissen!), tonijn, mobula roggen en mantaroggen.

De eilanden van de Azoren

Er zijn in totaal negen eilanden die bij de Azoren horen. Elk eiland heeft zijn eigen charmes en bezienswaardigheden. Voor het duiken is dit niet anders. Bij de centrale eilandengroep, waar onder andere Pico, Faial en Terceira onder vallen, vind je de populaire duikstekken Princess Alice Island en Contador. Princess Alice wordt bezocht door manta’s, duivelsroggen, jacks, enorme tonijnen en barracuda’s. Absoluut spectaculair voor wie van grote vis houdt! Bij de duiksite Contador vind je blauwe haaien en makohaaien. Op de lokale duikstekken rondom de centrale eilanden kan je verder grote groupers, triggerfish, papagaaivissen, octopussen en murenes verwachten!

De eilanden São Miguel en Santa Maria liggen iets dichterbij het vasteland van Portugal en bieden lokaal een hele hoop moois onder water. Tijdens je duiken in São Miguel bevind je je in een magische wereld van mooie passages, steil aflopende muren, overhangende rotsen, scheepswrakken en grote scholen vis. Onder andere zwemmen er veel trevallies, barracuda’s en Almaco-baarzen rond. Indrukwekkend zijn ook de oude ankers die je nog op de zeebodem vindt, daterend uit de zestiende eeuw. Een duikvakantie naar São Miguel is goed te combineren met het eiland Santa Maria. Bij Santa Maria vind je weer veel grotten én tunnels. Op zo’n 43 kilometer vanaf Santa Maria vind je tevens de Formigas-eilanden en Dolabarat-bank – een ondiepe rotsformatie die bekendstaat als één van de beste duikbestemmingen in Europa. onder andere vanwege de duivelsroggen die er in grote getale tussen juni en oktober rondzwemmen. De Azoren is een van de weinige plekken ter wereld waar zulke grote groepen duivelsroggen samenkomen.

Dit YouTube-filmpje van de duikschool MantaMaria, waar EWDR zaken mee doet op Santa Maria, geeft je een mooie impressie!

Wat valt er wanneer te zien?

Juli t/m oktober – Princess Alice Island: mobula’s, manta’s, tonijnen en haaien
Juli t/m oktober – Contador: blauwe haaien en makohaaien
Juni t/m oktober – Formigas: duivelsroggen
April en mei: baleinwalvissen, potvissen, dolfijnen
Juni t/m september: potvissen (soms ook kalveren), dolfijnen en af en toe baleinwalvissen
September en oktober: potvissen, dolfijnen, baleinwalvissen

Walvissen spotten op de Azoren

Op alle vijf de eilanden kan je via EWDR op whalewatch-excursie gaan. Je gaat dan met een wildlife gids een dag (of meerdere dagen) de Atlantische Oceaan op, op zoek naar walvissen. Rondom de Azoren zwemmen zo’n 27 soorten walvissen en dolfijnen. Ga je in het juiste seizoen (tussen april en oktober)? Dan is de kans zeer groot dat je veel walvissen ziet! Een unieke ervaring. Het is ook mogelijk om met dolfijnen te zwemmen in de meeste gevallen. Leuk om bijvoorbeeld als laatste dag te doen, als je niet meer mag duiken…

Eilanden combineren of een live-aboard

Bij EWDR is het mogelijk om verschillende eilanden met elkaar te combineren óf een live-aboard te doen langs de verschillende eilanden. In augustus en september staan er zelfs 2 duik & zeiltrips op de agenda met het Portugese Tallship de Santa Maria Manuela. Een week lang zeil je dan met dit imposante zeilschip langs alle mooie duikstekken van de Azoren. Een unieke duikreis!

Kijk voor meer informatie over duiken in de Azoren op de website van EWDR, hier vind je ook een gedetailleerde beschrijving per eiland. Handig!

1 reactie

  1. wow, dat is gaaf zeg. ik onthoud dit voor 2020.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief