Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Het schip in… toch nog!

Even leek het erop dat de zeeziektepillen in de toilettas konden blijven, dat de zeebenen niet getest zouden worden. Maar kom… we duiken niet voor niets vanaf een eiland!

Terceira is het eiland in de Azoren dat vergeleken met de andere eilanden de meeste mogelijkheden voor kantduiken biedt – niet gek dus dat wij de nodige kantduiken maken. Maar natuurlijk zitten er tussen de “must-see” duikstekken ook altijd stekken die je dan weer niet vanaf de kant kan bereiken. Dat wordt de boot op dus…

Ja en als je dan toch een bootduik gaat maken, dan neem je natuurlijk geen genoegen met de eerste de beste boot. Nee, wij worden uitgebreid ontvangen op onze RIB door de vriendelijke Portugees Nuno. Niet zo maar een ruime rubberen motorboot, nee… Nuno heeft de snelste boot van de Azoren! Dat wordt ons althans snel verteld. Deze RIB is duidelijk Nuno’s trots.

_DSC0443-bootduiken-terceira-azoren-foto2

 

Overigens goed om te melden dat die zeeziektepillen in ons geval überhaupt in de toilettas konden blijven zitten. Dat komt niet door mijn goed ontwikkelde zeebenen, maar door het feit dat er eigenlijk alleen uitgevaren wordt als het weer het toelaat. De duikstekken worden daarnaast ook uitgezocht op ‘bereikbaar en comfortabel’ duiken. Voor iedereen die net als ik wat mindere zeebenen heeft, de meest verre stek was 25 minuten varen, maar wij hebben ook stekken gehad die 3 minuten van de haven verwijderd waren. Doe daar kleine groepen duikers bij, dan weet je dat het over het algemeen comfortabele bootduiken worden.

_DSC0463-bootduiken-terceira-azoren-foto3

 

Afhankelijk van de duikstek en de situatie ter plekke wordt de boot geankerd, of drijft deze vlak bij de te verwachten uitstapplek. Mocht je toch ergens anders bovenkomen, dan word je snel genoeg opgemerkt en opgehaald. De duikstekken die wij hebben aangedaan, zijn stuk voor stuk bijzondere stekken. Speciaal vanwege vooral de bijzondere landschappen onder water, maar op een aantal stekken zeker ook om de aanwezige flora en fauna. Kortom… bootduiken voegt zeker iets toe aan de eveneens aangename kantduiken.

Oh, het mag duidelijk zijn dat Nuno ook een demonstratie heeft gegeven en wij moeten toegeven dat zijn RIB echt als eens speer over het water ging. Voor de liefhebber, hij weet een indrukwekkende snelheid uit de dubbele 200 pk sterke motoren te persen. Dat hele stuk van 3 minuten uitvaren was de terugweg minder dan een minuutje… dat belooft nog wat!

 

Foto’s: Ron Offermans

Ron Offermans en Edwin van der Sande zijn voor een reportage voor Onderwatersport Magazine op het eiland Terceira in de Azoren. Je kunt de eerste ervaringen alvast via een serie blogs op DuikeninBeeld volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief