Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Snorkelen

Onder water in Salzkammergut

OK, sind Sie fertig? Es geht lossssss. Scuben! En hop, daar laat ik mijzelf verder de Traun in glijden, mee met de stroming die onze groep van acht onmiddellijk te pakken heeft. We hebben van Franz, de zeer ervaren begeleider en eigenaar van duikcentrum Atlantis Qualidive, de instructie gekregen om gelijk te proberen naar de overkant te zwemmen aangezien de stroming ons anders richting de eerste rotspartijen zal voeren die in het midden van de rivier lagen. En daar wil je niet op vast komen te zitten, kan ik uit ervaring zeggen!

Met de auto

Jeroen en ik hebben deze zomervakantie (2017) het plan opgevat om een paar weken naar Salzkammergut in Oostenrijk te gaan. Met de auto zodat we niet de vele duikspullen hoeven af te wegen zoals we dat bij een exotisch oord wel dienen te doen. Maar ook met het doel om eens niet alleen onder water te vertoeven maar ook boven water prachtige wandelingen te gaan maken en de heerlijke specialiteiten van de streek te gaan proeven.

We hebben thuis al één “highlight” besproken. Vorig jaar hebben wij op BOOT Düsseldorf, een beurs waar boten en watersporten in alle soorten en maten tentoongesteld worden, een paar enthousiaste mannen gesproken die het Salzkammergut Totalpakket aanbieden.

Het Salzkammergut Totalpakket bestaat uit zes overnachtingen met ontbijt, zes duikdagen (ongelimiteerd) met flesvullingen en begeleiding. Dit pakket is door drie duikscholen samengesteld om zo de diversiteit van de verschillende meren en de rivier de Traun te laten zien en om je zo een eerste indruk te laten vormen van het duikgebied.

   

Wij beginnen bij duikcentrum Under Pressure, gestationeerd in Weyregg am Attersee. Bij aankomst in het stadje worden we welkom geheten door de eigenaar van Hotel Restaurant Bachtaverne. Hier gaan wij de eerste vier nachten verblijven. Bachtaverne ligt naast het duikcentrum, erg handig. Naar later blijkt, is de hoteleigenaar ook nog een vermaard kok, die lokale gerechten maakt waar de gehele omgeving op af komt. Wij hebben ons de maaltijden dan ook goed laten smaken!

Gregor Bockmuller, ook wel Bocki genoemd, vangt ons bij het duikcentrum op en bespreekt de duikdagen en de wensen met ons. Wij krijgen al snel door dat deze zomerperiode niet de beste tijd is om in de meren te duiken. Doordat het de warmste zomer is die ze in tijden hebben gehad in Oostenrijk is de algengroei flink aanwezig in het water. Dit zorgt voor troebel tot zeer troebel zicht. Heel erg jammer want de meren kunnen glashelder zijn.

  

Attersee

Op de warmste dag sinds tijden, waarop iedere Oostenrijker besluit om aan de waterkant verkoeling te zoeken, besluiten wij, na een flinke zoektocht naar een parkeerplaats, onze eerste duik te gaan maken in de Attersee. Zwetend je natpak aantrekken in 37 graden is niet echt fijn, afdalend naar 10 meter diepte wordt het al snel 11 graden, beetje veel verschil hoor!

Na deze duik krijgen we van Bocki de tip om naar de Langbathsee te gaan. Daar is meestal zeer goed zicht. Maar helaas, ook daar troebel en wazigheid troef en zelfs een zeer spooky moment. Op tien meter diepte ben ik Jeroen op de foto aan het zetten en horen wij ineens kinderstemmen en gelach. Ik denk nog dat het van in het water spelende kinderen boven ons aan de wateroppervlakte moet komen, maar draagt dat werkelijk tien meter diep? Wij kijken elkaar vragend aan en gaat met een lichtelijk unheimisch gevoel verder met onze duik.

  

Op dag drie van ons duikpakket worden wij door Bocki doorverwezen naar Franz van Atlantis Qualidive in Desselbrunn, een prachtig gelegen duikcentrum aan de rivier de Traun in het Natura 2000 Schutzgebiet. Hier krijgen wij te horen dat het water helaas te laag staat om een duik in de rivier te maken, maar wij kunnen wel mee met het Flussschnorcheln. De ‘5000 Fische Tour’ wordt ons aanbevolen en Franz zelf gaat met ons mee. Dat belooft wat.

Flussschnorcheln

En daar gaan we dan….. best snel met de stroming mee, ondertussen onder water kijkend naar snoeken, forellen en barbelen. We zien zelfs een zeer zeldzame Huchen (Donauzalm). Helaas heb ik daar geen beelden van. Het is sowieso erg lastig om foto’s te maken van de dingen die ik zie. De gigantische scholen barbelen zitten dicht tegen de bodem aan en ik krijg mezelf met geen mogelijkheid diep genoeg onder water, hoeveel hoekduiken ik ook probeer te maken. Zonder lood, want dat mag je niet om natuurlijk omdat je moet drijven, en met een 7mm duikpak is dit een bijna onbegonnen zaak. Een fisheye lens is prachtig maar je moet echt dicht op je onderwerp zitten om deze goed op de foto te krijgen.

  

We moeten regelmatig lachen als Franz door zijn snorkel enthousiast roept dat er weer een school in aantocht is. Franz weet precies waar de scholen zich bevinden, en vertelt er prachtige verhalen over wanneer we tussendoor even aan de kant van de Traun in de luwte bijkomen. Op die momenten zie ik ook regelmatig zoetwaterkreeftjes die met hun kraaloogjes die rare Scubers gade slaan.

Flussschnorcheln kan ik iedereen aanraden! Het is leuk, leerzaam en lachen. Er zijn veel rustige ‘zweefmomenten’, maar het is ook oppassen geblazen. Bij stroomversnellingen moet je goed de leider volgen omdat je anders onaangenaam verrast wordt door een botsing met een paar stenen of een halve boomstam! Wat voel je je dan soms nietig in het water. Het levert wel een paar lachsalvo’s op. Lastig hoor, met een snorkel in je mond….

Helaas moeten wij onze tweede duik in de ‘achtertuin’ van de duikschool na 15 minuten al afbreken omdat we echt geen hand voor ogen zien. Door werkzaamheden aan een waterkrachtcentrale verderop in de rivier is het zicht zo slecht dat we het al snel voor (niet) gezien houden. Wij doen daarom de snorkeltoer voor een tweede keer.

Bijzondere plek

Dag 5 is mijn verjaardag en Bocki heeft een superplek voor ons in gedachten. We gaan samen met hem naar een duikstek die nog niet bij veel mensen bekend is. Ik snap ook wel waarom. Als we aan komen rijden, moet je de ingang naar deze plek echt weten te vinden.

Een paar naaktzwemmers verjagend omdat ze bij het zien van mijn camera denken dat ik ze onder water op de foto ga zetten, is er verder niemand op de duikstek. Het water is fris maar boven verwachting helder, de zon schijnt en wij zijn de enige duikers! Het wordt een prachtduik met vele indrukken. Soms klauteren we met fles en camera over ondiepe stukken, kijken we elkaar lachend aan onder een kleine waterval en schudden we ons hoofd in verbazing hoe we toch ooit hier terecht zijn gekomen. Het is één van de meest gedenkwaardige verjaardagen die ik heb meegemaakt!

Gosausee

De laatste twee dagen van ons duikpakket verblijven wij aan de Vorderer Gosausee in Pension Gasthof Gosausee naast de op een heuvel gelegen Tauchclub Dachstein-Salzkammergut. De Gosausee ligt 933 meter boven de zeespiegel (let op instellen duikcomputer) in een UNESCO regio. Met uitzicht op het Dachsteinmassief (gletsjer), koeien met bellen om hun nek en heerlijk weer is het daar goed. Het hotel ligt pal aan de Gosausee en je kunt er prachtige wandelingen maken rondom het meer. Het is een erg fotogenieke plek. Er gaat een gondel naar boven de berg op (houdt rekening met duiken en de hoogteverschillen) waarna je verschillende routes naar beneden kunt lopen.

  

Er worden veel technische duiken gemaakt in de Gosausee. Bijna alle duikers daar hebben sidemounts en droogpakken als standaard. Wij hebben op advies van Bocki zowel onze droog- als natpakken meegenomen en dat is heerlijk. Want onder de 10 meter koelt het echt af in de meren.

  

De Gosausee is een stuwmeer. In de zomer is het meer ongeveer 96 meter diep, in de winter wordt het waterpeil naar beneden gebracht om zo elektriciteit op te wekken voor de huishoudens. Er komen dan zaken droog te liggen die je in de zomer niet ziet zoals de trap op de foto. Het water hier was redelijk helder maar volgens Herman en Stefan, onze duikleiders, viel het zicht erg tegen. Er is weinig begroeiing onder water en de bodem bestaat uit kiezelstenen, zand en rotsblokken.

We worden deze week goed opgevangen door de verschillende duikcentra en er wordt echt meegedacht over wat voor ons de beste duiken kunnen zijn. We realiseren ons dat we niet in het juiste jaargetijde hierheen zijn gegaan om te duiken in glashelder water maar we genieten van alles van Salzkammergut ons te bieden heeft en dat is veel!

Het is een mooi begin van onze vakantie!

  

Meer informatie over het duikpakket: www.salzkammergut-total.at

7 reacties

 1. Heerlijk verhaal. Leuk geschreven. Iets om over na te denken voor een ander soort vakantie.

  REAGEREN
 2. Dat is een leuk idee voor een vakantie! Klinkt goed!

  REAGEREN
 3. Goed te horen dat het jullie enthousiast maakt!

  REAGEREN
 4. Dat snorkelen in de Traun is zó leuk! Echt een aanrader.
  Leuk verhaal, Marlène.

  REAGEREN
 5. Dank je wel Linda! Het snorkelen was echt erg leuk om te doen en is geschikt voor jong en oud. Er is genoeg te zien en de snorkeltocht wordt goed begeleid.

  REAGEREN
 6. Leuk verhaal en mooie foto’s Marlène!
  Ik hoor ook wel eens gelach onder water, maar dat ben jij dan meestal.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief